Kroz šupljine oko prozora fijuče vjetar, komplet stolarija je u lošem stanju, krov prokišnjava. U takvom je stanju osnovna škola u Kukuljama kod Srpca.

Ali to roditeljima i đacima nije najveća briga. Zato jesu azbestne ploče kojima je pokriven krov. To je materijal koji se u gradnji odavno ne koristi zbog njegove dokazane toksičnosti. 

“Ove ploče s čim je pokrivena škola, da su jako štetne po zdravlje djece, znači, koje su kancerogene i mi smo onda pokrenuli molbu, inicijativu, prema resornom ministarstvu, Ministarstvu ekologije, da pomognu, našoj školi i našoj djeci da saniramo taj krov”, istakao je Radojica Vidović, predsjednik Savjeta mjesne zajednice Kukulje.

Moramo da zaštitimo zdravlje djece, poručuju iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju. Ministarka Srebrenka Golić kaže - naći ćemo način da riješimo problem. 

“Vidjećemo kako ćemo interventno djelovati, kako bi u okviru tog projekta pokušali kao prvu fazu sanirati i taj problem, jer to je problem koji se tiče svih nas i u Vladi i u lokalnoj zajednici, jer su tu naša djeca koja pohađaju nastavu, obrazuju se i smatram da takvi objekti trebaju imati prioritet”, rekla je Srebrenka Golić, ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske.

Valjalo bi što prije, smatraju opštinske vlasti. Škola je, generalno, u lošem stanju jer se decenijama nije ulagalo u rekonstrukciju. Sitnih radova je bilo, ali su se sveli na kozmetičke promjene. Sada imaju problem sa kojim ne mogu sami da se nose pa traže pomoć sa republičkog nivoa. 

“U prioritetu je svakako sanacija krovne konstrukcije koja je u jako lošem stanju i pogotovo što je krov pokriven azbestnim pločama. Tako da se nadamo da će doći do realizacije. Kažem, u prioritetu je sanacija krova, a naravno da ćemo zamijeniti stolariju u toj školi koja je isto u lošem stanju”, naglasio je Mlađan Dragosavljević, načelnik opštine Srbac.

Na brojnim objektima i danas imamo azbestne ploče koje se masovno uklanjaju. Vlakna tog materijala, koga zovu i tihi ubica, su kancerogena, pokazala su istraživanja. 

/ATV/

O portalu

Portal Micro mreža je dio Udruženja građana Mikro mreža i kao takav djelujući na teritoriji Bosne i Hercegovine nastoji da promijeni sliku u svakodnevnom informisanju građana ove zemlje. 

Na ovom portalu će se ravnopravno predstavljati svi segmenti društva, i svaki pojedinac će dobiti svoj medijski prostor ukoliko mu je neophodan.

Pišite nam

Kontakt informacije

78400 Gradiška, RS - BiH
+38763/933-787
micromreza(@)gmail.com
redakcija(@)micromreza.com
info(@)micromreza.com

Najnovije vijesti

23
sep2019

Torpedu derbi uz 11 žutih kart...

Minulog vikenda u Područnoj ligi Gradiška na rasporedu su bili mečevi šestog kola.

23
sep2019

Predsjednik FS RS Mile Kovačev...

Čitav život radio sam po propisima i pravilima, a tako će biti i ubuduće. Neću napustiti mjesto pred...

23
sep2019

Zbog alkohola policajci u Grad...

Na području Policijske uprave Gradiška tokom vikenda realizovana je akcija pojačane kontrole saobrać...

23
sep2019

Domaćin FK ''Republika Srpska'...

Na imanju Srpske bratske pomoći nedaleko od Čikaga domaćin 27. „Srbijede“, Fudbalski klub „Republika...