Ako se iko može pohvaliti društvenim aktivizmom i aktivnom participacijom u društvu, prije svih to su mladi, obrazovani i energični ljudi iz Udruženja „Most“ Gradiška. Njihov novi projekat je preventivnog karaktera, odnosi se na djecu i porodicu, a saradnja sa Centrom za socijalni rad samo ukazuje na ozbiljnost rada i podršku ove institucije projektu. Tom prilikom smo razgovarali sa koordinatoricom PGK projekta Daliborkom Ignjatić.

Ono što je karakteristično za savremeno društvo, jeste to da porodica kao osnovni stub društva prolazi kroz mnoge situacije, koje se različito reflektuju na njene članove. Itekako je prisutna kriza porodice, koja se kroz sveprisutnu krizu braka, dopunjena savremenih trendovima nepovoljnog finansijskog okruženja, na kraju biva ranjiva, a kao takva može da nanese štetu svojim članovima, pogotovo onim najugroženijim-djeci. Kroz porodičnu grupnu konferenciju, kako glasi i sam naziv projekta, Mostovci su pokušali da povežu djecu i porodicu unutar Dnevnog centra „Gnijezdo“ Gradiška.

Jedna od koordinatorica projekta, Daliborka Ignjatić, nam je pokušala objasniti šta ovaj projekat znači za djecu, porodicu i na kraju društvenu zajednicu.

„Ideja za realizaciju projekta PGK počela je u okviru rada sa djecom na projektu „Dnevni centar Gnijezdo Gradiška“ u kojem smo vidjeli značaj preventivnog rada sa djecom i njihovim roditeljima. Postojeću uslugu htjeli smo da proširimo kako na djecu tako i na njihove roditelje, prijatelje i sve one koji su spremni da svojim ličnim angažovanjem doprinesu rješenju određenog problema tako što će se šira porodična i socijalna mreža uključiti u definisanju zejedničkog plana koji je u najboljem interesu djeteta. To je jedan od osnovnih razloga koji je motivisao članove Udruženja „Most“ da prošire svoje usluge u oblasti socijalne zaštite na djecu i mlade u riziku do 21. godine starosti.“

Kako Ignjatić naglašava cilj je razvijanje i uspostavljanje inovativnog modela porodične grupne konferencije u opštini Gradiška, kroz pružanje usluga kontinuirane i visokokvalitetne podrške za djecu i porodice u krizi.

„S obzirom da smo sa Centrom za Socijalni rad potpisali Memorandum o saradnji i da su njihova dva radnika obučena za primjenu i realizaciju PGK, ovaj projekat je „produžena ruka” Centru za Socijalni rad. Primjenom ovog modela van javne institucije, gdje se na neutralnom terenu nastoji rješiti odeđena vrsta problema svakako doprinosi kvalitetnijem i boljem radu. U toku rada sa djecom i roditeljima primjećujemo pozitivan uspjeh koji se prije svega ogleda u poboljšanju školskog uspjeha djece, veća je motivisanost djece i porodice za prevazilaženje svakodnevnih problema, emocionalna kontrola i socijalna uključenost djece i učesnika je na zadovoljavajućem nivou. Naša lokalna zajednica je putem naše fejsbuk stranice i stranice Udruženja upoznata sa našim radom, a uspjeh djece je najveći pokazatelj kvaliteta našeg rada.“

Pored gore navedenih pokazatelja uspjeli su da obuče kadar za primjenu i realizaciju PGK  gdje su zaposlili mlade ljude koji su u tom momentu bili nezaposleni.

„U aprilu ove godine, IN Fondacija je realizovala edukaciju za školsko osoblje, koji su u toku dvodnevene obuke mogli da steknu osnovna znanja i iskustva za primjenu PGK koji mogu da koriste u svakodnevnom radu sa djecom i njihovim porodicama. Prije početak samog projekta bilo je neophodno obučiti kadar za primjenu PGK. U skladu sa time obučeno je sedam nezavisnih koordinatora koji vode i prate sam tok PGK. Ispred Centra za Socijalni rad obučene su dvije osobe koje sa svojim znanjem i iskustvom mogu da doprinesu identifikaciji porodice za PGK. Tu je i koordinator projekta koji nastoji da objedini sve aktivnosti kako bi PGK mogla da bude uspješna.“

I na kraju, kako ističu u ovom Udruženju, ono što žele u budućnosti jeste da se njihov kvalitet rada prepozna i da se porodice prijavljuju za realizaciju iste. Ukoliko bi postojala mogućnost da zajedno sa DC Gnijezdo i sa PGK otvore Centar za djecu i porodicu gdje bi djelovale kreativne, edukativne, psihološke i mnoge druge radionice i aktivnosti, to bi za našu opštinu bio ozbiljan pomak u socijalnoj zaštiti, prevenicji i radu sa porodicom.

 

 

 

 

TAGS:

O portalu

Portal Micro mreža je dio Udruženja građana Mikro mreža i kao takav djelujući na teritoriji Bosne i Hercegovine nastoji da promijeni sliku u svakodnevnom informisanju građana ove zemlje. 

Na ovom portalu će se ravnopravno predstavljati svi segmenti društva, i svaki pojedinac će dobiti svoj medijski prostor ukoliko mu je neophodan.

Pišite nam

Kontakt informacije

78400 Gradiška, RS - BiH
+38763/933-787
micromreza(@)gmail.com
redakcija(@)micromreza.com
info(@)micromreza.com

Najnovije vijesti

17
okt2017

NBA Liga: Najava Zapadne konfe...

Kao što smo rekli u prethodnom članku, noćas počinje nova NBA sezona 2017/18, novi spektakl koji će...

17
okt2017

NBA Liga: Najava Istočne konfe...

Večeras počinje nova NBA sezona. U noći utorka na srijedu prvi duel igraju Klivlend i Boston (02.00)...

17
okt2017

Opštinska liga Gradiška 9. kol...

Okončani su svi mečevi devetog kola u Opštinskoj ligi Gradiška. Derbi jesenje polusezone odigran na...

17
okt2017

Područna liga Gradiška 10. kol...

Proteklog vikenda odigrani su svi mečevi desetog kola Područne lige Gradiška. Dva velika derbi susre...