Nakon što je naša ekipa obišla nekoliko lokacija u Gradišci na kojima je došlo do nelegalnog odlaganja otpada, pisali smo Komualnoj polici Gradiška, koja nam je odgovrila da se u posljednje vrijeme suočavaju sa mnogim problemima zbog nesavjesnih građana, kako onih koji zagađuju i bacaju smeće, tako i onih koji znaju ko su ti pojedinici ali neće da ih prijave.

U neformalnom razgovoru sa Komunalnom policijom Gradiška, ustanovili smo da je nelgalno bacanje otpada neka vrsta planiranog i razrađenog posla, pa tako građani na primjer kada bace krepalu domaću životinju, otkinu joj uvo kako Veterinarska inspekcija ne bi mogla ustanoviti ko je vlasnik životinje. Iz Komunalne inspekcije ističu da su dežurali, da su stalno na terenu ali građani dolaze kasno noću ili jednostavno prate pa bacaju smeće i otpad kada ih niko ne može uhvatiti.

U odgovoru na naš upit Komunalna inspekcija ističe da je radila sanacije na nekoliko majdana i da je to skup i zahtjevan proces, a pri tome često se radi o privatno zemljištu, pa mu i nemaju pristupa da ga čiste.

Sve u svemu najveću odgovornost snose građani koji zagađuju ili prikrivaju onoga ko zagađuje. Građani moraju biti svjesni toga da i djeca prolaze pored ovakvih otpada i deponija ali da im se mogu zaraziti kućni ljubimci te da se bolest može prenijeti i na čovjeka. Savjest nam za sada slabo radi, ipak radi se o zemlji koja se nalazi u neposrednoj blizini svih nas pa bi se trebalo povesti više računa. 

TAGS:

O portalu

Portal Micro mreža je dio Udruženja građana Mikro mreža i kao takav djelujući na teritoriji Bosne i Hercegovine nastoji da promijeni sliku u svakodnevnom informisanju građana ove zemlje. 

Na ovom portalu će se ravnopravno predstavljati svi segmenti društva, i svaki pojedinac će dobiti svoj medijski prostor ukoliko mu je neophodan.

Pišite nam

Kontakt informacije

78400 Gradiška, RS - BiH
+38763/933-787
micromreza(@)gmail.com
redakcija(@)micromreza.com
info(@)micromreza.com

Najnovije vijesti

24
maj2019

Uskoro ''Prvi gradiški noćni c...

Nakon organizacije trećeg polumaratona i prve humanitarne trke na pet kilometara, Atletsko rekreativ...

24
maj2019

Poznati regionalni putopisac s...

Jedan od najvećih regionalnih putopisaca će poslije pređenih preko 40 zemalja svijeta i pet kontinen...

24
maj2019

Gradišci...

Stari grade na brodu od Save...

24
maj2019

Policijaska akcija u Prnjavoru...

U akciji "Polo", koju su zajedničkim snagama izveli pripadnici policijskih stanica Prnjavor i Laktaš...