Republika Srpska sada ima ukupno 26 zaštićenih područja na 32.104 hektara, što je 1,3 odsto teritorije Srpske.

Republika Srpska proglasila je prošle i ove godine sedam novih zaštićenih područja i ima ih ukupno 26 na 32.104 hektara, što je 1,3 odsto teritorije Srpske, rekla je na Tjentištu viši stručni saradnik u Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Željka Stojičić.

- Vlada Srpske donela je odluku o proglašenju zaštićenog staništa "Gromiželj" u Bijeljini, Parka prirode "Cicelj" na području Čajniča, Parka prirode "Una" na području opština Krupa na Uni, Novi Grad, Kostajnica i Kozarska Dubica, zaštićeno stanište "Tišina" na području Šamca, Spomenik prirode pećina "Kuk" na području Kalinovika, Spomenik prirode "Lijevčanski knez" u Gradišci i Park šuma `Jelića brdo` na području opštine Laktaši, navela je Stojičićeva.

Ona je na manifestaciji "Dan upravljača zaštićenih područja u BiH" rekla da će ta zaštićena područja biti promovisana na ovom skupu, ocenivši da to veoma dobar uspeh i značajan napredak.

Stojičićeva je navela da će ovom skupu biti predstavljena i nominacija prašume "Janj" koja se trenutno nalazi na tentativnoj listi BiH kao prijedlog za listu Svetske prirodne baštine Uneska.

- U toku je izrada nominacionog dokumenta koji će biti dostavljen u februaru 2020. godine Sekretarijatu Uneska na razmatranje, istakla je Stojičićeva.

Ona je napomenula da je Nacionalni park "Sutjeska", gde se održava ovaj skup, najstarije zaštićeno područja koje se odlikuje izuzetnim prirodnim vrijednostima, a posebna vrednost je prašuma "Perućica" koja je 2017. godine na prijedlog Nacionalnog parka, a putem Ministarstva za prostorno uređenje upućena na razmatranje za nominaciju za Listu svetske prirodne baštine.

- Od 2017. godine prašuma `Perućica` je na tentativnoj listi BiH, što je posebno značajno, jer BiH do sada nema nijedno prirodno dobro na Listi svetske prirodne baštine Uneska, napomenula je Stojičićeva. ž

Direktor Nacionalnog parka "Sutjeska" Dejan Pavlović istakao je da je veoma značajno organizovanje ove manifestacije i prilika da učesnici razmene iskustva, te primene dobre prakse.

On je dodao da su u okviru manifestacije predviđena predavanja, a među glavnim temama su promocije novih zaštićenih područja, organizovanje čuvarske službe u zaštićenim područjima, izrada planova rada za zaštićena područja, kao i razvoj turizma, ali i druga aktuelna pitanja sa kojima se susreću upravljači zaštićenih područja.

- Dan upravljača zaštićenih područja u BiH, koji je počeo danas na Tjentištu, okupio je učesnike iz Slovenije, Hrvatske, BiH i Srbije radi razmatranja trenutne problematike u zaštićenim područjima, te iznalaženjem rešenja i prilika za međusobnu saradnju, kao i promociju novih zaštićenih područja.

Ovaj treći po redu skup organizovan u okviru projekta "U susret novim zaštićenim područjima u BiH" koji implementira UNEP i u saradnji sa Republičkim zavodom za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasleđa.

Skup pod nazivom "Dan upravljača zaštićenih područja u BiH" trajaće do petka, 4. oktobra.

/Večernje novosti/

O portalu

Portal Micro mreža je dio Udruženja građana Mikro mreža i kao takav djelujući na teritoriji Bosne i Hercegovine nastoji da promijeni sliku u svakodnevnom informisanju građana ove zemlje. 

Na ovom portalu će se ravnopravno predstavljati svi segmenti društva, i svaki pojedinac će dobiti svoj medijski prostor ukoliko mu je neophodan.

Pišite nam

Kontakt informacije

78400 Gradiška, RS - BiH
+38763/933-787
micromreza(@)gmail.com
redakcija(@)micromreza.com
info(@)micromreza.com

Najnovije vijesti

21
okt2019

"Onomatobleja Show"...

Da li su Srbi samo hrabri i rodoljubivi, Bošnjaci samo dobroćudni i gostoljubivi, a Hrvati kulturni...

21
okt2019

Gosti došli turistički

Kakva fantastična nedjelja je iza nas terenima širom dobojskih, derventskih, teslićkih, šamačkih i...

21
okt2019

Radi se na identifikaciji lica...

Policija preduzima radnje na utvrđivanju svih okolnosti prijave da je na džamiji u Kozarskoj Dubici...

21
okt2019

Almasa Asanov pronađena u Grad...

Šesnaestogodišnja Almasa Asanov iz Pridjela Gornjeg, čiji je nestanak prijavljen 16. oktobra, pronađ...