Pozitivan trend upisa učenika u prvi razred na području Gradiške bilježi jedino gradska Osnovna škola “Vaso Čubrilović” dok se njihov broj u selima stalno smanjuje.

Desetak škola u Potkozarju i Lijevču je prethodnih godina zatvoreno, a u više sela škole imaju po desetak učenika u 4 razreda. To je jasan znak da su migracije iz sela u grad sve izraženije, a direktna posljedica je zatvaranje škola.

– Naša škola u posljednjih pet godina ima tendenciju porasta upisa prvaka za dva ili tri godišnje. Ove godine imamo 99 prvaka u četiri odjeljenja – izjavio je Vladimir Stanišljević, direktor OŠ „Vaso Čubrilović“ Gradiška.

Dragana Ilić, zamjenica gradonačelnika Gradiške, hvali primjer ove škole rekavši da je ona najveća, dobro organizovana, renovirana, gdje učenici postižu dobre rezultate u nastavi.

– Međutim, zadatak svih nas u lokalanoj, republičkoj i državnoj vlasti je da stalno radimo na poboljšanju uslova života u selima, da zadržimo omladinu i oživimo naše škole, koje su sada poluprazne, a neke davno zatvorene – kazala je Dragana Ilić.

U sedam osnovnih škola na području Gradiške ove školske godine u prvi razred upisano je 360 đaka, što je za 20 manje u odnosu na prošlu godinu. Najveći pad broja učenika je u školi u Novoj Topoli, gdje je 20 prvaka manje upisano u prvi razred nego prošle godine.

– U prvi razred smo upisali 68 učenika u Novoj Topoli i još u 7 područnih škola. To je jedno odjeljenje manje nego prošle godine – upozorio je Radivoje Popović, direktor topolske škole, koju ove godine pohađa 850 učenika.

Ovdje su znatno poboljšani uslovi rada, izgrađeni sportski tereni na površini od 1.800 kvadratnih metara, što će znatno olakšati nastavu fizičkog vaspitanja. Popović je dodao da će uskoro početi sanaciju područne škole u Mašićima, a za to vrijeme učenici će pohađati nastavu u školi u susjednim Vilusima. Prošle godine sanirana je škola u Gornjim Karajzovcima.

U prigradskoj Osnovnoj školi “Kozarska djeca” u Kruškiku upisano je samo 20 prvaka, što je za 7 manje u odnosu na prošlu godinu. Zora Malešević, direktor ove škole, kaže da se ovdje tokom posljednjih pet godina stalno smanjuje broj upisanih učenika.

– Za sada nemamo tehnološkog viška ali ukoliko se i dalje nastavi smanjenje broja učenika, to će narednih godina biti neizbježno – smatra Zora Malešević, direktor OŠ „Kozarska djeca“.

Ovu školu pohađa ukupno 270 učenika. Nažalost, smanjuje se broj učenika ne samo u Gradiški već i u Republici Srpskoj, rekao je Zoran Adžić, gradonačelnik Gradiške prilikom posjete školama u Kruškiku i Novoj Topoli povodom početka nove školske godine.

– Moramo svi zajedno, stavljajući na prvo mjesto Vladu RS, posvetiti više pažnje otvaranju novih radnih mjesta, stvaranju boljih uslova za život mladih. To je ključno pitanje – smatra gradonačelnik Adžić.

On je naglasio da će gradska uprava pružati materijalnu, ali i druge vidove podrške osnovnim i srednjim školama kako bi đaci imali što bolje uslove za obrazovanje. U 7 osnovnih škola na području Gradiške u ovoj školskoj godini po broju prvaka  prednjači Osnovna škola „Vasa Čubrilović“ sa 99, a na začelju je u Osnovna škola „Vuk Stefanović Karadžić“ u Turjaku sa 22 učenika prvog razreda.

Muzička škola

U Osnovnu muzičku školu „Branko Smiljanić“ ove godine upisano je 35 učenika. Ukupno u ovoj školi, računajući odjeljenje u Kozarskoj Dubici, ima 248 učenika.

Direktor Ivan Ristić kaže da je interesovanje i ove godine nadmašilo mogućnosti školovanja u ovoj ustanovi.

/Srpskainfo/

O portalu

Portal Micro mreža je dio Udruženja građana Mikro mreža i kao takav djelujući na teritoriji Bosne i Hercegovine nastoji da promijeni sliku u svakodnevnom informisanju građana ove zemlje. 

Na ovom portalu će se ravnopravno predstavljati svi segmenti društva, i svaki pojedinac će dobiti svoj medijski prostor ukoliko mu je neophodan.

Pišite nam

Kontakt informacije

78400 Gradiška, RS - BiH
+38763/933-787
micromreza(@)gmail.com
redakcija(@)micromreza.com
info(@)micromreza.com

Najnovije vijesti

22
jan2020

Foto dana: Radnici DM-a pustil...

Juče se pojavila lijepa fotografija na Fejsbuk grupi Levijatan Forum. Naime, riječ je o fotografiji...

22
jan2020

Auto sletio s puta u Rovinama,...

Na području koje operativno pokriva Policijska uprava Gradiška, u protekla 24 časa, evidentirana su...

21
jan2020

Poroci među srednjoškolcima u...

Pušenje je veoma rašireno među srednjoškolcima u Gradišci, koji i pauzu između časova koriste za ova...

21
jan2020

Prekid u isporuci toplotne ene...

IEE Poslovna jedinica ''Toplana'' Gradiška obavještava sve korisnike da će sutra 22. januara doći do...

Joomla! Debug Console

Sesija

Informacije profila

Iskorišćenost memorije

Upiti baze podataka