Predstavnici 11 organizacija iz sektora peradarstva BiH i Projekta razvoja tržišne poljoprivrede /Farma dva/ potpisali su danas u Sarajevu ugovor o dodjeli bespovratnih novčanih sredstava od oko 600.000 KM, s ciljem poboljšanja konkurentnosti u ovoj grani. Ukupna investicija kroz podržane projekte iznosi 1,6 miliona KM, a sami dobitnici granta će uložiti oko milion KM.

Među potpisnicima sporazuma su udruženje “Zajednica živinara Republike Srpske” iz Srpca i preduzeće “Avis DM” iz Srpca, a bespovratna sredstva će dobiti i poljoprivredni proizvođač Zdravko Grozdanović iz Dervente, te kompanije “Farmavit” iz Ljubinja, “Kiko” iz Bijeljine, “Agromiks” iz Doboja, “Andrić farm” iz Pelagićeva, “Madi” iz Tešnja, “Brovis” iz Visokog i “Poljovet” iz Gradačca.

Predstavnik “Zajednice živinara Republike Srpske” Nebojša Rakić rekao je da peradarstvo zaslužuje da bude finansirano preko ovog projekta, na osnovu veličine proizvodnih kapaciteta, tehnologije, te ostvarenih proizvodnih rezultata.

„Izvoz u Evropsku Uniju veoma je značajan za peradarski sektor BiH, isto kao i grant sredstva, koja će biti uložena za unapređenje tehnologije, a sve u skladu sa propisima Unije“, rekao je Rakić.

Potpredsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Nemanja Vasić rekao je da je peradarstvo u BiH perspektivno, što pokazuje podatak da je u 11 mjeseci lani pokrivenost uvoza izvozom iznosila 174 odsto i veća je za osam odsto u odnosu na isti period 2016. godine.

On je istakao da se dosta očekuje od izvoza peradi u Evropsku Uniju, te podsjetio da su četiri kompanije iz BiH zadovoljile uslove.

“Kancelarija za veterinarstvo BiH će odobravati ostalim kompanijama izvoz, ukoliko zadovolje propisane uslove”, rekao je Vasić, te izrazio nadu da će razvoj peradarstva smanjiti spoljnotrgovinski deficit BiH.

Endru Bigl, direktor Ekonomskog odjeljenja Američke agencije za međunarodni razvoj /USAID/, koja zajedno sa Vladom Švedske finansira Farma dva projekat, čestitao je dobitnicima bespovratnih sredstava, dodavši da su oni dokaz ulaganja dodatnih napora i vizije kako dalje ulagati u ovaj saktor.

“Kroz Farma dva projekat USAID je identifikovao peradarski sekor koji ima veliki potencijal za rast”, istakao je Bigl, te dodao da se još dosta toga mora uraditi da bi postao unosna djelatnost za proizvođače i za prerađivače.

srbac-rs.com

TAGS:

O portalu

Portal Micro mreža je dio Udruženja građana Mikro mreža i kao takav djelujući na teritoriji Bosne i Hercegovine nastoji da promijeni sliku u svakodnevnom informisanju građana ove zemlje. 

Na ovom portalu će se ravnopravno predstavljati svi segmenti društva, i svaki pojedinac će dobiti svoj medijski prostor ukoliko mu je neophodan.

Pišite nam

Kontakt informacije

78400 Gradiška, RS - BiH
+38763/933-787
micromreza(@)gmail.com
redakcija(@)micromreza.com
info(@)micromreza.com

Najnovije vijesti

21
jan2019

Fudbaleri Kozare upalili motor...

Novi šef strućnog štaba FK Kozara Igor Janković izvršio je danas prozivku prvotimaca i tako započeo...

21
jan2019

Moje savršene nesavršenosti

Prije sam se bojala sopstvene moći...

20
jan2019

Košarkaška liga za rekreativce...

Banjaluka po uzoru na gradove regiona, dobija biznis ligu u košarci za rekreativce. Ideja je potekla...

19
jan2019

Mladi inžinjer Šušak: Nauku tr...

Želimo da vas upoznamo sa jednim mladim i nadasve naprednim cvjećarem a to je ing. Uroš Šušak. Ovaj...