Veličanstveni mozaici i skulpture, ostaci impozantne imperatorske palate koja se nalazi u centru rimskog grada, spomenici sa natpisima i reljefima samo su dio ogromnog arheološkog bogatstva koje se nalazi u Skelanima, a koji su predstavljeni foto-dokumentacijom “Antički mozaici rimske vile iz municipijuma malvesatijuma u Skelanima” izloženom u Zavičajnom muzeju Gradiška.

- Sistematska iskopavanja su počela 2014, a do sada iskopan materijal nije publikovan na velikim izložbama. Ovo je prva izložba u Srpskoj na kojoj predstavljamo dio onoga što je nađeno, a to su rimski mozaici konzervisani 2014 - rekao je autor izložbe, kustos arheolog u JU Arheološki muzej “Rimski municipijum” Skelani Boris Radić.

Skelani na Drini se smatraju jednim od najstarijih antičkih lokaliteta u BiH. Tu su naučnici na prilično velikom prostranstvu otkrili nekoliko rimskih objekata iz drugog i trećeg vijeka. Pronađena je rimska bazilika, hramovi, ciglana, građevine i razni spomenici rimske kulture.

Direktorica JU Arheološki muzej “Rimski municipijum” Skelani Svjetlana Marković istakla je da to arheološko područje iz godine u godinu ima sve više posjetilaca, ali da arheološko nalazište sve više posjećuju stručni i naučni radnici.

- Nadamo se da ćemo izložbom u Gradišci privući još veći broj posjetilaca - navela je Markovićeva.

Pomoćnik ministra za kulturu RS Tanja Đaković istakla je da resorno ministarstvo pruža kontinuiranu podršku nastavku istraživanja.

- Predložili smo rimske puteve kao jednu od kulturnih ruta. Zahtjev je poslat prema Ministarstvu civilnih poslova BiH, a zajedno sa FBiH taj projekat bi mogli da kandidujemo prema evropskoj komisiji - istakla je Đakovićeva.

/Glas Srpske/

O portalu

Portal Micro mreža je dio Udruženja građana Mikro mreža i kao takav djelujući na teritoriji Bosne i Hercegovine nastoji da promijeni sliku u svakodnevnom informisanju građana ove zemlje. 

Na ovom portalu će se ravnopravno predstavljati svi segmenti društva, i svaki pojedinac će dobiti svoj medijski prostor ukoliko mu je neophodan.

Pišite nam

Kontakt informacije

78400 Gradiška, RS - BiH
+38763/933-787
micromreza(@)gmail.com
redakcija(@)micromreza.com
info(@)micromreza.com

Najnovije vijesti

18
jun2019

Realizovana akcija za odlazak...

Samo par sati nakon što su objavili da pokreću dvije akcije za volonterku i njenu porodicu, članovi...

18
jun2019

Isporučena pomoć za Stupare iz...

U decembru 2018. godine stigla je još jedna pomoć za porodice u Republici Srpskoj, a ovaj put pomogl...

18
jun2019

Obogaćena pozorišna scena Grad...

Nedavnim formiranjem Javne ustanove „Grad pozorište“, ova umjetnost dobila je važnu ulogu u gradskoj...

18
jun2019

U Kruškiku održano druženje dj...

Kod crkve Svetog Vasilija Ostroškog u Kruškiku danas je održano druženje djece sa poteškoćama u razv...