Dotrajala vozila hitne pomoći, trošne ambulante u Orahovi i Donjoj Jurkovici te manjak pedijatara su nerješivi problemi za Dom zdravlja u Gradiški.

To je konstatovano na sjednici Gradske skupštine prilikom rasprave o Izvještaju o prošlogodišnjem radu Doma zdravlja, koji je usvojen, a menadžment ove ustanove pohvaljen zbog poboljšanih finansijskih izvještaja, podmirenih poreza i doprinosa, te ublaženih poslovnih dubioza.

Ipak, problemi na koje je ovom prilikom ukazano nadmašuju mogućnosti ove ustanove. Mirjana Dakić, odbornica iz Donje Jurkovice, inače medicinska sestra u seoskoj ambulanti, ukazala je na loše uslove rada te se založila za izgradnju ambulante.

Ona kaže da je montažni objekat, koji je izgrađen prije 35 godina, dotrajao i da nije funkcionalan bez obzira na renoviranje prije tri godine. Tada su zamijenjeni krov i ulazna vrata te uvedeno grijanje.

– Zimi se ambulanta ne može zagrijati, a ljeti rashladiti. Nemamo dovoljno prostorija, neophodne su nam stomatološke usluge jer su potrebe nekoliko potkozarskih sela kojima pružamo primarnu zdravstvenu zaštitu sve izraženije – kazala je Dakićeva.

Odbornik Saša Lazić, vozač u Službi hitne pomoći Doma zdravlja, potencirao je poteškoće zbog dotrajalih vozila.

– Dva novija vozila Hitne pomoći nabavljena prije šest godina prešla su po 300.000 kilometara. Jedno koje je u funkciji prešlo je 600.000 kilometara, a drugo nije u upotrebi, jer  je poodavno rashodovano. Pružamo usluge i bolnici čije je vozilo za hitne intervencije u kvaru, što jasno ukazuje na neophodnost obnavljanja našeg voznog parka – naglasio je Lazić.

Za nabavku sanitetskih vozila kao prioriteni zadatak založila se i odbornica Olivera Ćosić, pedijatar sa višegodišnjim iskustvom u Domu zdravlja.

– Neophodno je hitno nabaviti nova sanitetska vozila jer je to u funkciji zdravlja ugroženih pacijenata – kazala je Ćosićeva, predlažući da se po tom pitanju angažuju i vlasti RS.

Vesna Gluvić Čelić, direktor gradiškog Doma zdravlja, smatra da postoje realne šanse za izgradnju ambulante u Orahovi dok je Donja Jurkovica u perspektivi.

– Konkurisali smo za projekat prekogranične saradnje. Nadamo se da će krajem ovog mjeseca biti odobrena izgradnja ambulante sa medicinskim dijelom te još nekim sadržajima za stare i bolesne u Orahovi. Za Donju Jurkovicu, gdje je takođe neophodan novi objekat, nadamo se da će dobiti prioritetno mjesto u Strategiji razvoja Gradiške. Vjerujem da će i ova ambulanta uskoro doći na red – kazala je ona.

Podsjećamo da je posljednjih nekoliko godina izgrađeno ili adaptirano nekoliko seoskih ambulanti uključujući nabavku savremene opreme. Modernizovano je i više službi u Domu zdravlja te rekonstruisane prostorije, koje su sada veoma funkcionalne. Ipak, time kompletne potrebe nisu zadovoljene kao što je slučaj vozila Hitne pomoći. Prije nekoliko godina nabavljena su dva vozila za Hitnu pomoć, ali je očigledno da je, zbog velikih potreba, neophodno obnavljanje voznog parka.

Gluvić Čelićeva je naglasila da su vozila Hitne pomoći dotrajala te da je neophodna njihova zamjena u što škorije vrijeme.

– Pružamo usluge prevoza bolničkih pacijenata, zato što je vozilo ove ustanove u kvaru. Potrebe Bolnice i Doma zdravlja za prevoz pacijenata u hitnim slučajevima tri puta prevazilaze naše mogućnosti. Pitanje je vremena do kada ćemo biti u mogućnosti da zadovoljavamo minimalne potrebe, kao što je sada slučaj – požalila nam se Vesna Gluvić Čelić rekavši da u jednom danu vozila hitne pomoći Doma zdravlja čak 10 puta putuju u Banjaluku, prevozeći pacijente u KBC.

Bolji poslovni bilansi

U Domu zdravlja poboljšani su finansijski pokazatelji. Dugovi Fonda PIO za receptirane lijekove smanjeni su sa 500.000 KM na 240.000 KM.

Uplaćeni su doprinosi za prvo polugodište prošle godine, reprogramirane obaveze za drugo polugodište, a uplate za ostale mjesece su redovne.

Pedijatrija

U Domu zdravlja poteškoće stvara manjak pedijatara. Zaposlen je samo jedan pedijatar, a na konkurs se mjesecima niko ne javlja.

– Ministarstvo zdravlja nam je odobrilo dvije specijalizacije koje traju pet godina. Do tada, neizvjesno je kako ćemo i kada riješiti problem mada se nadam da će se ipak javiti pedijatar na konkurs i doći ovdje da radi – kaže Vesna Gluvić Čelić, direktorka Doma zdravlja.

/Srpskainfo/

O portalu

Portal Micro mreža je dio Udruženja građana Mikro mreža i kao takav djelujući na teritoriji Bosne i Hercegovine nastoji da promijeni sliku u svakodnevnom informisanju građana ove zemlje. 

Na ovom portalu će se ravnopravno predstavljati svi segmenti društva, i svaki pojedinac će dobiti svoj medijski prostor ukoliko mu je neophodan.

Pišite nam

Kontakt informacije

78400 Gradiška, RS - BiH
+38763/933-787
micromreza(@)gmail.com
redakcija(@)micromreza.com
info(@)micromreza.com

Najnovije vijesti

23
sep2019

Torpedu derbi uz 11 žutih kart...

Minulog vikenda u Područnoj ligi Gradiška na rasporedu su bili mečevi šestog kola.

23
sep2019

Predsjednik FS RS Mile Kovačev...

Čitav život radio sam po propisima i pravilima, a tako će biti i ubuduće. Neću napustiti mjesto pred...

23
sep2019

Zbog alkohola policajci u Grad...

Na području Policijske uprave Gradiška tokom vikenda realizovana je akcija pojačane kontrole saobrać...

23
sep2019

Domaćin FK ''Republika Srpska'...

Na imanju Srpske bratske pomoći nedaleko od Čikaga domaćin 27. „Srbijede“, Fudbalski klub „Republika...