Odluka da posjetimo Meteore pala je na polasku iz Banjakule, jer nevidjeti to čudo prirode bili bi uskraćeni za nesvakidašnji doživljaj .Nakon što smo se uspeli ugledamo gotovo nestvaran prizor.

Penjemo se uskim a vrlo prometnim putem u visine meteorskih stijena a pogled luta od stijene do stijene i postaje jasno da smo na jednom “božanskom mjestu”lebdećeg kamenja”; koji impresionira odmah, čim se put otvori; pogled.. Čini se da vrhovima dotiču nebo, pa ne čudi što su baš ove stijene monasi birali za molitve i tihovanje. Baš oni su ovom čudesnom krajoliku dali poseban pečat vječnosti, gradeći manastire na vrhovima stijena, gore u podnebesju. A, birali su najoštrije, najteže pristupačne stijene.

Istorija kaže da su prvi podvižnici i monasi ovde živeli još početkom 11. vijeka. Najpre po stijenama i pešterama, a od 14. vijeka u monaškoj zajednici koju je, izgradivši manastir Veliki Meteori, oformio Sveti Atanasije Meteorski. Tokom naredna dva vijeka na liticama se osnivaju 24 manastira. Danas je većina u ruševinama, ali šest očuvanih najbolje svjedoče i uče o vjeri, podvižništvu, strpljenju, stvaralaštvu. Sačuvani kroz vrijeme, baš onakvi kakvi su bili i u doba kada su osnovani, manastiri na Meteorima su pod zaštitom Uneska. Osim toga, teritorija Meteora je od 1995. godine, grčkim zakonom i odlukom Sinoda Grčke Crkve, proglašena za “Sveto mjesto”, nepromenljivo I neprikosnoveno.

Najpoznatiji od preostalih šest, manastir Veliki Meteori posvećen je Preobraženju Gospodnjem. Na najvišoj steni, njegovu gradnju započeli su 1340. godine, Sveti Atanasije i prepodobni Joasaf, bivši kralj Jovan Uroš - poslednji Nemanjić. On je cjelokupno svoje bogatstvo poklonio manastiru, pa je Veliki Meteor postao najbogatiji I najmoćniji od svih manastira. U njemu su i dan-danas očuvane neke od najljepših fresaka u Grčkoj.. Obilazimo galeriju fresaka, izložbu oružja iz prošlih vremena, a zadivljuje sklad kako same građevine tako i široka porta koje je ustvari vidikovac I perivoj iz kojeg se vidi cijela tesalska dolina.

Mjesto na kome je izgrađen manastir Preobraženje, poznat i kao Veliki Meteoron, je ustvari vrh stijene površine oko 6 h. Nalazi se na 613 m iznad nivoa mora i 400 m iznad centra grada Kalambake. Stijena se nekada zvala Platis Litos (doslovno široki kamen), ali Atanasije, kasnije sveti Atanasije Meteoritski, koji se prvi naselio na njoj, joj je promijenio ime u Meteoron zato što je bila višlja od svih ostalih stijena okolo.. Ovaj biser ljudskom rukom stvoren je najstariji manastir na Meteorima. Veliki Meteori su osnovani 1340 godine od strane Sv. Atanasija Meteorskog i Joasafa, bivšeg srpskog kralja Jovana Uroša Paleologa, poslednjeg Nemanjića. Sveti Atanasije je bio poreklom sa Atosa. On je prvo sagradio malu crkvu i skromno konačište za monahe. Njegov naslednik Joasaf koji je napustio Srbiju i kraljevstvo, živio je na Meteorima 40 godina. Uspi o je da obnovi crkvu Preobraženja, dodao je monaškoj zgradi ćelije, bolnicu i cisterne kako bi manastir oskrbio vodom.

Unutrašnjost manastira posjetioce ostavlja bez daha jer je  ovdje sve veliko I neshvatljivo skladno , lijepo I zadivljujuće. Živopis zidova unutrašnjosti manastira  je radjen od monaga koji potiču iz  kritske škole, predvodjen čuvenim Teofanom Kritskim. Freske karakterišu žive boje i pokreti na kompozicijama po ugledu na radove na Svetoj Gori. U manstirskoj crkvi se čuvaju mošti osnivača i ktitora. Na spoljašnoj oltarskoj apsidi je bifora sa ktitorskim zapisom o osnivanju manastira.

Interesantna je isposnica Svetoga Atanasija koja se ovde nalazi isklesana u stijeni, lijevo od stepenica manastira. Monasi su se nekada spuštali i dizali u mrežama do manastira, dok se danas do manastira dolazi preko 200 stepenika koji su napravljeni 1923 godine. Manastir ima vrlo prijatno dvorište u kome se možete odmoriti poslje uspona koji i nije baš lak .Zadivljuje preciznost izrade svega u ovom zdanju, a posjetioca mami mnogo ljepote posložene u nekom redu koji te ostavlja bez daha i stvara nevjeru  u umijeće stvaranja

Kompleks Velikih meteora sadrži još  toranj, muzej folklora u kome se može čuti priča o borbi Grka i Turaka, kosturnicu, Hram Preobraženja  ima trpezariju iz 1388, za 100 ljudi, muzej relikvija, kuhinja, bolnica. Postoje čak četiri kapele: Kapela Bogoromatere, Kapela Jovana Preteče, Kapela Sv. Konstantina i Jelene, i Kapela Sv. Nektarija.

Veliki Meteori imaju bogatu riznicu sa 640 rukopisa (od kojih su čak 48 na pergamentu). U riznici se nalaze postvizantijske ikone iz 14 i 15 vijeka, ručni radovi u drvorezu, vezovi od zlata i srebra, povelje Andronika III Paleologa, cara Dušana, Joasafa.

Monasi manastira Veliki Meteori su oduvijek pomagali grčke ustanike u borbi protiv Turaka, a  ostalo jezabileženo da su mnogi od njih učestvovali u borbama sa napadačima.

 Za posjetioce jedno od najinteresantnijih mesta je svakako  sakristija gdje se nalaze sve lobanje i kosti od ranijih stanovnika manastira, uredno naslagane na policama. Etno muzej i muzaj oružja kojim se branio ovaj manastir je prelijpa zbirka posložena, od najstarijih vremena  pa sve do kraja 19 vijeka, na vašeg reportera najjači utisak je ostavio broj posjetilaca i njihov sastav a to je dobro vidljivo na velikom i uređenom platou  na kojem se nađe i  po 20-ak autobisa sa posjetiocima iz svih krajeva svijeta.

Ulaz se plaća 3 eura po osobi, niko vas ne ograničava hoće li ona biti jedan ili vise sati jer ovdje ti i vrijeme nekako stane idući od jedne do druge ljepote na njega se skoro i zaboravi. Unutar debelih zidina je vrlo prijatna temperature a na dan 26. maja ove 2019 .godine u ovom dijelu Grčke bila oko 30 stepeni celzijusa.Zrak je čist dobro zasićen kiseonikom, suv a sa građevine se pruža prekrasan pogled na cijelu Tesalsku dolinu koja je okićena zelenilom i bijelim objektima načičkana pa sa te visine  izgleda kao izvezeni ćilim kao sa krasnim i neobičnim šarama.

 

O portalu

Portal Micro mreža je dio Udruženja građana Mikro mreža i kao takav djelujući na teritoriji Bosne i Hercegovine nastoji da promijeni sliku u svakodnevnom informisanju građana ove zemlje. 

Na ovom portalu će se ravnopravno predstavljati svi segmenti društva, i svaki pojedinac će dobiti svoj medijski prostor ukoliko mu je neophodan.

Pišite nam

Kontakt informacije

78400 Gradiška, RS - BiH
+38763/933-787
micromreza(@)gmail.com
redakcija(@)micromreza.com
info(@)micromreza.com

Najnovije vijesti

23
sep2019

Torpedu derbi uz 11 žutih kart...

Minulog vikenda u Područnoj ligi Gradiška na rasporedu su bili mečevi šestog kola.

23
sep2019

Predsjednik FS RS Mile Kovačev...

Čitav život radio sam po propisima i pravilima, a tako će biti i ubuduće. Neću napustiti mjesto pred...

23
sep2019

Zbog alkohola policajci u Grad...

Na području Policijske uprave Gradiška tokom vikenda realizovana je akcija pojačane kontrole saobrać...

23
sep2019

Domaćin FK ''Republika Srpska'...

Na imanju Srpske bratske pomoći nedaleko od Čikaga domaćin 27. „Srbijede“, Fudbalski klub „Republika...