Danas se us svijetu obilježava Međunarodni dan borbe protiv zloupotrebe i krijumčarenja droga. Tom prilikom razgovarali smo sa Policijskom upravom Gradiška, koji su javnom kampanjom koju je organizovao MUP Republike Srpske, pod sloganom „Pogledaj iza maske“, obilježili Međunarodni dan borbe protiv zloupotrebe i krijumčarenja droge, a sa ciljem da se javnost upozori na sve štetnosti i posljedice koje nastaju konzumiranjem narkotika i adekvatnog preventivnog djelovanja na suzbijanju zloupotreba droga.

Naime, policijski službenici Policijske uprave Gradiška su, 26.06.2018. godine, u Gradišci, u ulici Vidovdanska, građanima dijelili promotivni materijal, koji sadrži osnovne informacije o najčešće upotrebljavanim drogama, njihovom štetnom djelovanju na čovjekov organizam, načinima pravovremenog prepoznavanja početnih simptoma kod lica koja konzumiraju drogu, kao i praktične savjete roditeljima o mogućnostima prevazilaženja problema mladih ljudi - žrtava zloupotreba droga.
Policijska uprava Gradiška, Odjeljenje kriminalističke policije, je u periodu januar-maj tekuće godine, podnijela 5 izvještaja za počinjena krivična djela i 7 prekršajnih prijava u vezi zloupotrebe opojnih droga. 

U toku 2018. godine u periodu januar-maj, ukupno je oduzeto oko 44,68 grama marihuane i jedna tableta ekstazi.

Povodom obilježavanja današnjeg dana posjetili smo i Centar borbe protiv ovisnosti "Marjanovac", gdje nam je koordinatorica Centra sestra Amata predstavila program, ali i ukazala na to da je nephodna veća saradnja institucija društva, kako bi se radilo preventivno na prblemu ovisnosti.

"Marjanovac je ove godine obilježio 15 godina rada po programu "Projekt čovjek", koji polazi od toga da ovisnike posmatramo kao ljude samo sa problemom više. Putem našeg programa koji se sastoji od četiri faze nastojimo ovisnike resocijalizovati i ponovo vratiti u društvo. Ipak, kada i to uspiijemo neophodno je razumijevanje od strane društva da takve ljude prihvate a ne da ih stigmatizuju. Isto tako neophodan je i rad na prevenciji, a tu svi moramo da radimo udruženo, i porodice i škole i institucije."

Koliko se zaista radi na prevenciji problema ovisnosti zaista je upitno, no, da je neophodna saradnja svih više je nego evidentno. Kako kažu ovisnonst nikada ne spava, zato i mi treba da budemo budni ali i veoma jasni kada je ovaj problem u pitanju, jer je evidentno da se on razvija paralelno razvojem društva.

O portalu

Portal Micro mreža je dio Udruženja građana Mikro mreža i kao takav djelujući na teritoriji Bosne i Hercegovine nastoji da promijeni sliku u svakodnevnom informisanju građana ove zemlje. 

Na ovom portalu će se ravnopravno predstavljati svi segmenti društva, i svaki pojedinac će dobiti svoj medijski prostor ukoliko mu je neophodan.

Pišite nam

Kontakt informacije

78400 Gradiška, RS - BiH
+38763/933-787
micromreza(@)gmail.com
redakcija(@)micromreza.com
info(@)micromreza.com

Najnovije vijesti

13
dec2019

Film "Djeca Kozare"...

Režiser Lordan Zafranović izjavio je da je potpuno razočaran što Filmski centar Srbije treći put ni...

13
dec2019

Inspekcija zabranila rad FSRS,...

Republička uprava za inspekcijske poslove Republike Srpske zabranila je rad Fudbalskom savezu RS ka...

13
dec2019

Traga se za izvršiocem: Velika...

Policijskoj stanici Gradiška, 13.12.2019. godine oko 03,45 časova prijavljeno je da je u mjestu Donj...

13
dec2019

Podmetnut eksploziv u Utopiji

Policijskoj stanici Gradiška, 13.12.2019. godine u jutarnjim časovima, prijavljeno je da je u Gradiš...

Joomla! Debug Console

Sesija

Informacije profila

Iskorišćenost memorije

Upiti baze podataka