Svjetska zdravstvena organizacija je u svojim saopštenjima ukazala na uticaj tehnologije na razvoj čovječanstva, pogotovo djece čija inteligencija prva strada a s njom se nadovezuju savremene bolesti, kao što je poremećaj pažnje, razdražljivost, mlitavost. Stručnjak za dječiju inteligenciju Ranko Rajović ističe da je kod nas prisutan pogrešan koncept učenja, gdje učimo napamet a ne zaključivanjem, što je prirodno našem mozgu. 

Prirodni proces razvoja kreće od kuće i odgoja, tvrdi Gradiščanin magistar fizičkog vaspitanja i sporta Marko Zec, koji radi sa svim generacijama kako na poboljšanju fizičke aktivnosti, tako i na korekciji ishrane, koja po njemu mora da prati fizički dio kako bi se zaokružio sistem života koji ne samo da je zdrav nego i prirodan čovjeku.

"Odgoj je prva stvar koju svaki čovjek prođe u svom razvoju. Zato je bitno da se odmah u početnom stadijumu razvoja razvije osjećaj za zdrav život, za trening, ishranu."

Kako to sve danas uskladiti ako roditelji bukvalno tjeraju djecu da treniraju?

"Najvažnije je da pustite dijete da izabere sport po svom nahođenju, a ne po željama roditelja kako to obično biva. Mimo toga postoji jedan proces, za koji struka kaže da je najbolji, a to je gimnastika, atletika, pa plivanje".

Kada smo već kod plivanja, kakvo je stanje u tom polju?

"Kod nas loše."

Zbog čega?

"Od 2011. godine do danas sam zajedno sa svojim kolegama obučio plivanju preko 870 djece ali sam pored toga mišljenja da u našem gradu ima dosta djece koja ne znaju da plivaju i zaista je teško toj djecu da nauče plivati kad najčešće ni njihovi roditelji ne znaju da plivaju. Ako uzmemo primjer Švicarske, tamo djeca ne mogu da se upišu u školu ako ne znaju da plivaju."

Šta da radimo?

"Potrebna su nam sistemska rješenja kako bi omasovili broj ljudi koji se bave sportom. Država i lokalna zajednica bi trebali da zajedno djeluju na tom polju i da stimulišu najbolje sportiste, obezbjede uslove za kvalitetan rad sportista, ukinuti članarine, jer ako ovako nastavimo mi nećemo imati ljude koji bi se bavili profesionalnim sportom".

Znači li to da bi nam sportska dvorana mogla biti prazna?

"O tom problemu sam nekoliko puta govorio. Moramo raditi na afirmaciji sporta i to je odgovornosti svih nas, a na tome se radi od malih nogu, uz sport treba da ide i zdrava ishrana i to je osnov razvoja svakog društva, uz kulturu i obrazovanje."

TAGS:

O portalu

Portal Micro mreža je dio Udruženja građana Mikro mreža i kao takav djelujući na teritoriji Bosne i Hercegovine nastoji da promijeni sliku u svakodnevnom informisanju građana ove zemlje. 

Na ovom portalu će se ravnopravno predstavljati svi segmenti društva, i svaki pojedinac će dobiti svoj medijski prostor ukoliko mu je neophodan.

Pišite nam

Kontakt informacije

78400 Gradiška, RS - BiH
+38763/933-787
micromreza(@)gmail.com
redakcija(@)micromreza.com
info(@)micromreza.com

Najnovije vijesti

26
jan2020

Poginuo Kobi Brajant

Legendarni američki košarkaš i jedan od najboljih u NBA istoriji Kobe Brajant poginuo je u helikopte...

26
jan2020

Saobraćajna nezgoda u Trnu, je...

U Trnu, kod Laktaša, u Ul. Cara Dušana, oko 17.35 dogodila se saobraćajna nezgoda u kojoj je tjelesn...

26
jan2020

Ma šta pa profesore

Eeeeej, ima neka promocija knjige u Kulturnom centru.

26
jan2020

Granična policija: Nismo obavj...

U Graničnoj policiji BiH kažu da nisu obavješteni o dolasku kineskih turista koji su iz Vuhana juče...

Joomla! Debug Console

Sesija

Informacije profila

Iskorišćenost memorije

Upiti baze podataka