Jankovic

U toku je snimanje dugometražnog igranog filma ''Dara iz Jasenovca'' reditelja Predraga Gage Antonijivića, u kojem glavnu mušku ulogu ima glumac Zlatan Vidović.

Vidović nam je rekao više o filmu, ali i o značaju kako njegove uloge, tako i ovog filma i same tematike koja se prvi put pojavljuje na kino platnima.

– Lik kojeg igram se zove Mile Ilić, otac glavne junakinje filma Dare. Jedna veoma zahtevna uloga, jer lik kojeg tumačim je razdvojen od svoje porodice, dok je on u logoru Donja Gradina, žena i djeca su mu u Jasenovcu, svaki dan mu je ispunjen mukom i strepnjom. Užasi koje proživljava su zaista neopisivi i mislim da je velika čast, privilegija i obaveza igrati jednu takvu kompleksnu ulogu i okolnosti u kojima se moj lik se nalazi su neizrecivo užasne – kaže Vidović.

Dokle ste došli da snimanjem i kakva su iskustva nosite sa snimanja?

Snimanje je već odavno u toku i prva trećina filma je već snimljena. Ja sam tek odnedavno počeo sa svojim djelom snimanja i očekuje me posao do kraja godine.

Na kojim lokacijama ste do sada snimali?

Dosadašnje snimanje se odvijalo u okolini Sombora gdje je bio izgrađen citav filmski grad sa mnoštvom statista, ta lokacija je predstavljala koncetracioni logor Jasenovac. Snimanje se sada preselilo u Belu crkvu koja će predstavljati logore Staru Gradišku i Donju Gradinu i to je uglavnom to sto se tiče lokacija snimanja.

Kakav je značaj ove uloge za vas?

Ovo mi je definitivno najznačajnija uloga do sada u mojoj filmskoj karijeri, jer tumačim jedan kompleksan i zahtjevan lik, kako psihološki, tako i fizički. Velika odgovornost je na meni kao glumcu da oživim jedan takav lik i veoma sam uzbuđen i ovo doživljavam kao veliku čast i privilegiju i nadam se da ću opravdati očekivanja reditelja i čitave ekipe filma, koja mi je povjerila glavnu mušku ulogu u jednom nevjerovatno značajnom filmu.

Kakav je vaš stav o tematici filma, smatrate li da se dovoljno govori o Jasenovcu, kako uopšte, kao i kroz umetnost?

Dosta sam znao i ranije o užasima koji su se dešavali u tim logorima i stalno sam sebi postavljao kako je moguće i otkud takvi užasi da se mogu počiniti. Šta se desi u ljudskom biću da je spremno da ubija bez ikakvog razmišljanja, da digne ruku na djecu i nemoćne, samo zato što nisu oni, već su druge vjere i nacije. Ovaj film je nevjerovatno značajan jer se dosad na velikom platnu nikad nije govorilo o ovoj užasnoj temi. Moje mišljenje i stav su da moramo stalno da se sjećamo toga, da odajemo poštu žrtvama i da sjećanjem na njih više nikad ne dozvolimo da se takve strahote ponove.

Kakva su očekivanja od publike i zainteresovanosti za film, ne samo u BiH i Srbiji nego i u širem regionu?

Mislim da će film imati veliku gledanost i zapaženost i da će publika imati šta da vidi, da osvjesti, da nauči i mislim da je ovaj i ovakav film prijeko potreban. Nadam se da će film ostaviti trag i značaj, jer ova tema to svakako zaslužuje.

U kojim filmovima ste još igrali?

U proljeće sam snimao seriju „Kosti“ koja se radila u Banjaluci. Ljetos sam snimao seriju „Ubice mog oca“. Sada paralelno snimam „Daru iz Jasenovca“ i jedan američki film koji snimam u Evropi, tako da posla hvala bogu ima i to je za glumca najbitnije, da radi, da je u formi i kondiciji i tu su naravno moje uloge u Narodnom pozorištu i drugim pozorištima.

Poslije ustaško-njemačke ofanzive na Kozari, lokalno stanovništvo završava u koncentracionim logorima. Među njima je i dvanaestogodišnja Dara sa svojom majkom i dva brata. O sudbini oca ne znaju ništa. Užas koji će preživjeti u logoru Stara Gradiška učiniće da odraste preko noći. Darinu majku i starijeg brata ubijaju, a misija njenog života postaje da sačuva život mlađeg brata. Mnoga djeca iz logora Stara Gradiška odvođena su u domove širom Hrvatske ili smještana po porodicama ali velika većina je ubijena ili umrla usljed neljudskih uslova u logoru i raznih bolesti. Dara se svim silama bori da spasi brata. Svi događaji u filmu pisani su na osnovu autentičnih svedočanstava preživjelih logoraša. Darina sudbina je sudbina samo jednog djeteta Kozare, a ono što su preživjeli ne smije nikada biti zaboravljeno.

/Srpskainfo/

O portalu

Portal Micro mreža je dio Udruženja građana Mikro mreža i kao takav djelujući na teritoriji Bosne i Hercegovine nastoji da promijeni sliku u svakodnevnom informisanju građana ove zemlje. 

Na ovom portalu će se ravnopravno predstavljati svi segmenti društva, i svaki pojedinac će dobiti svoj medijski prostor ukoliko mu je neophodan.

Pišite nam

Kontakt informacije

78400 Gradiška, RS - BiH
+38763/933-787
micromreza(@)gmail.com
redakcija(@)micromreza.com
info(@)micromreza.com

Najnovije vijesti

31
mar2020

Sveštenici iz Laktaša među don...

Sveštenici Arhijerejskog namjesništva sa područja opštine Laktaši, donirali su 3.000 konvertibilnih...

31
mar2020

Volonteri dijele namirnice za...

Volonteri Crvenog krsta opštine Kozarska Dubica počeli su danas obilazak i podjelu paketa životnih n...

31
mar2020

Devet osoba u Srpskoj nije poš...

Ministarstvo uprave i lokalne samouprave RS objavilo je spisak imena osoba koje su u protekla 24 sat...

31
mar2020

Pročitajte radove Kristine Mil...

Gradiškom Kulturnom centru stigli su novi dva radovi na Konkurs ''Gradiško proljeće''.