I ako je od njene smrti prošlo više od jednog vijeka, u Gradišci je svježe sjećanje na humanitarku i prosvjetiteljku iz Engleske Adelinu Paulinu Irbi, koja je u najtežim danima pružila nemjerljivu pomoć srpskom narodu.

Jedna od najljepših gradskih ulica u centru Gradiške nosi njeno ime, a u Zavičajnom muzeju prikupili su mnoge dokumenata o Mis Irbi, kako su je mnogi oslovljavali i u članke o njenim djelima za dobrobit sirotinje zapisivali.

Ona je takođe, podsjeća profesorka Radana Stanišljević, imala veoma bliske veze sa znamenitim gradiškim porodicama Čubrilović i Vidović.

Rođena je 7. decembra 1831. u Bojlend Holu u Norfolku, u Engleskoj. Njen otac, admiral Frederik Pol Irbi, bio je drugi sin lorda Bostona. Umrla je 2. septembra 1911. u Sarajevu, a po sopstvenoj želji sahranjena na pravoslavnom Koševskom groblju, gdje i sada njeni poštovaoci sade cvijeće, crvene, bijele i žute ruže.

Mis Irbi se prvi put obrela u Sarajevu 1863. godine. Pisala je knjige o “slovenskim narodima i zemljama Turske u Evropi”. Naučila je ovdašnji jezik i naročito se zanimala za status žene, odlučivši da pomogne opismenjavanju i obrazovanju.

Tako je 1866. u Sarajevu izgradila i otvorila školu za žensku hrišćansku djecu, koju su u početku pohađale djevojčice svih vjera, navodno i unuka Topal Osman-paše, da bi na kraju u školi ostala samo srpska djeca, jer su druga odustala.

Novo poglavlje u životu Mis Irbi nastalo je 1875, kada je buknuo ustanak a ona zatvorila svoju školu u Sarajevu, te otišla pomagati izbjeglicama u hrani, odjeći, ogrijevu, lijekovima, pravila kolibe, dijelila novac…

– Ona je iz ustanka izašla s atributom „plemenita“ i „majka bosanske sirotinje“. Za srpske izbjeglice otvorila je jednu školu u Pakracu, čak 19 u okolini ovog grada, te po četiri u bosansko-petrovačkom srezu i u kninskom kraju – podsjeća Bojan Vujčić, istoričar iz Gradiške.

Stišavanjem ustanka i ulaskom Austro-Ugarske u BiH, Mis Irbi se vratila u Sarajevo i period od 1879. do 1911. posvećuje školovanju siromašnih djevojčica. Iz Dalmacije je povela 40 siročadi, u Sarajevu uzela još toliko i ponovo počela s nastavom.

– Kada sam došla u Bosnu, upoznala sam dobar i srcem veliki narod. Njegova nesreća i patnje njegovih sinova pobudile su u meni osjećaj milosrđa i ja sam odlučila da svoj život posvetim radu, da se ublaže te patnje i umanje te nesreće – zapisala je Mis Irbi.

Ona je inspirisala mnoge umjetnike, posebno Ivu Andrića i Aleksu Šantića, koji su pisali o Mis Irbi. Ivo Andrić je rekao da je “Irbi bila najplemenitija i najistaknutija Engleskinja”. S velikim darom za saosjećanje i solidarnost, osjetila je probleme dalekih ljudi kao svoje, a mogla je život provesti u komforu i luksuzu, napisala je, mnogo godina kasnije književnica Dragana Tomašević.

Profesorka iz Gradiške Radana Stanišljević kaže da je impresivan epitaf na njenom spomeniku ispisan ćirilicom, na srpskom i engleskom jeziku, uz jasnu odrednicu da je ona bila velika dobrotvorka srpskog naroda u BiH.

– Punih 50 godina radila je ta plemenita žena u najvećoj skromnosti i tišini, neumorno i predano na prosvjećivanju srpskog naroda, na ublažavanju bola i patnji slabih i nemoćnih, ne žaleći ni truda ni materijalnih žrtava, pa ni samu sebe, samo da bi što više pomogla i što više dobra učinila – rekao je tada mitropolit dabrobosanski Nikolaj.

Prije smrti sredila je testament, spalila svoju ličnu prepisku i zatražila da sahrana bude skromna, bez posmrtnih ceremonija i govora. Želja o skromnoj sahrani nije poštovana, tako da je, njena smrt bila „narodna žalost“, a sahrana „nacionalna manifestacija“.

– Došli su na taj događaj njeni poštovaoci iz dalekih krajeva, Pakraca, Slavonije, Krajine, Dalmacije – kazao nam je Delibor Kajević, istoričar iz Istočnog Sarajeva, koji kaže da se i sada među Srbima s velikim poštovanjem izgovara njeno ime i pamti njena humana i prosvjetiteljska misija.

– Na sahrani kakvu Sarajevo nikada prije toga nije vidjelo, ovu plemenitu ženu ispratila je „nepregledna masa svijeta iz gradova i sela“. Svi su osjećali da je otišla posebna osoba kod koje su solidarnost i svijest o odgovornosti za drugog bili izrazito visoko na njenoj ljestvici etičkih vrijednosti. Vječni mir pronašla je pored svoje prijateljice, prve bosanske učiteljice Stake Skenderove – pojasnio je Kajević, naglasivši da je Mis Irbi na vječnom počinku blizu grobnice i kapele Vidovdanskim herojima.

Knjige i odlikovanja

Sarajevska “Prosvjeta” je nedavno na srpskom jeziku objavila tri poglavlja o Bosni iz knjige Mis Irbi “Putovanja u slovenske provincije Turske u Evropi”, objavljene u Londonu 1877. godine.

Mis Irbi je odlikovana Takovskim krstom kralja Aleksandra Obrenovića, Ordenom Svetog Save drugog reda Kralja Petra Prvog i Danilovim krstom Kralja Nikole Petrovića.

/Srpskainfo/

O portalu

Portal Micro mreža je dio Udruženja građana Mikro mreža i kao takav djelujući na teritoriji Bosne i Hercegovine nastoji da promijeni sliku u svakodnevnom informisanju građana ove zemlje. 

Na ovom portalu će se ravnopravno predstavljati svi segmenti društva, i svaki pojedinac će dobiti svoj medijski prostor ukoliko mu je neophodan.

Pišite nam

Kontakt informacije

78400 Gradiška, RS - BiH
+38763/933-787
micromreza(@)gmail.com
redakcija(@)micromreza.com
info(@)micromreza.com

Najnovije vijesti

13
dec2019

Film "Djeca Kozare"...

Režiser Lordan Zafranović izjavio je da je potpuno razočaran što Filmski centar Srbije treći put ni...

13
dec2019

Inspekcija zabranila rad FSRS,...

Republička uprava za inspekcijske poslove Republike Srpske zabranila je rad Fudbalskom savezu RS ka...

13
dec2019

Traga se za izvršiocem: Velika...

Policijskoj stanici Gradiška, 13.12.2019. godine oko 03,45 časova prijavljeno je da je u mjestu Donj...

13
dec2019

Podmetnut eksploziv u Utopiji

Policijskoj stanici Gradiška, 13.12.2019. godine u jutarnjim časovima, prijavljeno je da je u Gradiš...

Joomla! Debug Console

Sesija

Informacije profila

Iskorišćenost memorije

Upiti baze podataka