Mještani sela Cerovljani kod Gradiške i ove godine su obilježili Badnji dan kako nalaže tradicija. Badnjak je obišao skoro sve zaseoke, a mještani su ga pažljivo kitili i darivali.

Svake godine mještani Cerovljana sakupe novac i obraduju djecu paketićima, siromašne pečenicom, a goste kuvanim vinom i ukusnom rakijom. Istom maršutom i ove godine je krenuo badnjak, a jedan od organizatora vožnje badnjaka Dušan Karan, ističe da ponosan na mještane što čuvaju ovu tradiciju, bez koje, kako kaže, nam ni naroda.

„Mi Badnji dan proslavljamo već dugi niz godina i zbog toga sam ponosan na svoje sugrađane. Naš trud se isplatio jer su se svi odazvali našem pozivu na doček badnjaka iako nas vrijeme nije poslužilo baš najbolje. Ovaj dan je za sve nas pravoslavne hrišćane poseban, jer donosi radost u naše domove. Naša radost se neće zaustaviti ovdje, nego nastavljamo dalje prema crkvi u Drageljima, gdje ćemo spaliti badnjak.“

Badnjak se do krajnje destinacije kretao od Jazovca, preko zaseoka, Grede, Šimalovske, do centra sela u Koloni. Kako ističe predsjednik mjesne zajednice Cerovljani, Novo Milanović, već sedam godina drže tradiciju voženja badnjaka i kako kaže dok je u mogućnosti tradiciju će i održati.

„Sve ovo danas što vidite su pripremili građani i ja im se na tome iskreno zahvaljujem. Uz voženje badnjaka uspjeli smo da podijelimo paketiće za oko 40 mališana. Dijelili smo i hranu za socijalno ugrožene, kako bi i oni dočekali Božić kako dolikuje. Samo bih na kraju svima čestitao Badnji dan i Božić, Hristos se rodi.“

Hristovo rođenje i jeste najradosniji hrišćanski praznik, a badnjak je simbol topline i zajedništva, ujedno je i drvo koje je grijalo Hrista. Nakon paljenja badnjaka upriliči se večera u domaćinstvima, koja obično sadrži grah, krompir i pitu, kako bi uz posnu trpezu porodica dočekala Božić.

TAGS:

O portalu

Portal Micro mreža je dio Udruženja građana Mikro mreža i kao takav djelujući na teritoriji Bosne i Hercegovine nastoji da promijeni sliku u svakodnevnom informisanju građana ove zemlje. 

Na ovom portalu će se ravnopravno predstavljati svi segmenti društva, i svaki pojedinac će dobiti svoj medijski prostor ukoliko mu je neophodan.

Pišite nam

Kontakt informacije

78400 Gradiška, RS - BiH
+38763/933-787
micromreza(@)gmail.com
redakcija(@)micromreza.com
info(@)micromreza.com

Najnovije vijesti

16
jun2019

Naš Dejan Zorić ostvario ogrom...

U večerašnjem finalu prestižnog pjevačkog takmičenja "Valentino zvijezde" naš Gradiščanin Dejan Zori...

16
jun2019

Manastir Varlam kao kula u obl...

Članovi moje grupe su insistirali da posjetimo manastir Varlam do kojeh nije lako doći. Kada se park...

16
jun2019

Treba li Tijanin zakon Srpskoj...

O Tijaninom zakonu, koji u prevodu znači doživotni zakon za ubice djece, pričali smo sa stručnjakom...

15
jun2019

Sportisti pronose slavu Srpske...

Iako je geografski veoma mala i pri tom nema ogroman broj stanovnika, Republika Srpska svijetu je da...