Šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark juče je posjetio je Gradišku u sklopu projekta "Lokalna zajednica prEUzima inicjativu", gdje je između ostalog najavio da će Evropska unija uložiti maksimalan napor da ove godine počne gradnja novog mosta na rijeci Savi.

Wigemark je u sklopu posjete Gradišci obišao nekoliko loakcija, razgovarao o mnogim pitanjima sa načelnikom opštine Zoranom Adžićem, te posjetio udruženje "Most", za koje je istakao da predstavljaju pravi primjer građanskog aktivizma. Wigemark je naglasio da je cilj javnih debata o ulozi lokalnih zajednica u procesu pristupanja EU, koja je održana u Gradišci, to da predstavnici EU od ljudi iz svih sfera života saznaju više o situaciji u njihovim sredinama jer se znatan dio reformi u procesu uklađivanja sa standardima EU realizuje na lokalnom nivou. 

"Jako je važno razumjeti da proces pridruživanja Evropskoj uniji nije samo u rukama političkih lidra i birokrata koji sjede u administrativnim centrima, u Sarajevu, Banjaluci ili Mostaru ili negdje drugo. Proces evropskih integracija je nešto u čemu treba svi da učestvuju. Takođe, značajan dio reformi o kojima mi često govorimo, a koje se dešavaju paralelno sa procesima usklađivanja sa standardima  Evropske unije, sprovode se na lokalnom nivou", istakao je Wigemark.

On je takođe naglasio da je Gradiška mjesto koje se nalazi na samoj granici sa Evropskom unijom i da je pitanje gradnje mosta od strateške važnosti kako za Bosnu i Hercegovinu, tako i za Evrospku uniju.

"Evo naredne sedmice smo planirali potpisivanje sporazuma o finansiranju mosta koji će se raditi ovdje u blizini Gradiške i svakako da će njegov izgradnja doprinjeti jačanju poslovnih i komercijanih djelatnosti, sa sobom donijeti investicije i pored toga omogućiti bolji transport."

Most u Čatrnji je, kako ističe načelnik Gradiške Zoran Adžić, životno pitanje ne samo za opštinu Gradiška nego i za Republiku Srpsku, naravno i Bosnu i Hercgovinu.

"Dobili smo uvjerenje da ćemo 13. aprila imati u Banjaluci sastanak svih nivoa Bosne i Hercegovine, hrvatskim predstavnicima i predstavnicima Evrospke investicione banke i da će se tu dogovoriti finansijska konstrukcija i očekivati je da će se krajem četvrtog mjeseca otvoriti tender za izgradnju mosta. Razgovarali smo i o izgradnji novog carinskog terminala, koji će biti najsavremeniji ne samo na prostoru Bosne i Hercegovine nego i regiona", poručuje Adžić.

Adžić i Wigemark su razgovarali o mnogim projektima, kako onim kapitalnim iz sfere energije, tako i onim razvojnim te infrastrukturnim. Konferencija je nastavljena u Kulturnom centru, gdje su građani Gradiške razmjenili, mišljenje, iskustva, prijedloge i probleme sa ambasadorom Wigemarkom.

 

O portalu

Portal Micro mreža je dio Udruženja građana Mikro mreža i kao takav djelujući na teritoriji Bosne i Hercegovine nastoji da promijeni sliku u svakodnevnom informisanju građana ove zemlje. 

Na ovom portalu će se ravnopravno predstavljati svi segmenti društva, i svaki pojedinac će dobiti svoj medijski prostor ukoliko mu je neophodan.

Pišite nam

Kontakt informacije

78400 Gradiška, RS - BiH
+38763/933-787
micromreza(@)gmail.com
redakcija(@)micromreza.com
info(@)micromreza.com

Najnovije vijesti

18
jun2018

Poziv za besplatnu obuku opera...

UG Mreža novih ideja objavilo javni poziv za besplatnu obuku sedam operatera za rad na CNC mašinama...

18
jun2018

Tamjan i njegova upotreba

Tamjan i kađenje su ustvari dva pojma: materija i radnja. I jedno i drugo je u našoj svijestii vezan...

17
jun2018

To je najbolji navijački film...

Kada se priča o filmu, kada treba da ga gledamo, a kada se za taj pojam veže još jedna stvar koja je...

17
jun2018

„Krajina osiguranje“ naplatilo...

Krajina osiguranje naplatilo je 680.000 KM od opštine Gradiška na osnovu pravosnažne presude koju je...