Gradiščanki Milici Sladaković iz Gradiške uspjeha ne manjka ali na poljima na koja naši ovdašnji đaci teško staju, to su polja prirodnih nauka  -matematike i fizike. Kako nam je Milica prepričavala svoj život, uočili smo da joj je bavljenje matematikom i fizikom došlo kroz igru, a kako savremeni psiholozi i neurolozi ističu, djeca najviše napreduju u stvarima u kojima su uživali dok su se igrali.

Miličina igra kreće tamo negdje u vrtiću, kada je već znala osnovne računske operacije, kasnije aktivnosti koje su dolazile, kako ona ističe, bile su samo rutina.

"Matematika mi u početku nije bila teška, a gradivo koje smo radili u školi mi nije bilo pretjerano zanimljivo. Već sam u vrtiću znala neke osnovne matematičke operacije, a u četvrtom razredu sam sasvim slučajno naučila i kvadratno korjenovanje. Uvijek sam tražila više, izlazila van okvira, težila ka tada meni „zanimljivoj matematici” – matematici skupova, igara, negativnih brojeva i sličnog. U petom razredu sam krenula na sekciju, kasnije i dodatnu nastavu iz matematike – mjesta na kojima sam mogla da naučim novo i da budem zadovoljna time što sam naučila. Uz to su vremenom došla i takmičenja".

Kako se Milica sve više predavala matematici i fizici, tako su joj i ove nauke vraćale. Uz ljubav nizali su se i uspjesi.

"Od mnogobrojnih postignuća, voljela bih da izdvojim drugo mjesto na Republičkom takmičenju iz matematike i plasman na Juniorsku Matematičku Olimpijadu BiH 2016. godine, u devetom razredu. Ljubav ka fizici se stvorila malo kasnije, u sedmom razredu, kada me je nastavnica pozvala na sekciju. Tada sam uvidjela da će fizika moći da odgovori na neka moja pitanja na koja mi ni otac nije mogao odgovoriti. Mini-eksperimenti koje smo radili na sekciji su ostavili veliki utisak na mene, ostali su zapečaćeni u mojoj memoriji i eksperimentalna fizika me je tada počela privlačiti".

Ako bi nekoga mogli da nazovemo čudom od žene, onda je to svakako Milica. Uporedo sa osnovnom školom završila je i muzičku školu, takmiči se i dalje ali više iz želje da se druži, nauči i neke druge vještine, jer kako je i sama istakla voli da izađe iz okvira. Ona je ponos ne samo svoje porodice nego i škole koju pohađa ali i svog grada. 

Za sve mlade je kratko poručuje "čak i fizika i matematika mogu da budu zanimljive ako ih volite". Teško je spojiti ljubav i posao, ali je najteže uvidjeti šta je ono što volimo. Milica je to uvidjela i sada je srećna, to se vidjelo svakom izgovorenom rečenicom u našem razgovoru.

 

 

 

TAGS:

O portalu

Portal Micro mreža je dio Udruženja građana Mikro mreža i kao takav djelujući na teritoriji Bosne i Hercegovine nastoji da promijeni sliku u svakodnevnom informisanju građana ove zemlje. 

Na ovom portalu će se ravnopravno predstavljati svi segmenti društva, i svaki pojedinac će dobiti svoj medijski prostor ukoliko mu je neophodan.

Pišite nam

Kontakt informacije

78400 Gradiška, RS - BiH
+38763/933-787
micromreza(@)gmail.com
redakcija(@)micromreza.com
info(@)micromreza.com

Najnovije vijesti

17
okt2019

"Oko 100.000 djece u BiH...

Organizacije koje se bave humanitarnim radom navode da je broj siromašnih u BiH iz dana u dan sve ve...

17
okt2019

Besplatne kese postaju prošlos...

Iako će Evropska unija 2021. godine potpuno zabraniti upotrebu pojedinih proizvoda od plastike, u Sr...

17
okt2019

Uhapšen u Gradišci zbog izdrža...

Na graničnom prelazu Gradiška, pri ulasku u BiH uhapšena osoba M.P, za koje je provjerama utvrđeno d...

16
okt2019

Murali unijeli svježinu u srce...

Mladi, akademski slikari Milan Jožić i Nenad Balta oslikali su motive Gradiške u prošlosti na zidovi...