Tradicionalna ishrana, običaji i kulturna baština potkozarskog kraja predstavljeni su na 15. “Kozara etno” festivalu, a više od 400 takmičara iz sedam zemalja u četiri festivalska dana predstavilo je igre i vještine svojih podneblja, publici u Piskavici i Banjaluci.

Ovogodišnja tema festivala, koji njeguje i čuva tradiciju Potkozarja, bila je tradicionalna ishrana, a posjetioci su mogli da uživaju.

- Svake godine izaberemo jednu temu koju ćemo promovisati, a koji su svojstveni potkozarskom kraju i na taj način ih zavještavamo budućim generacijama i pokoljenjima. Posjetioci su imali prilike da probaju bunjgur, kozaračku pitu, ljevušu, kukuruzu, uštipke, sir i kajmak ovog kraja  - rekao je koordinator projekta Mladen Šukalo.

Svi oni koji su prvi put probali bunjgur,  jelo koje se spravlja od krupno mljevenog žita, najčešće kukuruza i kajmaka nisu ostali ravnodušni.

- Perfektno. Nikad nisam probao ovako specifično i lijepo jelo kakvo je bunjgur. Vidi se da je Potkozarje bogat gastronomski kraj. Došao sam sa prijateljem koji je rođen u ovom kraju i oduševio se - rekao je Novosađanin Stevan Čortanovački.

Pored hrane posjetioci festivala mogli su da uživaju u tradicionalnim sportskim i kulturnim manifestacijama, a održano je i takmičenje u starim disciplinama, bacanju kamena s ramena i skok udalj.

- Bilo je i nadmetanje u izvornom pjevanju u muškoj i ženskoj konkurenciji te sviranju tradicionalnog kozaračkog instrumenta,  tamburice trožice - kazao  je  Šukalo i dodao da je takmičare ocjenjivao stručni žiri koji su činili stručnjaci etnologije iz države i regiona.

Nakon živopisna i tradicijom obojena dva dana u Piskavici, završnica festivala preselila se na tvrđavu Kastel. Sinoć je trebalo da bude održana modna revija “Kozara etno fjužn” poznatog dizajnera Marka Fehera i koncerti Sanje Ilića i “Balkanike” iz Beograda i domaće etno grupe “Iva”. 

Završnica večeras

Zavjesa na četvorodnevnu manifestaciju, biće spuštena večeras na ljetnoj pozornici tvrđave Kastel.  Učesnici iz sedam zemalja, ali i pobjednici takmičenja predstaviće svoje vještine i umijeća svima koji nisu bili u prilici da ih vide u Piskavici.

/Glas Srpske/

O portalu

Portal Micro mreža je dio Udruženja građana Mikro mreža i kao takav djelujući na teritoriji Bosne i Hercegovine nastoji da promijeni sliku u svakodnevnom informisanju građana ove zemlje. 

Na ovom portalu će se ravnopravno predstavljati svi segmenti društva, i svaki pojedinac će dobiti svoj medijski prostor ukoliko mu je neophodan.

Pišite nam

Kontakt informacije

78400 Gradiška, RS - BiH
+38763/933-787
micromreza(@)gmail.com
redakcija(@)micromreza.com
info(@)micromreza.com

Najnovije vijesti

20
jul2019

Počeli “Dani dijaspore” u Dubr...

Trodnevna manifestacija “Dani dijaspore” počela je nastupom kulturno-umjetničkih društava na stadion...

20
jul2019

Drugi Pub kviz u Gradišci iz p...

Zapisi iz svakodnevice jednog namćora (osjetljivog na zvuke) - dan tristo šesti.

19
jul2019

U Podgradcima grad napravilo u...

U posljednje vrijeme Gradiška se suočava sa sve češćim naletima nevremena koje za sobom ostavlja ozb...

19
jul2019

Srpčanin počinio krađu i tešku...

Policijski službenici Policijske uprave Gradiška, 18.07.2019. godine, Okružnom javnom tužilaštvu Ban...