Nesavjesni vozači u BiH, koji svakodnevno ugrožavaju svoj ali i živote drugih učesnika u saobraćaju, nakalemili su dug od skoro 70 miliona maraka na osnovu neplaćenih kazni.

Da se ukupna dugovanja po osnovu neplaćenih saobraćajnih kazni povećavaju iz godine u godinu pokazuju podaci Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) BiH,  prema kojima su vozači u BiH u martu prošle godine bili dužni 63.660.710 KM, dok je ukupni dug sada dostigao 69.625.443 marke. 

- Apsolutni rekorder u Srpskoj i dalje je Trebinjac sa 60.668 KM kazne, dok rame uz rame sa njim stoji Modričanin koji duguje 572 marke manje - pokazuju podaci IDDEEA.

Statistika svjedoči i da vozači u FBiH za saobraćajne kazne duguju gotovo dvostruko više od onih iz Srpske. Neslavni rekorder u FBiH je Sarajlija koji duguje 145.534 KM. Najveći dug za neplaćene kazne u Brčko distriktu dostigao je 77.360 KM. 

Kako su naveli u IDDEEA, najčešći prekršaji su prekoračenje brzine, nekorišćenje sigurnosnog pojasa i vožnja neispravnog vozila, a vozači često “zaboravljaju” da upale svjetla i nepropisno parkiraju vozila. 

Član Savjeta za bezbjednost saobraćaja grada Banjaluka Milenko Jaćimović smatra da visoke kazne nisu rješenje za bahate vozače jer se, kako tvrdi, samo povećava stepen nenaplativosti i korupcije.

Prema njegovim riječima, neslavni rekorderi su našli rupu u zakonu, koju zloupotrebljavaju zbog čega bi trebalo mijenjati propise.

- Postavlja se pitanje zašto takvima do sada nije poništena vozačka dozvola i slično - istakao je Jaćimović za “Glas Srpske” i dodao da samo povećanje kazni nije riješilo probleme ni u jednoj zemlji.

Osim, kako kaže, “udarca po džepu”, nadležni bi trebalo da urade još mnogo toga kako bi se probudila svijest vozača, između ostalog, uvođenjem blokade brzine na vozilu, kao što je slučaj u mnogim zemljama širom svijeta, a neophodna je i edukacija, preventiva i naučnoistraživački rad u oblasti bezbjednosti saobraćaja. Dodao je da nauka mora da pronađe odgovor na pitanje zbog čega raste broj vozača koji za volan sjedaju pod dejstvom alkohola, ne poštuju ograničenja brzine i to ponavljaju, kao i na koje načine se može uticati da se to smanji.

- Saobraćajne propise najmanje poštuju vozači između 25 i 30 godina, dok su početnici na šestom mjestu po pitanju saobraćajnih nezgoda - rekao je Jaćimović.

Dugovanja po osnovu neplaćenih kazni (u KM)

 Republika   Srpska   22.963.412

 Federacija  BiH        43.567.916

 Brčko distrikt        3.094.115  

Najveća dugovanja vozača u Srpskoj (u KM)

GRAD          IZNOS

Trebinje     60.668

Modriča      60.096

Srbac         49.050

Doboj        46.720

Prijedor      40.360

Najveća dugovanja vozača u FBiH (u KM)

GRAD                                IZNOS

Sarajevo Stari Grad            145.534

Maglaj                               63.638

Živinice                              54.301

Hadžići                              50.476

Gradačac                           43.926

/Glas Srpske/

O portalu

Portal Micro mreža je dio Udruženja građana Mikro mreža i kao takav djelujući na teritoriji Bosne i Hercegovine nastoji da promijeni sliku u svakodnevnom informisanju građana ove zemlje. 

Na ovom portalu će se ravnopravno predstavljati svi segmenti društva, i svaki pojedinac će dobiti svoj medijski prostor ukoliko mu je neophodan.

Pišite nam

Kontakt informacije

78400 Gradiška, RS - BiH
+38763/933-787
micromreza(@)gmail.com
redakcija(@)micromreza.com
info(@)micromreza.com

Najnovije vijesti

27
jan2020

Privremeno uklonjena rasvjeta...

Na potezu od "Kajak kluba" do sjedišta mjesne zajednice Bok Jankovac, rasvjeta je privremeno uklonje...

27
jan2020

Sabor gradiškog PDP-a nakon dv...

Sabor gradiškog PDP-a održaće se 31. januara, a na njemu će se po svemu sudeći partija opredjeliti d...

27
jan2020

Održana svečana akademija &quo...

Sveti Sava je složio braću, donio mir u zemlji svojih djedova, to bješe pir što ga ne vide zemlja ov...

27
jan2020

Jasenovac - balkanski Aušvic

Izraelski istoričar Gideon Grajf, koji je analizirao sistem koncentracionih logora nacističkog Aušvi...

Joomla! Debug Console

Sesija

Informacije profila

Iskorišćenost memorije

Upiti baze podataka