143 Objavljeno 10 april 2020 Autor: Micro Mreza

Republički inspektori su od 16. marta, kada je uveden dvadesetčetvoročasovni nadzor ulaska putnika iz inostranstva na graničnim prelazima u RS, donijeli 31.721 rješenje o upućivanju osoba u izolaciju i karantin.

Prema dosadašnjim podacima, nadzorom je obuhvaćeno oko 11.000 osoba sa prebivalištem na teritoriji FBiH, te oko 600 osoba sa prebivalištem na području Brčko distrikta, a koji su u BiH ušli preko graničnih prelaza na teritoriji RS. Informacije o ovim osobama dostavljene su nadležnim inspekcijskim službama radi praćenja njihovog zdravstvenog stanja i eventualnog preduzimanja mjera.

''Na osnovu podataka o broju izdatih rješenja putnicima i vozačima u međunarodnom transportu, najopterećeniji prelazi su Gradiška, Brod, Rača, Karakaj i Klobuk, na kojima je od ukupnog broja, obavljeno 85 odsto kontrola. Uspostavljanjem karantina na graničnim prelazima i u jedinicama lokalne uprave, značajno se smanjio broj putnika koji ulaze preko graničnih prelaza u RS, i u protekloj sedmici taj broj se smanjio na oko stotinjak putnika dnevno'', saopštili su iz Inspektorata RS, uz podsjećanje da su, s ciljem bržeg protoka roba u međunarodnom transportu i rasterećenja teretnog saobraćaja, od 28. marta uspostavili dvadesetčetvoročasovno radno vrijeme i za inspektore koji kontrolišu robe prilikom uvoza, a koje podliježu obaveznom inspekcijskom pregledu. Do danas je pregledano 4.654 pošiljke različitih vrsta roba.

/Srpskainfo/