Uloga i značaj boraca u stvaranju i očuvanju Republike Srpske su nemjerljivi, zbog čega generacije koje dolaze moraju čuvati sjećanje na najhrabrije, koji su za slobodu dali najvrednije, svoje živote.

Poručili su to juče zvaničnici RS čestitajući svim pripadnicima Boračke organizacije RS krsnu slavu - Mitrovdan.

Gradska boračka organizacija Gradiška obilježiće danas Mitrovdan, krsnu slavu Boračke organizacije Republike Srpske.

Prema protokolu u 9 časova i 30 minuta biće služena Sveta liturgija i parastos za upokojene u hramu Pokrova Presvete Bogorodice u Gradišci. Pomen i polaganje vijenaca na Centralnom spomen obilježju borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata predviđeno je u 11 časova i 30 minuta.

Predsjednica RS Željka Cvijanović ukazala je na obavezu i odgovornost očuvanja tradicije i sjećanja na hrabra djela boraca.

- Žrtva boraca obavezuje na jačanje i izgradnju Republike i njenih institucija - istakla je Cvijanovićeva.

Predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović čestitao je svim borcima Mitrovdan, iskazavši iskreno poštovanje i zahvalnost za velike žrtve i najveće zasluge koje su imali u stvaranju Srpske.

- Uvjeren sam da ćemo zajedno i složno nastaviti da radimo na donošenju još kvalitetnijih i efikasnijih zakona u oblasti zaštite i ostvarivanja boračkih prava - naveo je Čubrilović u čestitki.

Predsjednik Vlade RS Radovan Višković istakao je da će Vlada i u narednom periodu raditi na rješavanju problema boračkih kategorija.

Krsnu slavu BORS-u čestitao je i ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Duško Milunović, ističući da Srpska nikada neće zaboraviti žrtvu koju su borci Vojske Srpske ugradili u njene temelje.

Milunović, koji je i predsjednik Odbora Vlade RS za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova, rekao je povodom današnjeg obilježavanja mitrovdanskih bitaka 1992. i 1994. godine u Nevesinju da su ove bitke simbol odbrane tog grada i istočne Hercegovine i slamanja ofanziva daleko brojnijeg neprijatelja, kojeg su činile jedinice regularne hrvatske vojske, Hrvatskog vijeća odbrane i takozvane Armije RBiH.

Za sedmoricu heroja koji su stradali braneći Republiku juče je, povodom Mitrovdana, u mjestu Mesići kod Rogatice otkriveno spomen-obilježje, te upaljene svijeće i položeno cvijeće u znak sjećanja na njihovo herojsko djelo.

Spomenik vojnicima, od kojih su petorica iz Goražda, a dva iz Rogatice, podigla je Boračka organizacija uz podršku opštine i nekih privrednih organizacija.

/Glas Srpske/

O portalu

Portal Micro mreža je dio Udruženja građana Mikro mreža i kao takav djelujući na teritoriji Bosne i Hercegovine nastoji da promijeni sliku u svakodnevnom informisanju građana ove zemlje. 

Na ovom portalu će se ravnopravno predstavljati svi segmenti društva, i svaki pojedinac će dobiti svoj medijski prostor ukoliko mu je neophodan.

Pišite nam

Kontakt informacije

78400 Gradiška, RS - BiH
+38763/933-787
micromreza(@)gmail.com
redakcija(@)micromreza.com
info(@)micromreza.com

Najnovije vijesti

13
nov2019

Srpčanka Sara Lakić: Parče sre...

Svaki mladi čovjek trebalo bi prvo da se potrudi da u svojoj zemlji pronađe parče hljeba i sreće, pa...

13
nov2019

Akcija PU Gradiška: Sankcionis...

Od ukupnog broja kontrolisanih učesnika u saobraćaju, 37% prekoračilo dozvoljenu brzinu kretanja.

13
nov2019

KMF ''Boračka'' pobjedom ispis...

Proteklog vikenda startalo je prvenstvo Druge futsal lige Republike Srpske grupa Zapad, u kojem se n...

13
nov2019

U Gradišci se otvaraju dva nov...

Grad Gradiška je postao zaista interesantan trgovcima, pa su se mnoge kompanije upravo odlučile da n...