Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić izjavila je Srni da stablo oraha u Novoj Topoli kod Gradiške dimenzijama i vitalnošću spada u red jedinstvenih na prostoru Srpske, ali i šire zbog čega je Ministarstvo dalo saglasnost na odluku o proglašenju Spomenika prirode "Lijevčanski knez", kojom je ono zaštićeno.

"Ovo stablo dimenzijama i vitalnošću doprinosi sveukupnom pejzažu ovog ravničarskog kraja", istakla je Golićeva.

Ona je podsjetila da je Zavod za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa Republike Srpske, na inicijativu Darija Drinića iz Nove Topole, izradio studiju zaštite, kojom je utvrđeno da stablo ispunjava sve uslove za zaštitu u skladu sa Zakonom o zašiti prirode i predloženo da bude zaštićeno kao spomenik prirode treće kategorije.

Skuština grada Gradiška je 1. avgusta 2019. godine, uz saglasnost Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, donijela odluku o proglašenju Spomenika prirode "Lijevčanski knez", kojom je zaštićeno stablo oraha u naselju Nova Topola.

Da bi ovaj spomenik prirode bio zaštićen propisane su mjere zaštite kojima se, između ostalog, zabranjuje lomljenje i sječa grana, kidanje lišća, oštećivanje kore i druge radnje koje bi izmijenile ili narušile njegov izgled i dovele u pitanje opstanak stabla.

Zabranjeno je i loženje vatre u neposrednoj blizini stabla, ostavljanje smeća i drugog otpada, raskopavanje zemlje u blizini stabla, upotreba hemijskih sredstava i promjena namjene korišćenja zemljišta u pojasu od 50 metara od stabla, te gradnja objekata na udaljenosti od 50 metara od stabla bez saglasnosti lokalne zajednice i stručnog mišljenja Zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa Republike Srpske.

Spomenikom prirode "Lijevčanski knez" upravlja Grad Gradiška, koji prava i obaveze upravljača može povjeriti drugom pravnom licu.

S ciljem sprovođenja mjera zaštite, očuvanja, uređenja, unapređenja, upravljanja i prezentacije Spomenika prirode "Lijevčanski knez" upravljač obezbjeđuje obilježavanje granice, osigurava neometano odvijanje prirodnih procesa i održivo korišćenje zaštićenog područja, prati kretanje i aktivnosti posjetilaca, vodi evidenciju o prirodnim vrijednostima, te vrši druge poslove utvrđene zakonom.

Stablo oraha je 2003. godine registrovano u Katalogu najvećih stabala Republike Srpske. NJegov obim iznosi 637, a prečnik je 203 centimetra, doseže visinu od 34 metara, dok širina krošnje po dužoj osi iznosi 37, a po kraćoj 36 metara.

Stablo oraha nalazi se uz objekat nekadašnjeg parohijskog doma koji je po prvobitnoj namjeni između dva svjetska rata izgrađen kao porodična kuća i čini jedinstven spoj prirodnog i kulturnog graditeljstva.

Potpune pejzažne vrijednosti ovog stabla se ističu dolaskom u neposredno okruženje, odnosno u dvorište osnovne škole, kada monumentalno deblo i krošnja stavljaju u drugi plan sve okolne objekte i stabla.

/Srna/

O portalu

Portal Micro mreža je dio Udruženja građana Mikro mreža i kao takav djelujući na teritoriji Bosne i Hercegovine nastoji da promijeni sliku u svakodnevnom informisanju građana ove zemlje. 

Na ovom portalu će se ravnopravno predstavljati svi segmenti društva, i svaki pojedinac će dobiti svoj medijski prostor ukoliko mu je neophodan.

Pišite nam

Kontakt informacije

78400 Gradiška, RS - BiH
+38763/933-787
micromreza(@)gmail.com
redakcija(@)micromreza.com
info(@)micromreza.com

Najnovije vijesti

21
okt2019

"Onomatobleja Show"...

Da li su Srbi samo hrabri i rodoljubivi, Bošnjaci samo dobroćudni i gostoljubivi, a Hrvati kulturni...

21
okt2019

Gosti došli turistički

Kakva fantastična nedjelja je iza nas terenima širom dobojskih, derventskih, teslićkih, šamačkih i...

21
okt2019

Radi se na identifikaciji lica...

Policija preduzima radnje na utvrđivanju svih okolnosti prijave da je na džamiji u Kozarskoj Dubici...

21
okt2019

Almasa Asanov pronađena u Grad...

Šesnaestogodišnja Almasa Asanov iz Pridjela Gornjeg, čiji je nestanak prijavljen 16. oktobra, pronađ...