Ministar komunikacija i transporta u Savjetu ministara Vojin Mitrović posjetio je granični prelaz Rača prema Srbiji i konstatovao da nema gužvi, za razliku od graničnog prelaza Gradiška prema Hrvatskoj gdje je situacija danas bolja, ali i dalje alarmantna.

''Međunarodni transport robe na Rači, tranzit i biletaralni transport prema Srbiji odvija se nesmetano'', rekao je Mitrović novinarima i dodao da je to za svaku pohvalu.

U vrijeme posjete ministra, u podne, na prelazak su u Rači čekala četiri kamiona, što je manje nego u vrijeme prije problema izazvanih epidemijom virusa korona kada su se na ovom graničnom prelazu bilježile gužve.

''Želim da zahvalim Vladi Srbije koja je omogućila da se protok robe između BiH, Republike Srpske i Srbije odvija u ovom trenutku zaista nesmetano'', naveo je Mitrović.

Odgovarajući na pitanja novinara, ministar je stanje na graničnom prelazu u Gradišci ocijenio kao alarmantno i rekao da su on i ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Fahrudin Radončić zaduženi, ispred Savjeta ministara u utorak, 24. marta, da riješe taj problem međunarodnog transporta i tranzita robe kroz Hrvatsku.

''Juče sam lično bio na graničnom prelazu Gradiška, prije toga smo Radončić i ja razgovarali sa ambasadorom Hrvatske u BiH Ivanom Sabolićem i tražili da se definišu `zeleni koridori`, koje je praktično Evropska komisija definisala i koja je dala određena uputstva da se što više olakša međunarodni transport robe'', istakao je Mitrović.

On je rekao da Hrvatska to još nije sprovela, ocjenjujući da je to dobrim dijelom i zbog vanrednog stanja i problema nakon zemljotresa.

''Dogovorili smo formiranje operativnog tima ispred BiH i Hrvatske koji će direktno rješavati problem na graničnim prelazima Gradiška, Šamac i Vijača'', naveo je Mitrović.

Prema njegovim riječima, stanje u Gradišci jeste izuzetno teško, ali ohrabrujuće je što je već nekoliko časova nakon njegove posjete i razgovora sa predstavnicima Hrvatske daleko bolja situacija.

''Razgovarao sam i danas sa ambasadorom Hrvatske, idemo na varijantu da se otvori granični prelaz Izačić, kao četvrti granični prelaz za tranzit robe prema Hrvatskoj i imam uvjeravanja Sabolića da će on sa vlastima u Zagrebu omogućiti rješavanje tog problema'', najavio je Mitrović.

Kao još jedan od problema on je naveo tranzit robe preko graničnog prelaza Šamac jer je Hrvatska propisala da samo tranzit robe iz BiH prema trećim zemljama ide prema Mađarskoj.

''Radončić i ja smo u ovom trenutku tražili da se preko Šamca omogući međunarodni tranzit robe, kako prema Mađarskoj, tako i prema Sloveniji i Austriji i mislim da ćemo u toku dana i taj problem riješiti'', rekao je Mitrović.

On je istakao da će time, ako dođe do otvaranja graničnog prelaza Šamac za sve ove pravce, Mađarsku, Austriju i Sloveniju, te otvaranja graničnog prelaza Izačić za međunarodni transport robe, biti dobrim dijelom rasterećen prelaz Gradiška i smanjene gužve.

Ocjenjujući saradnju u regionu u vanrednim uslovima zbog pandemije virusa korona, Mitrović je rekao da je ta saradnja sa Srbijom izuzetno dobra, a kao primjer brzih i pozitivnih reakcija u rješavanju problema naveo je dogovor o razmjeni poštanskog saobraćaja između Republike Srpske, BiH i Srbije koji će danas ili sutra početi da se odvija baš na graničnom prelazu Rača.

''Što se tiče Hrvatske, neću reći da je loša saradnja, otežana jeste'', naveo je Mitrović.

Prema njegovim riječima, BiH je omogućila da se otvori još jedan tranzitni prelaz za robu u tranzitu između Hrvatske i BiH, to su Neum jedan i Neum dva, da se poveže jadransko-jonska magistrala i omogući snabdijevanje Dubrovnika iz Hrvatske.

''To je prihvaćeno i mislim da je to dobra stvar koja će omogućiti i reakciju Hrvatske za poboljšanje i ubrzanje prometa robe na prelazima o kojima smo pričali, a to je prije svega Gradiška'', zaključio je ministar komunikacija i transporta u Savjetu ministara Vojin Mitrović.

U protekla tri dana smanjen broj putnika preko graničnih prelaza

U protekla tri dana znatno je smanjen broj putnika koji su ušli u BiH preko prelaza u Republici Srpskoj na kojima nadzor vrše inspektori Srpske, a najveći broj putnika ušao je preko graničnih prelaza Gradiška, Brod, Rača i Donja Gradina, saopšteno je iz Inspektorata Srpske.

Ovo je utvrđeno na osnovu podataka o broju izdatih rješenja putnicima o stavljanju u izolaciju, karantin i pod zdravstveni nadzor prilikom ulaska u BiH preko graničnih prelaza na području Republike Srpske.

U ponedjeljak, 23. marta, inspektori su izdali rješenja za 498 putnika, u utorak, 24. marta, taj broj je bio 377, dok su juče izdata 232 rješenja za putnike.

Od ponedjeljka je u funkciji i šatorski karantin na lokaciji bivšeg carinskog terminala u Gradišci, gdje se upućuju putnici sa Graničnog prelaza Gradiška pod pratnjom pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i Republičke uprave civilne zaštite.

Stavljen je u funkciju i objekat za karantin na graničnom prelazu Šamac, a privode se kraju i pripreme za početak funkcionisanja karantina u Brodu.

Mjere izrečene od republičkog inspektora podrazumijevaju stavljanje putnika u karantin u odgovarajuće šatorsko naselje ili čvrsti objekat u mjestu ulaska u Republiku Srpsku u trajanju koje odredi doktor medicine radi praćenja eventualne pojave simptoma zarazne bolesti izazvane virusom korona.

Iz Inspektorata apeluju na sve građane da ne kreću na put ukoliko zaista nemaju realne potrebe, te napominju da će nadležni organi preduzimati restriktivne mjere radi sprečavanja unosa i širenja virusa korona u Republici Srpskoj.

/Srna/