1235 Objavljeno 16 novembar 2017 Autor: Dejan Janković

Služenjem parastosa, prisluživanjem svijeća i polaganjem vijenaca na spomen obilježje kod Kulturnog centra Gradiška danas je obilježena dvanaesta godišnjica od tragične smrti Biljane Plotan-Šešum, Gordane Ždero i Dijane Ećimović.

Pored rodbine, prijatelja i mnogobrojnih građanja svijeće i vijence su položili predstavnici Opštine Gradiška i Kulturnog centra Gradiška.

Načelnik Opštine Gradiška Zoran Adžić rekao je da sjećanje na tri stradale sugrađanke  treba da podsjeti sve da moraju biti odgovorni po pitanju bezbjednosti građana i sigurnosti  javnih objekata, kako se ovakve tragedije ne bi ponavljale.

Ove godine smo izdvojili sredstva iz budžeta za sanaciju krova Kulturnog centra koji je prokišnjavao, kako bi upravo spriječili dalje ugrožavanje bezbjednosti naših sugrađna“, dodao je Adžić.

Direktor preduzeća „Simpo-SIK“ Jovo Plotan kaže da sjećanja ne blijede ni nakon 12 godina. Pogotovo je to teško onima koji su bili u poslovnim i rodbinskim vezama sa nastradalima.

Samo na 40 minuta prije požara otišao sam u Banjaluku, prije toga sam razgovarao sa njima, ispostavilo se, nažalost, da je to bio naš posljednji susret. Bile su to vrijedne i čestite žene“, dodao je Plotan.

U tadašnjem požaru izgorio je skoro cjelokupni fond Narodne biblioteke Gradiška, nekoliko ateljea i umjetnički eksponati. Nekoliko godina kasnije na temeljima starog Doma sagrađen je Kulturni centar Gradiška, jedno od najljepših zdanja u Republici Srpskoj.