4582 Objavljeno 14 februar 2020 Autor: Micro Mreza

Na području Policijske uprave Gradiška oduzeto je šest putničkih automobila zbog počinjenih saobraćajnih prekršaja.

Na području koje operativno pokriva Policijska uprava Gradiška od 01.02.2020. godine sprovode se mjere i radnje pojačane kontrole učesnika u saobraćaju sa ciljem unaprijeđenja stanja bezbjednosti u saobraćaju.

Pojačana kontrola učesnika u saobraćaju vrši se putem savremenih radarskih sistema namijenjenih za digitalno snimanje prekršaja prekoračenja brzine, bez zaustavljanja vozila, a u akciji su angažovani i službeni presretači.

Tokom sprovođenja pojačanih mjera i radnji navedenim radarskim sistemima do sad je evidentiran 901 prekršaj prekoračenja brzine kretanja vozila.

Podsjećamo da mobilni radarski sistem funkcioniše u svim vremenskim uslovima i da poseban efekat postiže u noćnim uslovima, a moguće je i mjerenje brzine vozila na udaljenosti od 500 metara, u više saobraćajnih traka u oba pravca.

Takođe, navedeni radarski sistem smanjuje mogućnost korupcije, jer svaki od uređaja ima memoriju na koju policijski službenik ne može da utiče, a vozačima koji počine prekršaj evidentiran navedenim radarskim sistemom obavještenje o učinjenom prekršaju dostavlja se na prijavljenu adresu prebivališta.

Takođe, tokom sprovđenja mjera i radnji pojačane kontrole učesnika u saobraćaju izvršeno je i privremeno oduzimanje šest putničkih vozila zbog počinjenih težih prekršaja iz oblasti bezbjednosti saobraćaja gdje su propisane zaštitne mjere i zbog bojazni da će nastaviti sa vršenjem prekršaja. Oduzimanje je izvršeno od lica koja su višestruki povratnici u izvršenju prekršaja i koji imaju veće iznose neplaćenih novčanih kazni u Registru novčanih kazni.

Policijska uprava Gradiška će i u narednom periodu nastaviti sa sprovođenjem aktivnosti vezane za kontrolu brzine kretanja vozila, te apeluje na sve učesnike u saobraćaju da se pridržavaju odredbi Zakona o osnovama bezbjednosti saobaćaja na putevima u BiH, kako bi vlastitu bezbjednost i bezbjednost drugih građana podigli na što veći nivo.