Kolike su trenutne štete od ovogodišnjih majskih poplava još nije poznato, dok su ukupni ekonomski efekti katastrofe iz maja 2014. godine u BiH procijenjeno na gotovo četiri milijarde maraka.

Na današnji dan se i obilježava godišnjica poplava od prije pet godina u kojima je smrtno stradala 21 osoba, a dvije se vode kao nestale.

Štete je pretpjela 81 opština. Privremeno je bilo raseljeno oko 90.000 ljudi, a više od 40.000 je potražilo utočište u javnim i privatnim skloništima ili je privremeno boravilo kod rodbine i prijatelja.

– Ukupni ekonomski efekti katastrofe dosegli su 3,98 milijardi maraka. Šteta i gubici u FBiH iznose 2,03 milijarde KM, u Srpskoj 1,89 milijardi KM i u Brčkom 57,9 miliona maraka – saopštili su predstavnici Evropske unije.

Kažu da su najviše pogođeni privatni sektor, porodična, mala, srednja i velika preduzeća, poljoprivredni proizvođači, uključujući i neutvrđen broj ugroženih sektora građana. Izvještaj je pokazao da je za saniranje šteta i gubitaka potrebno ukupno oko 3,5 milijardi KM, od čega kratkoročno 1,3 milijarde, srednjeročno 1,4 i dugoročno oko 766,1 milion maraka.

U Republici Srpskoj je bilo najkritičnije u Doboju, gdje je u poplavama život izgubilo pet ljudi, zatim u Šamcu i Posavini.

Vlada RS je domaćinstvima koji su poplavljeni dijelila vaučere u vrijednosti od 5.000 KM, a uveden je i Fond solidarnosti u koji su novac uplaćivali svi koji su željeli, ali i zaposleni od plate.

/Srpskainfo/

 

TAGS: ,

O portalu

Portal Micro mreža je dio Udruženja građana Mikro mreža i kao takav djelujući na teritoriji Bosne i Hercegovine nastoji da promijeni sliku u svakodnevnom informisanju građana ove zemlje. 

Na ovom portalu će se ravnopravno predstavljati svi segmenti društva, i svaki pojedinac će dobiti svoj medijski prostor ukoliko mu je neophodan.

Pišite nam

Kontakt informacije

78400 Gradiška, RS - BiH
+38763/933-787
micromreza(@)gmail.com
redakcija(@)micromreza.com
info(@)micromreza.com

Najnovije vijesti

26
maj2019

FK ''Laminci'' šampion Opštins...

Fudbaleri Laminaca nakon sedam godina ponovo su postali član Područne lige RS – Gradiška.

25
maj2019

Mali heroj - Leon Radak

''Danas ja i Slobodan Boban Radak slavimo 5 godina braka. 😊 Danas se takođe u svijetu obilježava i d...

25
maj2019

Stihovi i note zažuborili pore...

Poezija nekoliko pjesnika popraćena zvucima frule, pozdravljena apaluzima publike, odzvanjala je kra...

25
maj2019

Naplata putarine po kilometru...

Izgradnja četiri naplatne stanice na autoputu Banjaluka - Gradiška je u završnoj fazi, a zatvoreni s...