Oko 75 mladih iz Bosne i Hercegovine učestvovaće na 19.Svjetskom omladinskom festivalu, koji se od 14. do 23. oktobra održava u Sočiju. Na festivalu mladi će imati priliku da učestvuju u obrazovnom i diskusionom programu uz saradnju sa stručnjacima svjetske klase, upoznavanje sa kolegama iz preko 180 zemalja, kao i bogat kulturni, muzički, filmski i sportski program.

Ovo je najveći svjetski skup mladih i studenata koji se održava 19.put, a prvo izdanje festivala bilo je prije 70 godina u Čehoslovačkoj. Ovogodišnji festival koji se održava pod pokroviteljstvom Ruske Federacije i Ujedinjenih nacija karakterističan je po tome što će biti najmasovniji do sada i što će se prvi puta na njemu naći delegacija Bosne i Hercegovine.

Premijer Republike Srpske Željka Cvijanović izrazila je zadovoljstvo što su institucije Srpske, Vlada i predsjednik doprinijeli da oko 70 studenata, uglavnom iz Srpske, učestvuju na 19. Svjetskom festivalu omladine i studenata u Sočiju u Rusiji gdje će biti "ambasadori Srpske".

Cvijanovićeva je rekla novinarima u Banjaluci da je riječ o dobrom projektu koji podrazumijeva skup velikog broja mladih iz oko 180 zemalja.

"To će biti prilika da ovi mladi ljudi budu `ambasadori Srpske` na tako važnom mjestu. Oni će tamo moći da se upoznaju sa vršnjacima i da razmišljaju kako sve što tamo nauče ubuduće primjenjuju u svom životu i karijeri", rekla je Cvijanovićeva nakon prijema za učesnike iz Srpske na festivalu u Sočiju.

Predsjednik Komiteta za pripremu ovog festivala u Srpskoj i BiH Mario Ćumurović istakao je da učesnici iz Srpske prvi put učestvuju na ovom festivalu koji se organizuje od 1947. godine. 

"Studenti učestvuju zahvaljujući institucionalnoj, finansijskoj, savjetodavnoj i svakoj drugoj podršci Vlade Srpske i kabineta predsjednika Srpske", rekao je Ćumurović i naglasio da studenti u vezi sa odlaskom u Rusiju nisu dobili podršku istitucija i vlasti na nivou BiH.

On je istakao da će studenti na festivalu moći da razviju svoje talente i ojačaju kontakte koje će staviti na raspolaganje zajednici i društvu nakon povratka sa ove velike priredbe.

"Ovaj festival šalje poruku mira. Pokrenut je poslije Drugog svjetskog rata sa željom da se nikada više ne desi takav sukob, te da se omladina cijelog svijeta ujedini oko te ideje", rekao je Ćumurović

Priliku da učestvuju na festivalu dobili su i novinara našeg portala ''Micro mreža'', Bojan Trgić i David Pavlović.

''Velika je stvar za svakog studenta biti dio ovakvog spektakla, ono što su za sportiste Olimpijske igre, to je ovaj festival za studente, to je nešto posebno. Znanje iskustva koja steknemo u Rusiji mnogo će nam pomoći u daljem školovanju.Želio bih se zahvaliti na podršci lokalnoj zajednici i privrednim subjektima u opštini Teslić''- rekao je Pavlović, koji je student četvrte godine Fakulteta političkih nauka.

Od 13. do 23. oktobra samo na našem portalu ''Rusija na dlanu'' i Svjetski omladinski festival, pratite naš portal i upoznajte Rusiju.

O portalu

Portal Micro mreža je dio Udruženja građana Mikro mreža i kao takav djelujući na teritoriji Bosne i Hercegovine nastoji da promijeni sliku u svakodnevnom informisanju građana ove zemlje. 

Na ovom portalu će se ravnopravno predstavljati svi segmenti društva, i svaki pojedinac će dobiti svoj medijski prostor ukoliko mu je neophodan.

Pišite nam

Kontakt informacije

78400 Gradiška, RS - BiH
+38763/933-787
micromreza(@)gmail.com
redakcija(@)micromreza.com
info(@)micromreza.com

Najnovije vijesti

18
jan2018

Hoće li cijene autobuskih kara...

Kontraverzni Zakon o akcizama koji stupa na snagu od februara ove godine, dovešće do povećanja cije...

18
jan2018

Sutra otvaranje kružnog toka u...

KOZARSKA DUBICA - Sutra će biti organizovano zvanično otvaranje kružnog toka u centru grada čiju je...

17
jan2018

Počinje završnica, Srbija sa N...

Sinoć su odigrani posljednji mečevi prvog dijela Evropskog rukometnog prvenstva u Hrvatskoj. Ubjedl...

17
jan2018

Imaš dobru ideju? Prijave se n...

Pozivaju se svi zainteresovani sa područja opštine Gradiška za učešće u YEP Inkubatoru poslovnih id...