Gradski djevojački hor " Lira" je omladinski amaterski hor koji je ušao u svoju 20. godinu postojanja. Nastao je 1998. godine iz dječijeg hora O.Š. "Danilo Borković", kao želja djece koja su odrasla, da se nastave baviti pjevanjem. Osnivač  hora je Opština Gradiška pod čijim patronatom i danas pjevaju. Umjetnički rukovodilac je Svjetlana Paunesku, priznati dirigent i muzički pedagog.

I danas, 2 decenije od nastanka, suočavaju se sa nestankom. Uprkos otvorenom pozivu i želji preostalih aktivnih članica da nastave sa radom, zainteresovanost naših sugrađana i sugrađanki je izostala. A dala je “Lira” mnogo gradu na Savi, kroz pjesmu protkanu ljubavlju od prve note i prvog stiha te davne 1998. godine, kada je brojila preko 60 članova.

"Lira" je imala mnogobrojne nastupe van Gradiške, a uzela učešće i u svim manifestacijama u gradu od kojih se posebno izdvajaju "Svetosavska akademija" i  Akademija za dan opštine u organizaciji Opštine Gradiška, kao i "Vidovdanska akademija" koja se održava u Crkvi Pokrov Presvete Bogorodice.

Najveći uspjeh ostvarili su na "Majskim horskim susretima" u Bijeljini 2005. godine kada su u jakoj konkurenciji ženskih horova osvojili zlatnu medalju i gran pri festivala.

Malo li je uspjeha za “mali” hor iz grada na Savi, koji se godinama osipa i smanjuje brojnost, a samo daje, ne uzima ništa, osim malo slobodnog vremena.

Nastupali su sa brojnim eminentnim muzičarima kao što su braća Teofilović, beogradska operska primadona Radmila Smiljanić, operski pjevač Dejan Heraković, klarinetista Božidar Boki Milošević, rok-bend "Alter Ego" i mnogi drugi. Hor njeguje klasičnu muziku, evergrin, ali i obrade narodnih pjesama iz različitih država.

Da bi se nešto izgradilo potreban je rad, trud, vrijeme i ulaganje. Sve to i mnogo više dala je dirigentica ovog hora Svjetlana Paunesku, kao i  članice koje godina ne odustaju i nadaju se povratku nekadašnjih vremena i učešću na festivalima, takmičenjima, putovanjima. Sve to moglo bi se postići uz podršku Opštine grada, sponzora, ali prvenstveno zainteresovanošću talentovanih ljudi .            

Saradnja je moguća i sa muzičarima, a mnogo ih je iznjedrio naš grad. Audicija je otvorena i za mlađe generacije, kao i za zrelije, nekadašnje prve članove hora, danas izgrađene ljude. Dakle nema starosne granice, nema polne granice, ali na žalost muk je zavladao.

Iako Svjetlana i djevojke ne odustaju, bliži se godišnji koncert, pripremaju se kažu, onako kako znaju i umiju, sa malo preostale snage, bore se, pronaći će volju da održe hor na životu, ali na izdisaju je, odbrojavaju se dani, na žalost i sramotu svih nas.

Trgnimo se iz ove letargije, oživimo i očuvajmo ono što imamo. Sigurna sam da među Vama  ima onih kojima je muzika ljubav, vjerujem i znam, jer je svaki Lirin koncert bio posjećen i svako mjesto u sali uvijek bilo zauzeto. Ne dajmo da nestane, nešto što smo njegovali 20 godina, nešto što predstavlja ovaj naš mali grad, pružite ruku, pomozite da ustane i kao feniks se podigne i oživi.

Note vise u zraku, haljine za nastupe uredno složene, strpljivo čekaju scenu i reflektore da zasijaju u punom sjaju, onako kao nekad. Pripremite dlanove za aplauz, ovo nije kraj “Lire”, ovo je novi početak i nova istorija koju ćemo pisati zajedno. Budi i ti dio “Lire”, ne čekaj, već danas pusti glas i zapjevaj.

O portalu

Portal Micro mreža je dio Udruženja građana Mikro mreža i kao takav djelujući na teritoriji Bosne i Hercegovine nastoji da promijeni sliku u svakodnevnom informisanju građana ove zemlje. 

Na ovom portalu će se ravnopravno predstavljati svi segmenti društva, i svaki pojedinac će dobiti svoj medijski prostor ukoliko mu je neophodan.

Pišite nam

Kontakt informacije

78400 Gradiška, RS - BiH
+38763/933-787
micromreza(@)gmail.com
redakcija(@)micromreza.com
info(@)micromreza.com

Najnovije vijesti

20
avg2018

''2Cellos'' najavio novi album...

Novi album “2Cellos” ''Let There Be Cello'' izlazi 19. oktobra, a na njemu se poznati duo ''uhvatio'...

20
avg2018

Sve o studiranju u Italiji na...

Za vas smo odabrali šest fakulteta koje biste trebali uzeti u obzir pri odabiru. Università La Sapie...

20
avg2018

Srbi puše najviše, a Kolumbijc...

Austrija omogućava najviše plaćenih slobodnih dana radnicima (najmanje 22 plus 13 plaćenih dana praz...

20
avg2018

Ansambl naordnih igara "L...

Avgust 2018. je humani mjesec Ansambla narodnih igara "Lijevče" iz Razboja. Humanitarne aktivnosti s...