Srpska pravoslavna crkva i vjernici proslavljaju Božić, dan Rođenja Isusa Hrista, najradosniji hrišćanski praznik. Svima koji slave, Mir Božji, Hristos se rodi!

Vladika banjalučki Јefrem služio je u ponoć na Božić u Sabornom hramu Hrista Spasitelja Svetu arhijerejsku liturgiju. Tokom liturgije, pročitana je poslanica patrijarha srpskog Irineja.

Nakon liturgije banjalučki episkop je čestitao vjernicima praznik tradicionalnim pozdravom "Mir Božiji - Hristos se rodi", zaželivši da radost Božića uđe u "sva srca naša i sve domove naše". Brojni vjernici su pričešćem okončali četrdeseto-dnevni Božićni post.

Patrijarh Irinej danas će služiti Svetu arhijerejsku liturgiju u kripti Hrama Svetog Save, a lomljenje česnice biće obavljeno na platou ispred Hrama.

Zvona sa Hrama Svetog Save u Beogradu i vatromet sa platoa ispred označili su početak ponoćne liturgije za Božić. Liturgiji za najradosniji hrišćanski praznik prisustvovalo je više hiljada vjernika u Hramu i ispred njega. Ponoćnu liturgiju, zajedno sa visokim sveštenstvom, služio je episkop Stefan Šarić, starješina Hrama Svetog Save i vikar patrijarha Irineja.

Mitropolit dabrobosanski Hrizostom služiće Svetu arhijerejsku liturgiju u Sabornom hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Sarajevu.

Vladika zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije služio je Božićno jutrenje u Hramu Preobraženja Gospodnjeg u Trebinju uz prisustvo velikog broja vjernika.

Episkop zvorničko-tuzlanski Fotije služi Svetu arhijerejsku liturgiju u Sabornom hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Bijeljini. Liturgije su služene i u većini crkava i hramova.

U crkvi Svete Trojice u centru Prijedora služeno je jutarnje Bogosluženje i sveta liturgija. Već po tradiciji liturgiji su prisustvovali brojni vjernici koji nisu skrivali radost koju sa sobom nosi današnji praznik, ispunjeni ljubavlju, vjerom i nadom. Prijedorčani će baš kako nalažu tradicija i običaji, proslaviti najveći hrišćanski praznih.

Proslava Božića - najradosnijeg hrišćanskog praznika počinje odlaskom na jutarnju liturgiju, na kojoj vjernici koji su postili Božićni post pristupaju Svetoj tajni pričešća. Nakon liturgije, ukućani se okupe oko božićne trpeze, pomole Gospodu, a zatim pjevajući tropar "Roždestvo tvoje Hriste Bože naš", okreću i lome česnicu - pogaču u koju je stavljen novčić.

Vjeruje se da će onome u čijem dijelu česnice bude novčić naredna godina biti posebno srećna. Božić je porodični praznik na koji se ne ide u posjete, sa izuzetkom polaznika ili položajnika koji dolazi u kuću slavljenika i prvi čestita Božić. Božić se slavi tri dana, a vjernici se pozdravljaju sa "Mir Božiji - Hristos se rodi", uz otpozdrav "Vaistinu se rodi".

/RTRS/

O portalu

Portal Micro mreža je dio Udruženja građana Mikro mreža i kao takav djelujući na teritoriji Bosne i Hercegovine nastoji da promijeni sliku u svakodnevnom informisanju građana ove zemlje. 

Na ovom portalu će se ravnopravno predstavljati svi segmenti društva, i svaki pojedinac će dobiti svoj medijski prostor ukoliko mu je neophodan.

Pišite nam

Kontakt informacije

78400 Gradiška, RS - BiH
+38763/933-787
micromreza(@)gmail.com
redakcija(@)micromreza.com
info(@)micromreza.com

Najnovije vijesti

18
jun2019

Realizovana akcija za odlazak...

Samo par sati nakon što su objavili da pokreću dvije akcije za volonterku i njenu porodicu, članovi...

18
jun2019

Isporučena pomoć za Stupare iz...

U decembru 2018. godine stigla je još jedna pomoć za porodice u Republici Srpskoj, a ovaj put pomogl...

18
jun2019

Obogaćena pozorišna scena Grad...

Nedavnim formiranjem Javne ustanove „Grad pozorište“, ova umjetnost dobila je važnu ulogu u gradskoj...

18
jun2019

U Kruškiku održano druženje dj...

Kod crkve Svetog Vasilija Ostroškog u Kruškiku danas je održano druženje djece sa poteškoćama u razv...