U organizaciji opštinskog odbora SUBNOR-a i Udruženja vojnih penzionera Gradiška danas je održan istorijski čas učenicima osnovnih i srednjih škola u Kulturnom centru Gradiška. Tema ovog istorijskog časa je bila „Stradanje i spašavanje djece iz ustaških koncentracionih logora“.

Predavanje je održao istoričar Bojan Vujčić koji je govorio o stradanju djece Kozare od trenutka prvog susreta sa neprijateljem, stradanjem u logorima i konačnim spašavanjem, koje su samo malobrojni dočekali. Vujčić je dodao da je opština Gradiška treća po broju stradalih u Drugom svjetskom ratu, dok je prva opština Kozarska Dubica.

Jedan od govornika bio je i Miloš Stanišljević iz gradiškog sela Turjaka koji se kao petnaestogodišnjak pridružio partizanima na Kozari, ali je jedno vrijeme rata radio kao ilegalac na spašavanje djece iz ustaškoh logora, u kojem je uspio spasiti nekoliko desetina dječice iz pakla u kome su se nalazili.

Učenicima je prikazan i dokumentarni film „Bila sam mala“, rađen u produkciji RTRS-a, u kome govore djeca koje je Stanišljević spasio iz logora, danas su to sve starice i starci u devetoj deceniji života, ali ih sjećanja na stradanja koja su prošli i dalje more.

Prije istorijskog časa položeni su vijenci na spomenik stradaloj djeci Kozare u parku Sloboda u Gradišci.

O portalu

Portal Micro mreža je dio Udruženja građana Mikro mreža i kao takav djelujući na teritoriji Bosne i Hercegovine nastoji da promijeni sliku u svakodnevnom informisanju građana ove zemlje. 

Na ovom portalu će se ravnopravno predstavljati svi segmenti društva, i svaki pojedinac će dobiti svoj medijski prostor ukoliko mu je neophodan.

Pišite nam

Kontakt informacije

78400 Gradiška, RS - BiH
+38763/933-787
micromreza(@)gmail.com
redakcija(@)micromreza.com
info(@)micromreza.com

Najnovije vijesti

21
okt2019

"Onomatobleja Show"...

Da li su Srbi samo hrabri i rodoljubivi, Bošnjaci samo dobroćudni i gostoljubivi, a Hrvati kulturni...

21
okt2019

Gosti došli turistički

Kakva fantastična nedjelja je iza nas terenima širom dobojskih, derventskih, teslićkih, šamačkih i...

21
okt2019

Radi se na identifikaciji lica...

Policija preduzima radnje na utvrđivanju svih okolnosti prijave da je na džamiji u Kozarskoj Dubici...

21
okt2019

Almasa Asanov pronađena u Grad...

Šesnaestogodišnja Almasa Asanov iz Pridjela Gornjeg, čiji je nestanak prijavljen 16. oktobra, pronađ...