Veličanstveni mozaici i skulpture, ostaci impozantne imperatorske palate koja se nalazi u centru rimskog grada, spomenici sa natpisima i reljefima samo su dio ogromnog arheološkog bogatstva koje se nalazi u Skelanima, a koji su predstavljeni foto-dokumentacijom “Antički mozaici rimske vile iz municipijuma malvesatijuma u Skelanima” izloženom u Zavičajnom muzeju Gradiška.

- Sistematska iskopavanja su počela 2014, a do sada iskopan materijal nije publikovan na velikim izložbama. Ovo je prva izložba u Srpskoj na kojoj predstavljamo dio onoga što je nađeno, a to su rimski mozaici konzervisani 2014 - rekao je autor izložbe, kustos arheolog u JU Arheološki muzej “Rimski municipijum” Skelani Boris Radić.

Skelani na Drini se smatraju jednim od najstarijih antičkih lokaliteta u BiH. Tu su naučnici na prilično velikom prostranstvu otkrili nekoliko rimskih objekata iz drugog i trećeg vijeka. Pronađena je rimska bazilika, hramovi, ciglana, građevine i razni spomenici rimske kulture.

Direktorica JU Arheološki muzej “Rimski municipijum” Skelani Svjetlana Marković istakla je da to arheološko područje iz godine u godinu ima sve više posjetilaca, ali da arheološko nalazište sve više posjećuju stručni i naučni radnici.

- Nadamo se da ćemo izložbom u Gradišci privući još veći broj posjetilaca - navela je Markovićeva.

Pomoćnik ministra za kulturu RS Tanja Đaković istakla je da resorno ministarstvo pruža kontinuiranu podršku nastavku istraživanja.

- Predložili smo rimske puteve kao jednu od kulturnih ruta. Zahtjev je poslat prema Ministarstvu civilnih poslova BiH, a zajedno sa FBiH taj projekat bi mogli da kandidujemo prema evropskoj komisiji - istakla je Đakovićeva.

/Glas Srpske/

O portalu

Portal Micro mreža je dio Udruženja građana Mikro mreža i kao takav djelujući na teritoriji Bosne i Hercegovine nastoji da promijeni sliku u svakodnevnom informisanju građana ove zemlje. 

Na ovom portalu će se ravnopravno predstavljati svi segmenti društva, i svaki pojedinac će dobiti svoj medijski prostor ukoliko mu je neophodan.

Pišite nam

Kontakt informacije

78400 Gradiška, RS - BiH
+38763/933-787
micromreza(@)gmail.com
redakcija(@)micromreza.com
info(@)micromreza.com

Najnovije vijesti

23
sep2019

Torpedu derbi uz 11 žutih kart...

Minulog vikenda u Područnoj ligi Gradiška na rasporedu su bili mečevi šestog kola.

23
sep2019

Predsjednik FS RS Mile Kovačev...

Čitav život radio sam po propisima i pravilima, a tako će biti i ubuduće. Neću napustiti mjesto pred...

23
sep2019

Zbog alkohola policajci u Grad...

Na području Policijske uprave Gradiška tokom vikenda realizovana je akcija pojačane kontrole saobrać...

23
sep2019

Domaćin FK ''Republika Srpska'...

Na imanju Srpske bratske pomoći nedaleko od Čikaga domaćin 27. „Srbijede“, Fudbalski klub „Republika...