227 Objavljeno 08 novembar 2019 Autor: Micro Mreza

Uloga i značaj boraca u stvaranju i očuvanju Republike Srpske su nemjerljivi, zbog čega generacije koje dolaze moraju čuvati sjećanje na najhrabrije, koji su za slobodu dali najvrednije, svoje živote.

Poručili su to juče zvaničnici RS čestitajući svim pripadnicima Boračke organizacije RS krsnu slavu - Mitrovdan.

Gradska boračka organizacija Gradiška obilježiće danas Mitrovdan, krsnu slavu Boračke organizacije Republike Srpske.

Prema protokolu u 9 časova i 30 minuta biće služena Sveta liturgija i parastos za upokojene u hramu Pokrova Presvete Bogorodice u Gradišci. Pomen i polaganje vijenaca na Centralnom spomen obilježju borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata predviđeno je u 11 časova i 30 minuta.

Predsjednica RS Željka Cvijanović ukazala je na obavezu i odgovornost očuvanja tradicije i sjećanja na hrabra djela boraca.

- Žrtva boraca obavezuje na jačanje i izgradnju Republike i njenih institucija - istakla je Cvijanovićeva.

Predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović čestitao je svim borcima Mitrovdan, iskazavši iskreno poštovanje i zahvalnost za velike žrtve i najveće zasluge koje su imali u stvaranju Srpske.

- Uvjeren sam da ćemo zajedno i složno nastaviti da radimo na donošenju još kvalitetnijih i efikasnijih zakona u oblasti zaštite i ostvarivanja boračkih prava - naveo je Čubrilović u čestitki.

Predsjednik Vlade RS Radovan Višković istakao je da će Vlada i u narednom periodu raditi na rješavanju problema boračkih kategorija.

Krsnu slavu BORS-u čestitao je i ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Duško Milunović, ističući da Srpska nikada neće zaboraviti žrtvu koju su borci Vojske Srpske ugradili u njene temelje.

Milunović, koji je i predsjednik Odbora Vlade RS za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova, rekao je povodom današnjeg obilježavanja mitrovdanskih bitaka 1992. i 1994. godine u Nevesinju da su ove bitke simbol odbrane tog grada i istočne Hercegovine i slamanja ofanziva daleko brojnijeg neprijatelja, kojeg su činile jedinice regularne hrvatske vojske, Hrvatskog vijeća odbrane i takozvane Armije RBiH.

Za sedmoricu heroja koji su stradali braneći Republiku juče je, povodom Mitrovdana, u mjestu Mesići kod Rogatice otkriveno spomen-obilježje, te upaljene svijeće i položeno cvijeće u znak sjećanja na njihovo herojsko djelo.

Spomenik vojnicima, od kojih su petorica iz Goražda, a dva iz Rogatice, podigla je Boračka organizacija uz podršku opštine i nekih privrednih organizacija.

/Glas Srpske/