Već nekoliko dana uživamo u toplom i sunčanom vremenu. Međutim od sutra nam stiže promjena vremena, zahlađenje i padavine.

Ipak prema prognozama Hidrometeorološkog zavoda Hrvatske (DHMZ) pred nama je jedna od blažih zima sa iznadprosječnim temperaturama i umjerenim padavinama.

„Klimatološki zima počinje 1. decembra i traje do posljednjeg dana februara. Predviđanje da će za taj period biti iznadprosječno toplo ne isključuje kraća razdoblja hladnog vremena, niti da će ponegdje biti moguća manja količina padavina od prosječne, a negdje veća“ poručuju u DHMZ-u.

Kada su u pitanju vrste padavina, odnosno hoće li padati kiša, susnježica, snijeg ili kiša koja se smrzava na tlu to nije moguće predvidjeti dugoročnom prognozom.

Od 20. do 23. novembra održan je međunarodni naučni skup regionalnog Mediteranskog klimatskog foruma Svjetske meteorološke organizacije kao i predregionalnih organizacija za Jugoistočnu Evropu i Sjevernu Afriku kojem je domaćin bio DHMZ. Na skupu su naučnici izradili zajedničku prognozu za zimu za Jugoistočnu Evropu.

Da bi se uradila ovakva prognoza potrebna je velika količina prognostičkog materijala. Sezonska prognoza Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a oslanja se na podatke dobijene računalnim modelom za dugoročnu prognozu koju preuzima iz Evropskog centra  za srednjoročne vremenske prilike čije je sjedište u Velikoj Britaniji.

O portalu

Portal Micro mreža je dio Udruženja građana Mikro mreža i kao takav djelujući na teritoriji Bosne i Hercegovine nastoji da promijeni sliku u svakodnevnom informisanju građana ove zemlje. 

Na ovom portalu će se ravnopravno predstavljati svi segmenti društva, i svaki pojedinac će dobiti svoj medijski prostor ukoliko mu je neophodan.

Pišite nam

Kontakt informacije

78400 Gradiška, RS - BiH
+38763/933-787
micromreza(@)gmail.com
redakcija(@)micromreza.com
info(@)micromreza.com

Najnovije vijesti

21
okt2019

"Onomatobleja Show"...

Da li su Srbi samo hrabri i rodoljubivi, Bošnjaci samo dobroćudni i gostoljubivi, a Hrvati kulturni...

21
okt2019

Gosti došli turistički

Kakva fantastična nedjelja je iza nas terenima širom dobojskih, derventskih, teslićkih, šamačkih i...

21
okt2019

Radi se na identifikaciji lica...

Policija preduzima radnje na utvrđivanju svih okolnosti prijave da je na džamiji u Kozarskoj Dubici...

21
okt2019

Almasa Asanov pronađena u Grad...

Šesnaestogodišnja Almasa Asanov iz Pridjela Gornjeg, čiji je nestanak prijavljen 16. oktobra, pronađ...