Povodom Svjetskog dana muzike razgovarali smo sa muzičarom i kompozitorom Petrom Jovanovićem iz Gradiške.

Petar kaže da muzika prije svega nastaje u ljudskim mislima i kao takva se pretoči u zvučni signal, što predstavlja poseban fenomen ljudskog stvaralaštva.

"Za mene je muzika kao duša, svaka kompozicija je za sebe posebana duša koju čovjek stvara pod uticajem nekih nevidljivih svjetova (rijetko kad čovjek sam nesto izmisli) ako čovjek stvara muziku pod uticajem negativnih sila, takva je i kompozicija. Ako stvara pod uticajem sila dobra, naravno da će takva muzika da djeluje pozitivno na čovjeka".

Jovanović ističe da je većina današnje muzike stvorena pod uticajem negativne energije. Pogotovo na našoj estradi. Petar ima svoj studio, a muzikom se bavi otkad zna za sebe.

"80 odsto svog vremena sam posvetio muzici. Znao sam krenuti nešto da sviram ujutru i da završim tek narednog jutra. U studiju radim svašta, od kompletnih aranžmana, snimanja vokala, klavijatura, harmonika, miksanja, masteringa, ukratko sve što zatreba. Radio sam muziku za dokumentarni filmove, jedan od njih je emitovan na RTRS-u, isto tako sam radio za mnoge pjevače, poznate i manje poznate. Uglavno najviše radim u zimskom periodu, jer ljeti nemam vremena od nastupa".

Jovanović je trenutno dio benda folk pjevača Šake Polumente, ali kako je i sam istakao bio je dio različitih bendova.

Komponuje stalno i to mu je najveća inspiracija u životu. Za sve ljubitelje muzike poručuje da jasno biramo muziku, a ne da puštamo različite liste na jutjubu i da dopustimo da nm neko drugi nameće šta ćemo slušati.

TAGS:

O portalu

Portal Micro mreža je dio Udruženja građana Mikro mreža i kao takav djelujući na teritoriji Bosne i Hercegovine nastoji da promijeni sliku u svakodnevnom informisanju građana ove zemlje. 

Na ovom portalu će se ravnopravno predstavljati svi segmenti društva, i svaki pojedinac će dobiti svoj medijski prostor ukoliko mu je neophodan.

Pišite nam

Kontakt informacije

78400 Gradiška, RS - BiH
+38763/933-787
micromreza(@)gmail.com
redakcija(@)micromreza.com
info(@)micromreza.com

Najnovije vijesti

20
jul2019

Počeli “Dani dijaspore” u Dubr...

Trodnevna manifestacija “Dani dijaspore” počela je nastupom kulturno-umjetničkih društava na stadion...

20
jul2019

Drugi Pub kviz u Gradišci iz p...

Zapisi iz svakodnevice jednog namćora (osjetljivog na zvuke) - dan tristo šesti.

19
jul2019

U Podgradcima grad napravilo u...

U posljednje vrijeme Gradiška se suočava sa sve češćim naletima nevremena koje za sobom ostavlja ozb...

19
jul2019

Srpčanin počinio krađu i tešku...

Policijski službenici Policijske uprave Gradiška, 18.07.2019. godine, Okružnom javnom tužilaštvu Ban...