958 Objavljeno 15 februar 2018 Autor: Vladimir Topić

''Oduvijek sam želio da dođem u Ameriku, tj. u NBA ligu. Uvijek sam imao tu želju da se isprobam u toj ligi''. Rekao je Teodosić u intervjuu za Njujork Tajms u razgovoru sa Markom Stajnom, 12. februara ove godine.

Prva prilika se ukazala 2013. godine na ljeto kada je bio u pregovorima sa Memfisom i tako blizu odlaska u NBA ligu, ali ipak na kraju do toga nije došlo, jer se Teo odlučio za ostanak u Evropi, do osvajanja Eurolige. To se i desilo al' tek poslije tri godine. 2016. osvaja Euroligu sa ekipom CSKA i biva proglašen za MVP-a lige. Taj uspjeh je Teu bio na neki način ispunjenje snova, mogao je odraditi tu zadnju godinu ugovora i ostvariti one snove da zaigra u najjačoj košarkaškoj ligi na svijetu.

Tokom ljeta protekle godine, bilo je mnogo špekulacija o njegovom budućem klubu. Tako su se mogle čuti glasine o prelasku u San Antonio, vjerovatno jer je tamo pomoćni trener već četvrtu godinu Etore Mesina, bivši Teov trener u CSKA Moskvi. Zatim se javila glasina o njegovom potpisivanju za Čikago Bulse na nekoliko godina. Ali na kraju on je došao do dogovora sa Klipersima iz Los Anđelesa i to vjerovatno u pravi čas, pošto je iz kluba već bio otišao Kris Pol. Taj potez se ukazao izuzetno dobrim, jer je Teo za kratko vrijeme oduševio sve u Los Anđelesu, a zatim i tokom sezone i mnoge u ligi. Teo je potpisao za Kliperse na dvije godine, a vrijednost ugovora iznosi 12,3 miliona dolara.

Američki novinari su oduvijek bili oduševljeni Teodosićevom igrom, a to je naročito dolazilo do izražaja tokom Svjetskog prvenstva i Olimpijskih igara. Jedni su se pitali zašto ovaj čovjek ne igra u NBA ligi, dok bi ga drugi pravdali i odgovarali: Zašto da igra u NBA ligi i bude osrednji plej, kad je u Evropi kralj? Mnogu su za njega imali riječi hvale, tako je i sam Majk Križevski tokom Olimpijade izjavio da je oduševljen Teom i da želi da mu bude prijatelj, a pohvalno zvuči i izjava već pomenutog trenera Mesine, koji je izjavio da je on ''Pit Maravič evropske košarke''. 

Po dolasku u drugi najnaseljeniji grad u SAD sprijateljio se sa Blejkom Grifinom koji više nije u ekipi poslije trjeda u Detroit, ali i sa Semom Dekerom koji je u Los Anđeles takođe stigao tokom ljeta.

Još na samom početku sezone Deker je izjavio da je Teo za njih sve igrač koji itekako ima više iskustva i da oni svi mogu da uče od njega. A sjećamo se i njegovih tvitova kada se šalio na Milošev račun, kako ujutru za doručak jede samo čizburgere, što je komentarisao kao ''vrlo lud potez u 9 ujutru, ali respekt''. Naravno, Teo je rekao da je njegov režim ishrane trenutno dosta drugačiji, nego tada na početku.

Nedavno mu se u klub pridružio i Boban Marjanović, što je svakako izazvalo radost na obje strane. Teo je zbog povrede Partika Beverlija većinom startni plejmejker u ekipi, a za Bobana se očekuje da tek dobije svoju šansu što se tiče veće minutaže. Ono čemu se svi nadamo je da će njih dvojica još dugo ostati saigrači, jer su oni prvi srpski tandem još od vremena Divac-Stojaković i slavnih dana u Sakramentu.

Na komentare o tome kako gleda na predsotjeći Ol-star vikend jer mnogi smatraju da je on takođe trebao biti učesnik, ali u kategoriji rukija koji su u ligi 1-2 godine, Teo je odgovorio da osjeća izrazitu nelagodu kada mu kažu da je ruki, jer on je evropski prvak i MVP Evrope, ali i učesnik Svjetskih prvenstava i Olimpijskih igara, a takođe smatra da je to nešto posebno, ali da definitivno mlađi igrači treba da učestvuju na tom takmičenju i tamo da se dokazuju, ali da to ipak nije za njega.

Na pitanje Marka Stajna, zašto više voli da asistira nego da poentira, Teo je odgovorio skromno i jednostavno: ''zato što to usrećuje dvije osobe''.

Teodosić je u LA Klipersima do sada odigrao 26 utakmica od kojih samo jednu nije bio starter. Na parketu provodi oko 25 minuta, a u prosjeku bilježi 9,2 poena, 5,3 asistencije i 3,1 skok. Njegova ekipa se nalazi na pragu ulaska u plej-of, tačnije na 9. mjestu, sa skorom od 29 pobjeda i 26 poraza.