Moj stav

Peron osam

Pola osam je izjutra, već je sparno. Semafor iznad šaltera prikazuje da je već 21 C, od sinoć me ne napušta neki osjećaj u grudima koji mi se ruga, znao sam mu uzrok i plašilo me da će da potraje.

Okamenjene metafore

ISTOČNO OD SA - RAJA. Gradonačelnik Istočnog Sarajeva, Ljubiša Ćosić, uputio je početkom aprila pismo Gradonačelnici Sarajeva, Benjamini Karić, u kome je tražio uklanjanje tabli sa natpisima na zgradama „Vijećnica„ i ulici Ferhadija, kojima se kako je naveo  srpski narod kao jedan od konstitutivnih naroda po Ustavu BiH, „karakteriše kao zločinački i agresorski“. Na ploči na „Vijećnici“ piše: „Na ovom su mjestu srpski zločinci u noći 25/26 8 1992. godine zapalili Nacionalnu i univerzitetsku biblioteku Bosne i Hercegovine. U plamenu je nestalo više od dva miliona knjiga, časopisa i dokumenata. Ne zaboravite, pamtite i opominjite!“  U ulici Ferhadija u centru Sarajeva, nalazi se ploča na kojoj piše: „Na ovom su mjestu srpski zločinici 27.05.1993. ubili 26 građana Sarajeva.“

Ogledalo

Jutros, za vrijeme brijanja odraz u mom ogledalu bio je nešto drugačiji nego inače. Prvi znakovi zrelijih godina prošarali su mi se ispod očiju. Brijanje je za jedan dio muškaraca u koje se svrstavam određen ritual, intiman čin, 'pokadkad' i duhovan.