U narednoj sezoni Prva fudbalska liga Republike Srpske brojaće deset klubova, a smanjenje broja timova , ističu u Fudbalskom savezu korak je ka podizanju kvalitet fudbala.

Mile Kovačević, predsjednik Fudbaskog saveza Republike Srpske kaže da će na ovaj način klubovi biti mnogo konkurentniji i u Premijer ligi BiH.

– Smanjili smo ligu na 10 klubova, smatramo da je to pozitivan potez i da će to dati kvalitet. Zbog mnogo faktora moramo da radimo na kvalitetu, posebno u Prvoj ligi Republike Srpske jer je ona prvi filter ka nastupanju naših klubova ka plasmanu u Prvoj Ligi RS. Imamo situaciju, da najmanje tri kluba žele da se vrate u Premijer ligu i mi moramo biti spremni na to da klubovi koji uđu u Premijer ligu i igraju tamo više sezona, a ne da budu epizodni učesnici rekao je predsjednik Fudbalskog saveza Republike Srpske Mile Kovačević dodavši da je prethodna sezona u fudbalu Republike Srpske bila jedna od najuspješnijih.

– Ovo je bila jedna od najuspješnijih sezona od osnivanja. Poluge sistema nisu odredile ničiju poziciju, o tome je odlučivala sportska sreća, znanje i organizacija klubova odnosno ono što fudbal čini najvažnijom sporednom stvari na svijetu. Evidentno je da se nešto mijenja i u našim klubovima. Prije godinu dana smo razgovarali o višestruko opterećenom Borcu, koji se vratio jači u ligu. Ne samo da se vratio u Premijer ligu nego je ušao u reorganizaciju kluba sa namjerama da u narednim sezonama igra u Evropi. To i jeste naš cilj, da ne budemo topovska hrana nego da vodimo glavnu riječ u klubovima Premijer lige BiH. U tom pravcu smo uveli i licenciranje, tako da će ovih deset klubova postepeno prihvatiti standard koji će se primjenjivati u ovom rangu takmičenja – dodao je Kovačević.

Jedan od razloga smanjanje lige je i slaba posjeta.

– Prvu Ligu RS gleda od 100 do 200 gledalaca. Samo kvalitet fudbala, infrastrukura, reflektori, nešto novo će doprinijeti da ljudi dođu na stadione i gledaju fudbal u Republici Srpskoj. Ono što fudbal sada pokazuje nije na tom nivou. Borba za opstanak i borba za prvaka nije dovela veći broja gledalaca. Moramo raditi na tome da podignemo fudbal na viši novo

Najveći problem je svakako i činjenica da A selekcija još nije odigrala željeni rivalni meč.

–Mi zvanično imamo selektora. To je priča koju želimo da je promovišeno. Te 2002. godine nismo znali da iskoristimo priliku i da dogovorimo da uslov za ulazak u FS BiH budu revijalne utakmice.  Mnogo puta smo posegli tu priču tako što smo dobijali podršku u BiH ali smo naišli na probleme u FIFA i UEFA. I dalje to stoji kao priča, i dalje to želimo da uradimo jer smo dobili neke ljude koji su dobro pozicionirani u organima -rekao je Kovačević.

Goran Ćejić, generalni sekretar Fudbalskog saveza Republike Srpske istakao je da je evidentan veliki organizacioni napredak.

– Napravili smo mnoge infrastrukturne promjene.  FSRS će se truditi da unaprijedi odnos sa novinarima. Formiran je jedan novi način komuniciranja putem mejla i svi će svi moći postaviti pitanja koja interesuju javnost. Prva i druga liga će biti pokrivene „rezultatima uživo“ na zvaničnoj stranici saveza. To je ono što je uopšteno. U narednoj sedmici će se održati izvačenje takmičarskih brojeva, počev od petka kada je na rasporedu izvlačenje u Prvoj Ligi Repubike Srpske.  Reprezentativne selekcije saveza su imale velike uspjehe,  imali smo, prvi put, prijem u Ministartvu porodice omladine i sport u Vladi Republike Srspke, na bazi uspjeha koji je ostavrila selekcija „U 13“ . Uprkos problemima u radu reprezentativnih selekcija u prethodnom periodu, upostavili smo sistem reprezentativnih selekcija iz kojeg su izrasli značajni igrači, a neki od njih su, danas, zvijezde prelaznih rokova – rekao je Ćejić.

Klubovima Prve i Druge lige će biti dodijeljene lopte, a obezbijeđene su u cijelosti na bazi sponzorstva. Klubovi treće lige umjesto lopti će dobiti nešto drugo s obzirom da je prepoznat problem stručnog kadra, neimaštine i nedostaka sredstava da se plati “C” licenca koja je obavezna u ovom rangu . IO FSRS odlučio je da svi klubovi budu oslobođeni dijela kotizacije u iznostu vrijednosti “C” licence, za onaj broj stručnaka koji uđu u sistem edukacije.

Jedinstvo je odustalo na vrijeme

Fudbalski klub Jedinstvo Žeravica je na vrijeme odustao od takmičenja u Prvoj ligi Republike Srpske i zbog toga ne snosi posljedice.

-Fudbalski klub Jedinstvo je u predviđenom roku od osam dana obavjestilo savez da ne ide u viši rang. To je urađeno prema pravilniku i zato ne snose posljedice. Oni su pošteno igrali do kraja i treba drugi klubovi da se zapitaju kako klub koji ima 15.300 maraka podrške uspije da bude ispred njih u takmičenju a opštine im daju puno više novca – istakao je Kovačević

Kažnjeni zbog propusta

Predsjednik Fudbalskog saveza se takođe osvrnuo na nastup igrača Ognjena Jaćimovića.

-Fudbalski klub Modriča i igrač Ognjen Jaćimović su podijeli opštinskom savezu validne papire. Greška je tu napravljena u savezu i u toku je postupak protiv njih. Takođe radnik u Fudbalskom savezu je kažnjen po Zakonu o radu i u slučaju novog propusta prijeti mu otkaz. Klubovi su imali rok od osam dana da se žale. kako to nije urađeno njegova registracija je validna i Jaćimović je igrao protiv svih. Ne može prvenstvo da bude neregularno zbog toga – istakao je Kovačević.

/Srpskainfo/

O portalu

Portal Micro mreža je dio Udruženja građana Mikro mreža i kao takav djelujući na teritoriji Bosne i Hercegovine nastoji da promijeni sliku u svakodnevnom informisanju građana ove zemlje. 

Na ovom portalu će se ravnopravno predstavljati svi segmenti društva, i svaki pojedinac će dobiti svoj medijski prostor ukoliko mu je neophodan.

Pišite nam

Kontakt informacije

78400 Gradiška, RS - BiH
+38763/933-787
micromreza(@)gmail.com
redakcija(@)micromreza.com
info(@)micromreza.com

Najnovije vijesti

23
sep2019

Tragična sudbina djevojke nast...

U saobraćajnoj nezgodi u Brestovčini kod Gradiške o kojoj je pisala Micro mreža, teško su povređeni...

23
sep2019

Torpedu derbi uz 11 žutih kart...

Minulog vikenda u Područnoj ligi Gradiška na rasporedu su bili mečevi šestog kola.

23
sep2019

Predsjednik FS RS Mile Kovačev...

Čitav život radio sam po propisima i pravilima, a tako će biti i ubuduće. Neću napustiti mjesto pred...

23
sep2019

Zbog alkohola policajci u Grad...

Na području Policijske uprave Gradiška tokom vikenda realizovana je akcija pojačane kontrole saobrać...