Od kada su zavladale tropske vrućine, nesnošljive su gužve na rijekama, jezerima, u planinama, ali turisti i vikendaši nemaju dovoljno mjesta za odmor i rekreaciju.

– U Potkozarju postoji veliki broj prirodnih potencijala koji nisu dovoljno iskorišteni – kaže Dragan Brdar, direktor Specijalističke bolnice za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju „Mlječanica“ kod Kozarske Dubice.

On naglašava da zdravstveno-turistički kompleks na obroncima Kozare u Mlječanici može da se, uz minimalna ulaganja u poređenju sa zaradom, preuredi i doprinese ekonomskom preporodu.

– Posjedujemo ljekovitu vodu, ekološki zdravu sredinu, mirno i od buke izolovano područje sa prirodnim rezervatom, istorijskim i vjerskim spomenicima. Evidentno je veliko interesovanje turista iz regije, narod dolazi, raspituje se, ali njihovim potrebama, kao zajednica, ne možemo udovoljiti – smatra Brdar koji zagovara izgradnju hotela, sportskih terena, vanjskog bazena i drugih sadržaja koji će Kozarskoj Dubici i Republici Srpskoj donijeti višemilionsku zaradu.

O izdašnoj prirodi i turističkim poslenicima bez dovoljno ideja, ali i materijalne podrške, uveliko govore i u drugim potkozarskim opštinama. Zoran Adžić, načelnik Gradiške kaže da se o turizmu, kao važnoj grani privređivanja, ne može ozbiljno govoriti sve dok je ona potrošačka, a ne profitabilna.

– Težnje gradske uprave su da što prije, koristeći prirodne i druge resurse, obezbijedimo turističke kapacitete koji će gostima pružiti potpuni ugođaj, predstaviti naše autentične vrijednosti i napuniti kasu. Ovako, godinama se zagovaraju i nude programi, troši novac iz budžeta, a to ne daje očekivani rezultat – smatra gradiški načelnik Zoran Adžić.

U turističkim organizacijama potkozarskih opština hvale se dobrim idejama, nude prospekte i reklamni materijal, ukazuju na prirodu s razglednica, kulturu, tradiciju i običaje, ali se istovremeno žale da bez investicija i više novca turističku djelatnost ne mogu ozbiljnije svrstati na regionalnu mapu.

– Imamo bogatstvo koje vrijedi pokazati drugima, vjerske objekte, lovišta, ribolov, planinarenje – naglašavaju u srbačkoj Turističkoj organizaciji stavljajući u prvi plan manastir Osovicu, planinu Motajicu i močvare Bardače.

U gradiškoj opštini hvale se Savom, biciklitičkim stazama na Kozari, crkvom brvnarom u Romanovcima, narodnim zborovanjima i lijevčanskim jezerima. Kozarski vrhunci bogati su ljekovitim biljem, ali ono propada ili završava u sijenu. U opštini Laktaši na počasnom mjestu je banjski turizam. U turističkoj ponudi sve značajnije mjesto zauzimaju proizvodnja vina te drugih autohtonih napitaka.

– Od turističkih programa prihodi u našoj opštini su višemilionski. To je za Laktaše veoma važno i zato smo odlučni da ulažemo u ovu oblast jer se novac višestruko i brzo vraća. Ključne su dobre ideje i kadrovi koji mogu prepoznati profitabilna turistička mjesta, sačiniti programe koji dugoročno daju dobre rezultate – smatra Ranko Karapetrović, načelnik Laktaša.

On takođe, osim banjskog, šansu vidi u razvoju seoskog turizma po uzoru na Sloveniju. Ovdje su, kaže Karapetrović, vino, rakija, mliječni proizvodi, povrće, voće i druga roba veoma traženi prilikom posjeta turističkih grupa iz inostranstva. Za sada se turistička ponuda svodi na restorane, etno-sela i naselja u privatnom vlasništvu. Pojedinci, uglavnom spontano i bez jasnog plana, osim nekolicine izuzetaka, nastoje da iskoriste porodična imanja i starine za turističku ponudu, smatraju naši sagovornici koje smo anketirali u Novoj Topoli.

Autori više naučnih studija u banjalučkoj regiji zaključili su da je neophodno povećanje broja smještajnih kapaciteta, izgradnja kampova i bungalova, unapređenje ugostiteljske ponude, proizvodnja suvenira, bolje pozicioniranje banjskih centara na tržištu, uređenje riječnih obala i planinskih turističkih staza, uvođenje novih manifestacija, zaštita lovnih i ribolovnih područja, identifikovanje zona seoskog turizma, uvođenje standarda turističke ponude i signalizacije, te otvaranje info centara.

Među nepovoljnim faktorima označeni su neprepoznatljiv turistički imidž, nedovoljno poznate destinacije, loša svijest o značaju turizma, neprepoznatljiv turistički proizvod, nizak nivo kvaliteta usluga, nepotpuna institucionalna organizovanost, biznis barijere.

Zamjerke

Rijeke, jezera, planine i druga izletišta su početkom jula krcata, ali posjetioci imaju mnoštvo zamjerki.

– Pristup rijekama i jezerima je loš, u vodi je mnogo smeća, etno-kompleksi nemaju dovoljno sadržaja ni kapaciteta za uslugu, putevi su loši, nema dovoljno parkirališta, ugostiteljska ponuda je oskudna, mjesta za odmor i izlete nisu obilježena… – smatraju turisti ocjenjujući nespremnim potkozarske sredine, koje su najbliže Evropskoj uniji, da ugoste turiste i od toga pristojno zarađuju.

/Srpskainfo/

O portalu

Portal Micro mreža je dio Udruženja građana Mikro mreža i kao takav djelujući na teritoriji Bosne i Hercegovine nastoji da promijeni sliku u svakodnevnom informisanju građana ove zemlje. 

Na ovom portalu će se ravnopravno predstavljati svi segmenti društva, i svaki pojedinac će dobiti svoj medijski prostor ukoliko mu je neophodan.

Pišite nam

Kontakt informacije

78400 Gradiška, RS - BiH
+38763/933-787
micromreza(@)gmail.com
redakcija(@)micromreza.com
info(@)micromreza.com

Najnovije vijesti

23
sep2019

U Minhenu na Isaru radi paša i...

Guten Tag. Wie geht es dir?

23
sep2019

Grobari vrijeđali Marina

Navijači Partizana skandalozno su vrijeđali kapitena Crvene zvezde tokom vječitog derbija.

23
sep2019

Policijski komandir iz Gradišk...

Suspendovani komandir Jedinice za podršku Policijske uprave Gradiška Dragan Gavrilović (39) iz Gradi...

23
sep2019

Pokušali krijumčarenje 15 migr...

Pripadnici Granične policije Bosne i Hercegovine su u tri odvojena slučaja, 22. i 21. septembra spri...