U Mašićima kod Gradiške juče je obilježeno 28 godina od osnivanja 16. Krajiške motorizovane brigade Vojske Republike Srpske čiji je ratni put bio dug 1.727 dana, a život za slobodu svog naroda dalo je 437 njenih boraca.

Pripadnici 16. Krajiške motorizovane brigade krenuli su 16. septembra 1991. godine iz Mašića na svoj ratni put.

Brigada se borila na ukupno 20 ratišta, u zapadnoj Slavoniji, Posavini, na koridoru, Grmeču, Ozrenu, Trebavi i Manjači.

Kroz 16. Krajišku motorizovanu brigadu prošlo je 12.000 boraca, 437 boraca dalo je živote za Republiku Srpske, a oko 2.000 je ranjeno.

Za sve što su učinili borci ove brigade u odbrambeno-otadžbinskom ratu Šesnaesta je dobila Orden Nemanjića, najviše odlikovanje za ratne zasluge u Republici Srpskoj.

Nekadašnji borac 16. Krajiške, a danas načelnik gradskog Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu u Gradišci Radomir Pjanić istakao je u ratnom putu ove brigade proboj "Koridora", ali i druge bitke koje je dobila.

Pjanić je rekao da svakog septembra Dan 16. Krajiške motorizovane brigade budi sjetu, ali i ponos kod njenih boraca.

- Tužni smo i sjetni zbog prijatelja i saboraca koji su dali živote za stvaranje Republike Srpske, ali smo ponosni na sve što je Šesnaesta uradila u ratu i na njen doprinos u stvaranju Srpske - naglasio je Pjanić.

Pomoćnik komandanta brigade Ilija Lukić istakao je da se nekadašnji borci 16. Krajiške svakodnevno sjećaju svog dugog ratnog puta.

Predsjednik Skupštine grada Milenko Pavlović rekao je da je Gradiška ponosna što je kolijevka ove slavne brigade i što se u Mašićima, odakle su krenuli na svoj ratni put, svake godine okupljaju njeni borci i sjećaju ratnih uspjeha i poginulih saboraca.

Poginulim pripadnici 16. Krajiške danas je služen parastos, a potom su na spomen-obilježje položeni vijenci.

Vijence su položili nekadašnji borci 16. Krajiške, delegacije Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske i boračkih organizacija, te predstavnici vlasti Banjaluke, Gradiške i drugih opština iz kojih su regrutovani borci ove jedinice, kao i Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH, te brojne druge delegacije.

/Srna/

O portalu

Portal Micro mreža je dio Udruženja građana Mikro mreža i kao takav djelujući na teritoriji Bosne i Hercegovine nastoji da promijeni sliku u svakodnevnom informisanju građana ove zemlje. 

Na ovom portalu će se ravnopravno predstavljati svi segmenti društva, i svaki pojedinac će dobiti svoj medijski prostor ukoliko mu je neophodan.

Pišite nam

Kontakt informacije

78400 Gradiška, RS - BiH
+38763/933-787
micromreza(@)gmail.com
redakcija(@)micromreza.com
info(@)micromreza.com

Najnovije vijesti

21
okt2019

"Onomatobleja Show"...

Da li su Srbi samo hrabri i rodoljubivi, Bošnjaci samo dobroćudni i gostoljubivi, a Hrvati kulturni...

21
okt2019

Gosti došli turistički

Kakva fantastična nedjelja je iza nas terenima širom dobojskih, derventskih, teslićkih, šamačkih i...

21
okt2019

Radi se na identifikaciji lica...

Policija preduzima radnje na utvrđivanju svih okolnosti prijave da je na džamiji u Kozarskoj Dubici...

21
okt2019

Almasa Asanov pronađena u Grad...

Šesnaestogodišnja Almasa Asanov iz Pridjela Gornjeg, čiji je nestanak prijavljen 16. oktobra, pronađ...