Tradicionalna ishrana, običaji i kulturna baština potkozarskog kraja predstavljeni su na 15. “Kozara etno” festivalu, a više od 400 takmičara iz sedam zemalja u četiri festivalska dana predstavilo je igre i vještine svojih podneblja, publici u Piskavici i Banjaluci.

Ovogodišnja tema festivala, koji njeguje i čuva tradiciju Potkozarja, bila je tradicionalna ishrana, a posjetioci su mogli da uživaju.

- Svake godine izaberemo jednu temu koju ćemo promovisati, a koji su svojstveni potkozarskom kraju i na taj način ih zavještavamo budućim generacijama i pokoljenjima. Posjetioci su imali prilike da probaju bunjgur, kozaračku pitu, ljevušu, kukuruzu, uštipke, sir i kajmak ovog kraja  - rekao je koordinator projekta Mladen Šukalo.

Svi oni koji su prvi put probali bunjgur,  jelo koje se spravlja od krupno mljevenog žita, najčešće kukuruza i kajmaka nisu ostali ravnodušni.

- Perfektno. Nikad nisam probao ovako specifično i lijepo jelo kakvo je bunjgur. Vidi se da je Potkozarje bogat gastronomski kraj. Došao sam sa prijateljem koji je rođen u ovom kraju i oduševio se - rekao je Novosađanin Stevan Čortanovački.

Pored hrane posjetioci festivala mogli su da uživaju u tradicionalnim sportskim i kulturnim manifestacijama, a održano je i takmičenje u starim disciplinama, bacanju kamena s ramena i skok udalj.

- Bilo je i nadmetanje u izvornom pjevanju u muškoj i ženskoj konkurenciji te sviranju tradicionalnog kozaračkog instrumenta,  tamburice trožice - kazao  je  Šukalo i dodao da je takmičare ocjenjivao stručni žiri koji su činili stručnjaci etnologije iz države i regiona.

Nakon živopisna i tradicijom obojena dva dana u Piskavici, završnica festivala preselila se na tvrđavu Kastel. Sinoć je trebalo da bude održana modna revija “Kozara etno fjužn” poznatog dizajnera Marka Fehera i koncerti Sanje Ilića i “Balkanike” iz Beograda i domaće etno grupe “Iva”. 

Završnica večeras

Zavjesa na četvorodnevnu manifestaciju, biće spuštena večeras na ljetnoj pozornici tvrđave Kastel.  Učesnici iz sedam zemalja, ali i pobjednici takmičenja predstaviće svoje vještine i umijeća svima koji nisu bili u prilici da ih vide u Piskavici.

/Glas Srpske/

O portalu

Portal Micro mreža je dio Udruženja građana Mikro mreža i kao takav djelujući na teritoriji Bosne i Hercegovine nastoji da promijeni sliku u svakodnevnom informisanju građana ove zemlje. 

Na ovom portalu će se ravnopravno predstavljati svi segmenti društva, i svaki pojedinac će dobiti svoj medijski prostor ukoliko mu je neophodan.

Pišite nam

Kontakt informacije

78400 Gradiška, RS - BiH
+38763/933-787
micromreza(@)gmail.com
redakcija(@)micromreza.com
info(@)micromreza.com

Najnovije vijesti

21
nov2019

Derbi: Futsaleri ''Boračke'' i...

Nakon dva odigrana kola u Drugoj futsal ligi Republike Srpske, grupa zapad, na red je došao prvi sud...

21
nov2019

''Zimski grad'' i poznati izvo...

Otvaranje ovogodišnje ''Gradiške zime'' planirano je 15. decembra uz koncert Amadeus benda, a svečan...

21
nov2019

Policijska uprava Gradiška obi...

Pripadnici Policijske uprave Gradiška, danas su na prigodan način obilježili Krsnu slavu Ministarstv...

21
nov2019

LVS "Most" vas poziv...

Već 10 godina radimo na osnaženju mladih i podstičemo ih na kreativno razmišljaje i izražavanje. U i...