Valentina Mikulić je rukovodilac Etno grupe "Trag". Etno grupa „Trag“ je vokalno-instrumentalni sastav koji njeguje tradicionalnu muziku Balkana. Djeluje od 2003. godine kao jedna od sekcija Kulturno umjetničkog društva „Slavko Mandić“ iz Laktaša. Grupu čini deset članova: četiri ženska vokala i šest instrumentalista. Članove sastava okupila je ljubav prema narodnom stvaralaštvu. U želji da izvornu muziku spasu od zaborava, ali i približe uhu današnje publike, tradicionalne ritmove i melos utkali su u sopstvene aranžmane.

Evo na samom početku bih Vas zamolio da nam predstavite grupu trag

"Naša etno grupa njeguje tradicionalnu balkasnu muziku i ono što mi pokušavamo jeste da te stare pjesme prilagodimo novim mladih uzrastima, da damo tim starim pjesmama priliku da ponovo ožive i da ih mladi upoznaju, a korz njih da upoznaju svoju tradiciju, kulturu i običaje. Mi obrađujemo pjesme sa Balkana, to su pjesme iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore i naravno Bosne i Hercegovine. A u samom sastavu grupe koja funkcioniše evo već 15 godina nalazi se deset člnaova, četiri pjevačice i šest instrumentalista. Instrumenti su nam veoma šaroliki. Imamo one stare kalsične instrumente, frula, gajde i druge ali i one iz kalsične muzike, gitara, violina do onih elektrosnkih kao što su bas girata. Takod a smo jedan zanimljiv i šarolik sastav ali i zanimljiv i šarolik repertoar."

Kada ste počeli s radom?

"Djelujemo od 2003 godine i ove godine bilježimo eto neki jubilej od 15 godina rada. Nešto kasnije ću vam reći na koji način ćemo sve obilježiti taj jubilej. Kada smo počinjali s radom okosnice naše grupe su bile djevojke i momci iz KUD-a Slavko Mandić iz Laktaša. U ovom KUD-u smo naučili da volimo i njegujemo našu tradiciju, naravno mnogo toga smo naučili i u našoj porodici. Goran Ćetojević, izuzetan fulaš je ustvari nas sve zarazio ovom muzikom i on je u stvari inicijator ove grupe."

Koliko ova grupa ima albuma, koliko ima priznanja, gdje nastupaju i koji su im planovi u budućnosti poslušajte na sljedećem linku.

O portalu

Portal Micro mreža je dio Udruženja građana Mikro mreža i kao takav djelujući na teritoriji Bosne i Hercegovine nastoji da promijeni sliku u svakodnevnom informisanju građana ove zemlje. 

Na ovom portalu će se ravnopravno predstavljati svi segmenti društva, i svaki pojedinac će dobiti svoj medijski prostor ukoliko mu je neophodan.

Pišite nam

Kontakt informacije

78400 Gradiška, RS - BiH
+38763/933-787
micromreza(@)gmail.com
redakcija(@)micromreza.com
info(@)micromreza.com

Najnovije vijesti

24
apr2019

Najmlađi grad u Republici Srps...

Istorija same Gradiške izdvaja se kao značajna.

24
apr2019

Danas se ne očekuje veća gužva...

Na graničnom prelazu u Gradišci se tokom današnjeg dana ne očekuje veće zadržavanje vozila, pa se sa...

23
apr2019

Predsjednik Skupštine Banjaluk...

Danas je predsjednik Skupštine grada Banjaluka gospodin Zoran Talić, došao u posjetu Košarkaškom klu...

23
apr2019

Uzgoj goveda u sistemu „krava-...

Pored niza poznatih uzgojnih oblika u govedarstvu u Sjedinjenim američkim državama se u poslednje vr...