Srpska pravoslavna crkva i vjernici proslavljaju Božić, dan Rođenja Isusa Hrista, najradosniji hrišćanski praznik. Svima koji slave, Mir Božji, Hristos se rodi!

Vladika banjalučki Јefrem služio je u ponoć na Božić u Sabornom hramu Hrista Spasitelja Svetu arhijerejsku liturgiju. Tokom liturgije, pročitana je poslanica patrijarha srpskog Irineja.

Nakon liturgije banjalučki episkop je čestitao vjernicima praznik tradicionalnim pozdravom "Mir Božiji - Hristos se rodi", zaželivši da radost Božića uđe u "sva srca naša i sve domove naše". Brojni vjernici su pričešćem okončali četrdeseto-dnevni Božićni post.

Patrijarh Irinej danas će služiti Svetu arhijerejsku liturgiju u kripti Hrama Svetog Save, a lomljenje česnice biće obavljeno na platou ispred Hrama.

Zvona sa Hrama Svetog Save u Beogradu i vatromet sa platoa ispred označili su početak ponoćne liturgije za Božić. Liturgiji za najradosniji hrišćanski praznik prisustvovalo je više hiljada vjernika u Hramu i ispred njega. Ponoćnu liturgiju, zajedno sa visokim sveštenstvom, služio je episkop Stefan Šarić, starješina Hrama Svetog Save i vikar patrijarha Irineja.

Mitropolit dabrobosanski Hrizostom služiće Svetu arhijerejsku liturgiju u Sabornom hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Sarajevu.

Vladika zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije služio je Božićno jutrenje u Hramu Preobraženja Gospodnjeg u Trebinju uz prisustvo velikog broja vjernika.

Episkop zvorničko-tuzlanski Fotije služi Svetu arhijerejsku liturgiju u Sabornom hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Bijeljini. Liturgije su služene i u većini crkava i hramova.

U crkvi Svete Trojice u centru Prijedora služeno je jutarnje Bogosluženje i sveta liturgija. Već po tradiciji liturgiji su prisustvovali brojni vjernici koji nisu skrivali radost koju sa sobom nosi današnji praznik, ispunjeni ljubavlju, vjerom i nadom. Prijedorčani će baš kako nalažu tradicija i običaji, proslaviti najveći hrišćanski praznih.

Proslava Božića - najradosnijeg hrišćanskog praznika počinje odlaskom na jutarnju liturgiju, na kojoj vjernici koji su postili Božićni post pristupaju Svetoj tajni pričešća. Nakon liturgije, ukućani se okupe oko božićne trpeze, pomole Gospodu, a zatim pjevajući tropar "Roždestvo tvoje Hriste Bože naš", okreću i lome česnicu - pogaču u koju je stavljen novčić.

Vjeruje se da će onome u čijem dijelu česnice bude novčić naredna godina biti posebno srećna. Božić je porodični praznik na koji se ne ide u posjete, sa izuzetkom polaznika ili položajnika koji dolazi u kuću slavljenika i prvi čestita Božić. Božić se slavi tri dana, a vjernici se pozdravljaju sa "Mir Božiji - Hristos se rodi", uz otpozdrav "Vaistinu se rodi".

/RTRS/

O portalu

Portal Micro mreža je dio Udruženja građana Mikro mreža i kao takav djelujući na teritoriji Bosne i Hercegovine nastoji da promijeni sliku u svakodnevnom informisanju građana ove zemlje. 

Na ovom portalu će se ravnopravno predstavljati svi segmenti društva, i svaki pojedinac će dobiti svoj medijski prostor ukoliko mu je neophodan.

Pišite nam

Kontakt informacije

78400 Gradiška, RS - BiH
+38763/933-787
micromreza(@)gmail.com
redakcija(@)micromreza.com
info(@)micromreza.com

Najnovije vijesti

24
mar2019

Pobjeda Bisera za bijeg sa dna...

Uzbudljivo je ovog vikenda bilo na terenima Područne lige Gradiška. Na rasporedu je bilo 15. kolo, a...

24
mar2019

''Pozdrav proljeću'' okupio 20...

Tradicionalni planinarski pohod “Pozdrav proljeću” danas je na Kozari okupio oko 2.000 planinara iz...

24
mar2019

Marko je najmlađa žrtva NATO b...

Djetinjstvo i život dvogodišnjeg Marka Simića nesrećno su se završili kobnog 31. maja 1999. godine k...

24
mar2019

Jedinstvo deklasiralo Polet

Fudbaleri žeravičkog Jedinstva u okviru 18. kola Druge lige Republike Srpske grupa Zapad upisali su...