1080 Objavljeno 09 novembar 2019 Autor: Micro Mreza

U toku je snimanje dugometražnog igranog filma ''Dara iz Jasenovca'' reditelja Predraga Gage Antonijivića, u kojem glavnu mušku ulogu ima glumac Zlatan Vidović.

Vidović nam je rekao više o filmu, ali i o značaju kako njegove uloge, tako i ovog filma i same tematike koja se prvi put pojavljuje na kino platnima.

– Lik kojeg igram se zove Mile Ilić, otac glavne junakinje filma Dare. Jedna veoma zahtevna uloga, jer lik kojeg tumačim je razdvojen od svoje porodice, dok je on u logoru Donja Gradina, žena i djeca su mu u Jasenovcu, svaki dan mu je ispunjen mukom i strepnjom. Užasi koje proživljava su zaista neopisivi i mislim da je velika čast, privilegija i obaveza igrati jednu takvu kompleksnu ulogu i okolnosti u kojima se moj lik se nalazi su neizrecivo užasne – kaže Vidović.

Dokle ste došli da snimanjem i kakva su iskustva nosite sa snimanja?

Snimanje je već odavno u toku i prva trećina filma je već snimljena. Ja sam tek odnedavno počeo sa svojim djelom snimanja i očekuje me posao do kraja godine.

Na kojim lokacijama ste do sada snimali?

Dosadašnje snimanje se odvijalo u okolini Sombora gdje je bio izgrađen citav filmski grad sa mnoštvom statista, ta lokacija je predstavljala koncetracioni logor Jasenovac. Snimanje se sada preselilo u Belu crkvu koja će predstavljati logore Staru Gradišku i Donju Gradinu i to je uglavnom to sto se tiče lokacija snimanja.

Kakav je značaj ove uloge za vas?

Ovo mi je definitivno najznačajnija uloga do sada u mojoj filmskoj karijeri, jer tumačim jedan kompleksan i zahtjevan lik, kako psihološki, tako i fizički. Velika odgovornost je na meni kao glumcu da oživim jedan takav lik i veoma sam uzbuđen i ovo doživljavam kao veliku čast i privilegiju i nadam se da ću opravdati očekivanja reditelja i čitave ekipe filma, koja mi je povjerila glavnu mušku ulogu u jednom nevjerovatno značajnom filmu.

Kakav je vaš stav o tematici filma, smatrate li da se dovoljno govori o Jasenovcu, kako uopšte, kao i kroz umetnost?

Dosta sam znao i ranije o užasima koji su se dešavali u tim logorima i stalno sam sebi postavljao kako je moguće i otkud takvi užasi da se mogu počiniti. Šta se desi u ljudskom biću da je spremno da ubija bez ikakvog razmišljanja, da digne ruku na djecu i nemoćne, samo zato što nisu oni, već su druge vjere i nacije. Ovaj film je nevjerovatno značajan jer se dosad na velikom platnu nikad nije govorilo o ovoj užasnoj temi. Moje mišljenje i stav su da moramo stalno da se sjećamo toga, da odajemo poštu žrtvama i da sjećanjem na njih više nikad ne dozvolimo da se takve strahote ponove.

Kakva su očekivanja od publike i zainteresovanosti za film, ne samo u BiH i Srbiji nego i u širem regionu?

Mislim da će film imati veliku gledanost i zapaženost i da će publika imati šta da vidi, da osvjesti, da nauči i mislim da je ovaj i ovakav film prijeko potreban. Nadam se da će film ostaviti trag i značaj, jer ova tema to svakako zaslužuje.

U kojim filmovima ste još igrali?

U proljeće sam snimao seriju „Kosti“ koja se radila u Banjaluci. Ljetos sam snimao seriju „Ubice mog oca“. Sada paralelno snimam „Daru iz Jasenovca“ i jedan američki film koji snimam u Evropi, tako da posla hvala bogu ima i to je za glumca najbitnije, da radi, da je u formi i kondiciji i tu su naravno moje uloge u Narodnom pozorištu i drugim pozorištima.

Poslije ustaško-njemačke ofanzive na Kozari, lokalno stanovništvo završava u koncentracionim logorima. Među njima je i dvanaestogodišnja Dara sa svojom majkom i dva brata. O sudbini oca ne znaju ništa. Užas koji će preživjeti u logoru Stara Gradiška učiniće da odraste preko noći. Darinu majku i starijeg brata ubijaju, a misija njenog života postaje da sačuva život mlađeg brata. Mnoga djeca iz logora Stara Gradiška odvođena su u domove širom Hrvatske ili smještana po porodicama ali velika većina je ubijena ili umrla usljed neljudskih uslova u logoru i raznih bolesti. Dara se svim silama bori da spasi brata. Svi događaji u filmu pisani su na osnovu autentičnih svedočanstava preživjelih logoraša. Darina sudbina je sudbina samo jednog djeteta Kozare, a ono što su preživjeli ne smije nikada biti zaboravljeno.

/Srpskainfo/