Boračka organizacija Republike Srpske traži povećanje ličnih i porodičnih invalidnina u idućoj godini u iznosu ne manjem od 10 odsto, uvećanjem procenta za utvrđivanje osnovice za obračun primanja po Zakonu o pravima boraca, ratnih vojnih invalida i porodica poginulih boraca.

Nakon sjednice Predsjedništva BORS-a u Banjaluci, predsjedavajući Predsjedništva Goran Rogić rekao je da BORS traži da Vlada Srpske donese odluku o visini osnovice za obračun godišnjeg boračkog dodatka za ovu godinu da bi, umjesto dosadašnjih 3,70 KM, osnovica iznosila pet KM po mjesecu učešća u zoni borbenih dejstava.

On je pojasnio da to znači da bi svaki borac prve ili druge kategorije mjesečno imao povećanje od 50 do 80 KM, te da bi bilo potrebno da Vlada Republike Srpske za ovo dodatno davanje izdvoji 1,5 miliona KM.

Prema njegovim riječima, BORS traži da Vlada Republike Srpske izmijeni uredbu o boračkom dodatku u dijelu koji se odnosi na boračke kategorije koje primaju mjesečni borački dodatak, kao i da borci prve i druge kategorije koji su nezaposleni ostvare pravo na mjesečni borački dodatak, bez obzira na starosnu dob.

- Ovo bi iznosilo od 60 do 80 KM mjesečno, a Vlada bi trebalo da izdvoji 3,6 miliona KM za ove namjene - istakao je Rogić.

Boračka organizacija Republike Srpske traži i da se nastavi sa Akcionim planom Vlade Republike Srpske za zapošljavanje i samozapošljavanje boračkih kategorija, sa naglaskom na zapošljavanje djece poginulih boraca.

Rogić je naveo da je BORS pokrenuo inicijativu za sastanak sa premijerom Republike Srpske Radovanom Viškovićem o ovim zaključcima BORS-a.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović, koji je prisustvovao sjednici Predsjedništva BORS-a, rekao je da će Vlada Republike Srpske sagledati sve finansijske pokazatelje, ekonomska kretanja i mogućnosti, te se odrediti prema zahtjevima BORS-a.

Milunović je podsjetio da je od 2013. godine konstantno povećavana osnovica za lične i porodične invalidnine u ukupnom iznosu od 15,1 odsto, izuzev u ovoj godini.

On je rekao da je predložio BORS-u da izradi socijalnu kartu svih nezaposlenih boraca, navodeći da se trenutno na evidenciji Zavoda za zapošljavanje Srpske nalaze 9.843 demobilisana borca, od kojih najveći dio ima do 60 godina starosti.

- Nastavićemo sa zapošljavanjem i samozapošljavanjem djece poginulih boraca. Do sada je posredstvom akcionih planova zaposleno oko 1.900 djece, ne računajući zapošljavanje u javnom i realnom sektoru. Trenutno se na Birou za zapošljavanje nalazi 794 djece poginulih boraca i nastojaćemo da ih u narednom periodu bude zaposleno što više - naglasio je Milunović.

/Srna/

O portalu

Portal Micro mreža je dio Udruženja građana Mikro mreža i kao takav djelujući na teritoriji Bosne i Hercegovine nastoji da promijeni sliku u svakodnevnom informisanju građana ove zemlje. 

Na ovom portalu će se ravnopravno predstavljati svi segmenti društva, i svaki pojedinac će dobiti svoj medijski prostor ukoliko mu je neophodan.

Pišite nam

Kontakt informacije

78400 Gradiška, RS - BiH
+38763/933-787
micromreza(@)gmail.com
redakcija(@)micromreza.com
info(@)micromreza.com

Najnovije vijesti

13
dec2019

"Bljesak" pred čitao...

Promocija romana "Bljesak", autora Željka Mandića biće održana 15. decembra u 18 časova u banjalučko...

13
dec2019

Gradski fudbalski savez Gradiš...

Gradski fudbalski savez Gradiška organizuje svečanu manifestaciju na kojoj će biti proglašeni najbol...

13
dec2019

Zlatan Vidović o ulozi u filmu...

Zlatan Vidović glumac je Narodnog pozorišta Republike Srpske koji je prve glumačke korake započeo u...

13
dec2019

Engineering Meetup – Gradiška:...

U subotu, 14. decembra od 11:00 do 15:00 u prostorijama Udruženja Most održaće se “Engineering Meetu...

Joomla! Debug Console

Sesija

Informacije profila

Iskorišćenost memorije

Upiti baze podataka