Ministarstvo turizma objavilo je da je ponovo za posjetioce otvoren kompleks manastira Sumele poslije višegodišnje obnove. Iz toh Ministarstva je objavljeno da će i drugi nekadašnji hrišćanski manastiri biti otvoreni za turiste, ali ne i za jevjerske svrhe.

Prvi je otvoren manastir Sumele koji se nalazi u okrugu Mačka u Trabzonu, a zbog istorijskog i kulturnog značaja svrstan je u UNESCO-ov privremeni popis svjetske baštine. Zbog toga predstavlja značajnu turističku atrakciju u Turskoj. Izgrađen je na strmoj litici na 1.200 metara nadmorske visine u Nacionalnom parku Altindere. Samostan je za vjersku upotrebu otvoren 15. avgusta 2010. godine, uz dopuštenje Ministarstva kulture i turizma, nakon što je 88 godina bio zatvoren. Kada su u pitanju manastiri koji posjećuju turisti, spomenuti su i Vazelon i Mor Augin. U ruševinama manastira Vazelona još uvijek su očuvane freske s početka 15. vijeka: scena Poslednjeg suda i Raja i Pakla. Prije svog zatvaranja pod Kemalom Ataturkom manastir je služio kao sklonište za vrijeme genocida nad jermenskim, grčkim i sirijskim hrišćanima. Na spisku turističkih posjeta je i sirijski pravoslavni manastir Mor Augin kod Nisibina na sirijskoj granici, gdje su do 18. vijeka živjele monahinje, posvećene za đakonise (takve monahinje su, inače, poznate samo među Jermenima od svih orijentalnih Crkava). Kada su godine 1915,.manastir srušili Turci i Kurdi pod sloganom „Godina mača“, ostao je jedan monah koji je umro 1970. godine. Tek 2011. ovde je došao jeromonah Jokin Unival, a 2018. g. dobio je sabrata iz sirijske dijaspore u Njemačkoj.

O portalu

Portal Micro mreža je dio Udruženja građana Mikro mreža i kao takav djelujući na teritoriji Bosne i Hercegovine nastoji da promijeni sliku u svakodnevnom informisanju građana ove zemlje. 

Na ovom portalu će se ravnopravno predstavljati svi segmenti društva, i svaki pojedinac će dobiti svoj medijski prostor ukoliko mu je neophodan.

Pišite nam

Kontakt informacije

78400 Gradiška, RS - BiH
+38763/933-787
micromreza(@)gmail.com
redakcija(@)micromreza.com
info(@)micromreza.com

Najnovije vijesti

16
jul2019

Potpisan ugovor o izgradnji mo...

Predstavnici "Hrvatskih cesta" potpisali su danas u Zagrebu ugovor o početku izgradnje mosta na Savi...

16
jul2019

Ekipa Dvorac Bejić najbolja u...

Ekipa Dvorac Bejić trijumfovala je na petnaestom izdanju međunarodnog turnira u malom fudbalu „Gradi...

15
jul2019

BK "SUMMIT" se okiti...

Da svim snagama brane titulu najboljeg kluba u državi iz prethodne godine govori novi podatak kojim...

15
jul2019

SRC ''Lužani'': Uskoro turnir...

U organizaciji članova Sportskog društva ''Lužani 1985'' koje je nakon prekida prošle godine ponovo...