488 Objavljeno 11 septembar 2019 Autor: Micro Mreza

Multimedijalna izložba „Sveti Sava Srpski” je plod višegodišnjeg istraživačkog rada autora dr Andreja Vujnovića i nastoji da, kroz arhivsku građu, kopije fresaka i ikona i fotografije ličnih predmeta i relikvija Svetog Save, što potpunije približi javnosti njegov svetovni i duhovni put, kao i veličinu i značaj njegove ličnosti za srpsku državu i Srpsku pravoslavnu crkvu, ali i celokupnu srpsku istoriju i kulturu.

Na izložbi su prikazani svetovni život Rastka, trećeg sina velikog župana Raške Stefana Nemanje, njegovo odstupanje od zemaljske vlasti, odlazak na Svetu Goru i zamonašenje pod imenom Sava, rad na sticanju autokefalnosti i autonomije Srpske pravoslavne crkve u Nikeji gde je postao i prvi srpski arhiepiskop, pregalaštvo na poboljšanju crkvene organizacije, državotvorni, državnički i diplomatski poslovi kojima je izdejstvovao, između ostalog, i međunarodno priznanje Srbije za kraljevinu, ali i nemerljivi svestrani doprinosi na polju prosvetiteljstva, književnosti i ktitorstva (obnova manastira Hilandar, podizanje Žiče, Studenice i drugih manastira), koji su Svetog Savu učinili najznačajnijom ličnošću u istoriji srpskog naroda.

Sveti Sava je zbog svojih dela još tokom života smatran svetiteljem, a nakon smrti 1236. godine u Trnovu u Bugarskoj i prenosa njegovih moštiju u manastir Mileševa zaokružen je i njegov kult, uvažen i poštovan i kod Rusa, Grka, Bugara i drugih naroda okolnih država. Stoleće i po nakon osvajanja Srbije Turci su, uvidevši da kult Svetog Save znači kult „stare srpske države” koju narod hoće da obnovi, spalili svetiteljeve mošti 1594. godine u Beogradu.

Realizaciju izložbe su pomogli Narodni muzej u Beogradu, posebno Galerija fresaka, Univerzitetska biblioteka „Svetozar Marković”, Narodna biblioteka Srbije, Arhiva Srpske akademije nauka i umetnosti, Arhiva Kinoteke, Arhiva RTS, Muzikološki institut SANU, Znanstvena biblioteka u Zadru, Republički zavod za zaštitu spomenika kulture, Zadužbina manastira Hilandar, episkop budimljanskonikšićki Joanikije, arhimandrit studenički Tihon, gospođa Danica Popović, gospodin Miodrag Marković, gospodin Bojan Miljković i gospodin Dragiša Milosavljević.

Realizaciju izložbe u okviru programa ”GRADIŠKA JESEN 2019” pomogao je Republički serkretarijat za vjere Republike Srpske i kabinet gradonačelnika Gradiške.