U Svečanoj sali Skupštine opštine Srbac sinoć je uz prisustvo vekilog broja poštovaoca pisane riječi promovisana knjga „Dušu nisu ubili“ Mire Lolić Močević. Ovo djelo koje  govori o stradanju srpskog naroda u dvadesetom vijeku je dio projekta koji su radili dr Dragi Mojsliović i Mira Lolić Močević novinar i književnik koji već više od 25 godina radi na TVRS i postala je prepoznatljiva jer je uradila preko 300 lijepih reportaža  kao i po serijalu „Tamo daleko“.

Ovo je Miri  već treća knjiga koja se bavi uglavnom istom tematikom, to jest stradanju Srba u dvadesetom vijeku.

„Ideju za ovaj projekat sam poreuzela od svog supruga Zdravka Močeviča koji je poslije dugotrajnog boravka  u Sarajevskim  logorima za Srbe, imao ideju da se mora napisati nešto što će srpski narod posjećati na sve žrtve u dvadesetom vijeku u kojem je ova populacija doživjeka čak tri stradanhja. Sve je počelo 1914. kada su austrougarske enage ulaskom u Bosnu počinile stravičan zloćin nad našim narodom. Neviđšeni zločin i do tada nezapamćeni zločin nad jednim narodom  nastavljen je početkom 1941. kada su Ustaše novoformirane NDH i Njemačke oružane snage  počinili strašne zločine u Jasenocvu, Doboju, Podrinju, Bihaću i Hercegovini. O tome se zbog bratstva i jedinstva moralo ćutati  da bi se zaboravilo. Ova knjiga je svjedodžba ljudi koji su preživjeli logore mučenja i torture kakve do sada nisu poznate da su se desile nekom drugom narodu osim srpskom. I opet po uhodanom scenariju sve se ponavljalo i u otadžbinskom ratu od 1991-95. godine. Mi to ne smijemo zaboraviti dužni smo da se sjećamo i da o tom govorimo jasno i glasno da nas svi čuju , da govorimo argumentima koji su nepobitni jer tako će konačno i naša istina odjeknutu svijetom. U ovoj knjizi  imate svjedočenja  velikog broja mučenih Srba , dokument koji govori o stradanju preko 23.ooo djece u logorima za djecu u Nezavisnoj državi Hrvatskoj. Čak i Nijemci tvrde da nisu znali za postojanje logora za djecu, a   mi smo ih upoznali sa tim činjenicama ovom knjigom čija promocija je rađena i Njemačkoj jer ona dokumentovano  svjedoči o  o tim gnusnim zločinima.Mi nemamo pravo na zaborav, moramo svi zajedno svako u svojim mogućnostima  da se podsjećamo naših nevinih žrtava da nam se takav zločin nikada više ne ponovi”, rekla je gospođa Mira Lolić Moćević u svom obraćanju prisutnima.

Recimo da je promociju lijpo osmislio i bio sjajan domaćin gospodin Branko Savanović direktor biblioteke u Srpcu. Usklopu ove divne promocije djela prikazan je i dokumentarni film koje nas podsjeća da imamo obavezu da  sa vječno sjećamo nevinih žrtava sa napomenom da se nikada i nigdje ni jednom narodu nije desilo da u jednom vijeku tri puta strada od istih neprijatelja na tako surov način sa  mnogo žrtava civilnog stanovništa  pa čak i ogroman broj djece.

Recimo da je knjiga prevedena na njemački , engleski i ruski jezik, a uz knjigu ima i dokumentarni film koji kroz niz činjenica pokazuje mjesta i broj stradalih na raznim lokacijama u Republici Srpskoj i ali u logorima van Bosne i Hercegovine.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

O portalu

Portal Micro mreža je dio Udruženja građana Mikro mreža i kao takav djelujući na teritoriji Bosne i Hercegovine nastoji da promijeni sliku u svakodnevnom informisanju građana ove zemlje. 

Na ovom portalu će se ravnopravno predstavljati svi segmenti društva, i svaki pojedinac će dobiti svoj medijski prostor ukoliko mu je neophodan.

Pišite nam

Kontakt informacije

78400 Gradiška, RS - BiH
+38763/933-787
micromreza(@)gmail.com
redakcija(@)micromreza.com
info(@)micromreza.com

Najnovije vijesti

26
maj2019

FK ''Laminci'' šampion Opštins...

Fudbaleri Laminaca nakon sedam godina ponovo su postali član Područne lige RS – Gradiška.

25
maj2019

Mali heroj - Leon Radak

''Danas ja i Slobodan Boban Radak slavimo 5 godina braka. 😊 Danas se takođe u svijetu obilježava i d...

25
maj2019

Stihovi i note zažuborili pore...

Poezija nekoliko pjesnika popraćena zvucima frule, pozdravljena apaluzima publike, odzvanjala je kra...

25
maj2019

Naplata putarine po kilometru...

Izgradnja četiri naplatne stanice na autoputu Banjaluka - Gradiška je u završnoj fazi, a zatvoreni s...