Putevi u BiH i dalje su označeni kao loši i spadaju među najrizičnije za putovanje u Evropi, pokazuje mapa koju su izradili međunarodni medicinski i bezbjednosni stručnjaci organizacije "International SOS".

Na globalnom nivou, Libija i Somalija su ponovo targetirane kao zemlje koje su najopasnije za putovanje, dok se u BiH stanje popravilo u odnosu na raniji period, ali smo i dalje na evropskom začelju.

BiH je, u ovim segmentima, u rangu zemalja iz regije, osim Hrvatske, koja je poput ostalih članica EU označena kao država s niskim rizikom.

Kako javljaju agencije, bezbjednost na putevima kod nas je i dalje manja nego u većini susjednih zemalja, s tim što smo u rangu, recimo, sa Crnom Gorom i, od bližih država, s Albanijom.

Inženjer saobraćaja Siniša Radošević ističe da putna mreža nije jedini parametar koji utiče na bezbjednost.

"Imamo nizak nivo kulture u saobraćaju i to je najveći problem u RS odnosno u BiH. Naravno, na bezbjednost utiče i stanje puteva, ali po mom mišljenju u manjem procentu. Ako bih ocjenjivao stanje naših puteva od jedan od pet, dao bih ocjenu tri", rekao je Radošević za "Nezavisne".

Da su nam putevi u katastrofalnom stanju, smatra Gligo Čikić, predsjednik Upravnog odbora Udruženja prevoznika za međunarodni i unutrašnji transport RS, koji ističe da je ovo istraživnje pokazalo stvarnost u BiH kada je riječ o putnoj mreži.

"Moji kamioni idu za Crnu Goru i putevi su katastrofalni, kao da se vozite makadamom. Posebno je loše stanje na dionici kada prođete Stolac pa idete prema Ljubinju odnosno Trebinju", priča Čikić za "Nezavisne".

Ocjenjuje da vozači zaslužuju dosta bolju putnu infrastrukturu s obzirom na brojne namete koje plaćaju tokom točenja goriva i registracije vozila.

"Ovo što imamo, kada su putevi u pitanju, nije ni deset odsto u odnosu na ono što plaćamo", naveo je Čikić.

Iz "Puteva Republike Srpske", sa druge strane, kažu da se ne mogu složiti s konstatacijom ovog mapiranja, jer nisu navedeni parametri i kriterijumi po kojima je vršeno istraživanje.

"Javno preduzeće 'Putevi Republike Srpske' u okviru finansijskih sredstava s kojima raspolaže ulaže maksimalne napore kako bi magistralnu i regionalnu putnu mrežu RS održavalo na što kvalitetnijem i bezbjednijem nivou za sve učesnike u saobraćaju, a takođe značajna sredstva ulaže u izgradnju i rekonstrukciju putne mreže", ističu iz ovog preduzeća.

Kako dodaju, tako je u redovno i zimsko održavanje putne mreže od 1. januara do 30. septembra ove godine uloženo 44.420.215KM dok je istom periodu u izgradnju i modernizaciju uloženo 24.554.453 KM.

Da li se slažu s rezultatima ove studije, te koliko novca na godišnjem nivou ulažu u modernizaciju putne mreže, pitanja su koja su novinari ''Nezavisnih'' poslali i preduzeću "Ceste Federacije BiH", ali odgovore nisu dobili.

/Nezavisne/

O portalu

Portal Micro mreža je dio Udruženja građana Mikro mreža i kao takav djelujući na teritoriji Bosne i Hercegovine nastoji da promijeni sliku u svakodnevnom informisanju građana ove zemlje. 

Na ovom portalu će se ravnopravno predstavljati svi segmenti društva, i svaki pojedinac će dobiti svoj medijski prostor ukoliko mu je neophodan.

Pišite nam

Kontakt informacije

78400 Gradiška, RS - BiH
+38763/933-787
micromreza(@)gmail.com
redakcija(@)micromreza.com
info(@)micromreza.com

Najnovije vijesti

13
dec2019

"Bljesak" pred čitao...

Promocija romana "Bljesak", autora Željka Mandića biće održana 15. decembra u 18 časova u banjalučko...

13
dec2019

Gradski fudbalski savez Gradiš...

Gradski fudbalski savez Gradiška organizuje svečanu manifestaciju na kojoj će biti proglašeni najbol...

13
dec2019

Zlatan Vidović o ulozi u filmu...

Zlatan Vidović glumac je Narodnog pozorišta Republike Srpske koji je prve glumačke korake započeo u...

13
dec2019

Engineering Meetup – Gradiška:...

U subotu, 14. decembra od 11:00 do 15:00 u prostorijama Udruženja Most održaće se “Engineering Meetu...

Joomla! Debug Console

Sesija

Informacije profila

Iskorišćenost memorije

Upiti baze podataka