Izložbom fotografija i osvjetljenjem zgrade Zavičajnog muzeja Gradiška u ljubičastu boju sinoć je u organizaciji Udruženja roditelja prijevremeno rođene djece u Republici Srpskoj ''Mrvice'' obilježen Međunarodni dan prijevremeno rođene djece 17. novembar.

Predsjednica Udruženja Danka Mirjanić rekla je da je prije formiranja Udruženja ''Mrvice'', svijest stanovništva o tom problemu bila niska i nije se o tome pričalo osim u krugu ljekara koji se bave tom problematikom.

''Već tri godine otkad postoji naše udruženje, možemo reći da je svijest o prematuritetu zaista podignuta na visoku razinu'', istakla je Mirjanićeva.

Ona je dodala da imaju podršku predstavnika vlasti, privrednika te svih sugrađana koji su pomogli da se realizuju sve akcije koje su organizovali.

Mirjanićeva je naglasila da je cilj Udruženja ''Mrvice'' ove godine nabavka LPC lasera i oftalmoskopa, koji će pomoći u ranoj dijagnostici određenih promjena i praćenju poremećaja, kao i adekvatnom liječenju retinopatije kod prematurusa nakon pravovremene dijagnostike.

Otac prijevremeno rođene djevojčice koja je rođena u 27 nedjelji Ljubiša Milojković kaže da se porod desio munjevito ali da su uprkos svemu uspjeli sve to prevazići.

Milojković je dodao da su imali veliku pomoć predsjednice Udruženja ''Mrvice''.

Majka prijevremeno rođenog dječaka koji je rođen u 27 nedjelji sa samo 500 grama, Marijana Đumić je rekla da je njena trudnoća bila uredna te da nije znala da će se poroditi prije vremena što je predstavljalo veliko iznenađenje.

''Najgori period dolazi nakon poroda, jer su prognoze ljekara bile jako loše ali zahvaljujući Bogu moj sin je danas normalan dječak'', istakla je Đumićeva.

Ona je dodala da Udruženje ''Mrvice'' nije postojalo kada se ona porodila te da su roditelji sami morali da se snalaze.

U Republici Srpskoj prošle godine bilo je oko 300 prijevremeno rođenih beba.

/Radio Gradiška/

O portalu

Portal Micro mreža je dio Udruženja građana Mikro mreža i kao takav djelujući na teritoriji Bosne i Hercegovine nastoji da promijeni sliku u svakodnevnom informisanju građana ove zemlje. 

Na ovom portalu će se ravnopravno predstavljati svi segmenti društva, i svaki pojedinac će dobiti svoj medijski prostor ukoliko mu je neophodan.

Pišite nam

Kontakt informacije

78400 Gradiška, RS - BiH
+38763/933-787
micromreza(@)gmail.com
redakcija(@)micromreza.com
info(@)micromreza.com

Najnovije vijesti

13
dec2019

"Bljesak" pred čitao...

Promocija romana "Bljesak", autora Željka Mandića biće održana 15. decembra u 18 časova u banjalučko...

13
dec2019

Gradski fudbalski savez Gradiš...

Gradski fudbalski savez Gradiška organizuje svečanu manifestaciju na kojoj će biti proglašeni najbol...

13
dec2019

Zlatan Vidović o ulozi u filmu...

Zlatan Vidović glumac je Narodnog pozorišta Republike Srpske koji je prve glumačke korake započeo u...

13
dec2019

Engineering Meetup – Gradiška:...

U subotu, 14. decembra od 11:00 do 15:00 u prostorijama Udruženja Most održaće se “Engineering Meetu...

Joomla! Debug Console

Sesija

Informacije profila

Iskorišćenost memorije

Upiti baze podataka