Valentina Mikulić je rukovodilac Etno grupe "Trag". Etno grupa „Trag“ je vokalno-instrumentalni sastav koji njeguje tradicionalnu muziku Balkana. Djeluje od 2003. godine kao jedna od sekcija Kulturno umjetničkog društva „Slavko Mandić“ iz Laktaša. Grupu čini deset članova: četiri ženska vokala i šest instrumentalista. Članove sastava okupila je ljubav prema narodnom stvaralaštvu. U želji da izvornu muziku spasu od zaborava, ali i približe uhu današnje publike, tradicionalne ritmove i melos utkali su u sopstvene aranžmane.

Evo na samom početku bih Vas zamolio da nam predstavite grupu trag

"Naša etno grupa njeguje tradicionalnu balkasnu muziku i ono što mi pokušavamo jeste da te stare pjesme prilagodimo novim mladih uzrastima, da damo tim starim pjesmama priliku da ponovo ožive i da ih mladi upoznaju, a korz njih da upoznaju svoju tradiciju, kulturu i običaje. Mi obrađujemo pjesme sa Balkana, to su pjesme iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore i naravno Bosne i Hercegovine. A u samom sastavu grupe koja funkcioniše evo već 15 godina nalazi se deset člnaova, četiri pjevačice i šest instrumentalista. Instrumenti su nam veoma šaroliki. Imamo one stare kalsične instrumente, frula, gajde i druge ali i one iz kalsične muzike, gitara, violina do onih elektrosnkih kao što su bas girata. Takod a smo jedan zanimljiv i šarolik sastav ali i zanimljiv i šarolik repertoar."

Kada ste počeli s radom?

"Djelujemo od 2003 godine i ove godine bilježimo eto neki jubilej od 15 godina rada. Nešto kasnije ću vam reći na koji način ćemo sve obilježiti taj jubilej. Kada smo počinjali s radom okosnice naše grupe su bile djevojke i momci iz KUD-a Slavko Mandić iz Laktaša. U ovom KUD-u smo naučili da volimo i njegujemo našu tradiciju, naravno mnogo toga smo naučili i u našoj porodici. Goran Ćetojević, izuzetan fulaš je ustvari nas sve zarazio ovom muzikom i on je u stvari inicijator ove grupe."

Koliko ova grupa ima albuma, koliko ima priznanja, gdje nastupaju i koji su im planovi u budućnosti poslušajte na sljedećem linku.

O portalu

Portal Micro mreža je dio Udruženja građana Mikro mreža i kao takav djelujući na teritoriji Bosne i Hercegovine nastoji da promijeni sliku u svakodnevnom informisanju građana ove zemlje. 

Na ovom portalu će se ravnopravno predstavljati svi segmenti društva, i svaki pojedinac će dobiti svoj medijski prostor ukoliko mu je neophodan.

Pišite nam

Kontakt informacije

78400 Gradiška, RS - BiH
+38763/933-787
micromreza(@)gmail.com
redakcija(@)micromreza.com
info(@)micromreza.com

Najnovije vijesti

15
dec2018

Otvoren "Zimski grad"...

Načelnik opštine Gradiška Zoran Adžić otvorio je večeras treću po redu manifestaciju “Zimski grad”,...

15
dec2018

Upornost je - dobitna kombinac...

Dvadesetšestogodišnji Goran Gagić iz kozarskog sela Kijevci na rodnom imanju od oko pet hektara živi...

14
dec2018

Raspored turnira 3x3 "Dje...

Humanitarni turnir 3x3 "Djeca djeci" brojaće 43 ekipe. Kompletan raspored i satnica. Teren 1 SATNICA...

14
dec2018

Zimska rezidba krušaka

Savjete kako orezivati krušku dobili smo od ing. Bojana Kecmana iz “Resora za pruženje stručnih uslu...