Predstavnici 11 organizacija iz sektora peradarstva BiH i Projekta razvoja tržišne poljoprivrede /Farma dva/ potpisali su danas u Sarajevu ugovor o dodjeli bespovratnih novčanih sredstava od oko 600.000 KM, s ciljem poboljšanja konkurentnosti u ovoj grani. Ukupna investicija kroz podržane projekte iznosi 1,6 miliona KM, a sami dobitnici granta će uložiti oko milion KM.

Među potpisnicima sporazuma su udruženje “Zajednica živinara Republike Srpske” iz Srpca i preduzeće “Avis DM” iz Srpca, a bespovratna sredstva će dobiti i poljoprivredni proizvođač Zdravko Grozdanović iz Dervente, te kompanije “Farmavit” iz Ljubinja, “Kiko” iz Bijeljine, “Agromiks” iz Doboja, “Andrić farm” iz Pelagićeva, “Madi” iz Tešnja, “Brovis” iz Visokog i “Poljovet” iz Gradačca.

Predstavnik “Zajednice živinara Republike Srpske” Nebojša Rakić rekao je da peradarstvo zaslužuje da bude finansirano preko ovog projekta, na osnovu veličine proizvodnih kapaciteta, tehnologije, te ostvarenih proizvodnih rezultata.

„Izvoz u Evropsku Uniju veoma je značajan za peradarski sektor BiH, isto kao i grant sredstva, koja će biti uložena za unapređenje tehnologije, a sve u skladu sa propisima Unije“, rekao je Rakić.

Potpredsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Nemanja Vasić rekao je da je peradarstvo u BiH perspektivno, što pokazuje podatak da je u 11 mjeseci lani pokrivenost uvoza izvozom iznosila 174 odsto i veća je za osam odsto u odnosu na isti period 2016. godine.

On je istakao da se dosta očekuje od izvoza peradi u Evropsku Uniju, te podsjetio da su četiri kompanije iz BiH zadovoljile uslove.

“Kancelarija za veterinarstvo BiH će odobravati ostalim kompanijama izvoz, ukoliko zadovolje propisane uslove”, rekao je Vasić, te izrazio nadu da će razvoj peradarstva smanjiti spoljnotrgovinski deficit BiH.

Endru Bigl, direktor Ekonomskog odjeljenja Američke agencije za međunarodni razvoj /USAID/, koja zajedno sa Vladom Švedske finansira Farma dva projekat, čestitao je dobitnicima bespovratnih sredstava, dodavši da su oni dokaz ulaganja dodatnih napora i vizije kako dalje ulagati u ovaj saktor.

“Kroz Farma dva projekat USAID je identifikovao peradarski sekor koji ima veliki potencijal za rast”, istakao je Bigl, te dodao da se još dosta toga mora uraditi da bi postao unosna djelatnost za proizvođače i za prerađivače.

srbac-rs.com

TAGS:

O portalu

Portal Micro mreža je dio Udruženja građana Mikro mreža i kao takav djelujući na teritoriji Bosne i Hercegovine nastoji da promijeni sliku u svakodnevnom informisanju građana ove zemlje. 

Na ovom portalu će se ravnopravno predstavljati svi segmenti društva, i svaki pojedinac će dobiti svoj medijski prostor ukoliko mu je neophodan.

Pišite nam

Kontakt informacije

78400 Gradiška, RS - BiH
+38763/933-787
micromreza(@)gmail.com
redakcija(@)micromreza.com
info(@)micromreza.com

Najnovije vijesti

24
apr2019

Najmlađi grad u Republici Srps...

Istorija same Gradiške izdvaja se kao značajna.

24
apr2019

Danas se ne očekuje veća gužva...

Na graničnom prelazu u Gradišci se tokom današnjeg dana ne očekuje veće zadržavanje vozila, pa se sa...

23
apr2019

Predsjednik Skupštine Banjaluk...

Danas je predsjednik Skupštine grada Banjaluka gospodin Zoran Talić, došao u posjetu Košarkaškom klu...

23
apr2019

Uzgoj goveda u sistemu „krava-...

Pored niza poznatih uzgojnih oblika u govedarstvu u Sjedinjenim američkim državama se u poslednje vr...