Krajem 2017. godine, Bojan Vujčić, kustos i istoričar u Zavičajnom  muzeju Gradiška, pokrenuo je inicijativu za podizanje spomenika Veljku Čubriloviću, nadomak porodične kuće Čubrilovića.

“Tačnije na ovom mjestu je Jovo Čubrilović podigao kuću, prije 1890. godine. On je bio ugledni gradiški trgovac. Imao je desetoro djece, od kojih je troje odmah umrlo po rođenju. Svi su bili veoma školovani, istaknuti borci za slobodu. Pokrenuo sam inicijativu sa ciljem da u 2018, povodom 100 godina od završetka Prvog svjetskog rata se podigne statua. Međutim, nešto se iskomplikovalo. Sada su stvoreni uslovi da se u toku 2019-2020. uradi jedan trg ispred Crvene zgrade, gdje postoji jedno idealno mjesto za uređenje trga koji bi nosio naziv Trg Čubrilovića”, rekao je Vujčić.

Takođe, navodi da bi spomen-područje bilo od velikog značaja kada je u pitanju turistička ponuda Gradiške, mjesto gdje bi mladi mogli da se okupljaju. Ono što je još značajnije, ističe on, jeste čuvanje sjećanja na lik i djelo Veljka Čubrilovića: “Kao stradalnika, kao borca za nacionalnu slobodu, kao najvećeg patriote u Gradišci, kao čovjeka koji je sve uložio u podizanje svoje porodice. Rano je završio sa školovanjem, a mogao je doseći neslućene visine. Međutim, zbog školovanja braće Vase i Branka, te sestre Lepe koji su kod njega došli u Tuzlu da se školuju, on je napustio svoje visoko školovanje.”

Trećeg februara ove godine navršile su se 104 godine od smrti Veljka Čubrilovića. Pogubljen je 1915. u Sarajevu, nakon što je zajedno sa Danilom Ilićem i Miškom Jovanovićem osuđen na smrt zbog učešća u organizaciji atentata na prestolonasljednika Franca Ferdinanda.

/Info+/

O portalu

Portal Micro mreža je dio Udruženja građana Mikro mreža i kao takav djelujući na teritoriji Bosne i Hercegovine nastoji da promijeni sliku u svakodnevnom informisanju građana ove zemlje. 

Na ovom portalu će se ravnopravno predstavljati svi segmenti društva, i svaki pojedinac će dobiti svoj medijski prostor ukoliko mu je neophodan.

Pišite nam

Kontakt informacije

78400 Gradiška, RS - BiH
+38763/933-787
micromreza(@)gmail.com
redakcija(@)micromreza.com
info(@)micromreza.com

Najnovije vijesti

24
mar2019

Pobjeda Bisera za bijeg sa dna...

Uzbudljivo je ovog vikenda bilo na terenima Područne lige Gradiška. Na rasporedu je bilo 15. kolo, a...

24
mar2019

''Pozdrav proljeću'' okupio 20...

Tradicionalni planinarski pohod “Pozdrav proljeću” danas je na Kozari okupio oko 2.000 planinara iz...

24
mar2019

Marko je najmlađa žrtva NATO b...

Djetinjstvo i život dvogodišnjeg Marka Simića nesrećno su se završili kobnog 31. maja 1999. godine k...

24
mar2019

Jedinstvo deklasiralo Polet

Fudbaleri žeravičkog Jedinstva u okviru 18. kola Druge lige Republike Srpske grupa Zapad upisali su...