Selidbe

Jovanka Bogojev rođena je u pitomoj dolini Vrbasa u Petrovom Selu 1926. godine, u siromašnoj težačkoj kući oca Petra- dobrovoljca u Velikom ratu.

No iako siromašna materijalno - rasla je i razvijala se duhovno, među makovima u klasju.

Kada su se nad Jugoslavijom nadvile švapske štuke, Jovanka - djevojčurak odlazi u partizane, na Kozaru. Pri polasku, otac Petar joj daje svoj stari vojnički šinjel uz riječi: ''Dijete, neka te prati moja sreća!'' I zaista tako je i bilo. Na Kozaru odlazi u drvenim klompama i postaje borac i bolničarka. Zima je nije slomila. Poslije Bosne, prelazi u Srbiju, oslobađa Beograd, tjera Švabe do Zidanog Mosta.

Pričala mi je kako su na Sremskom frontu uklanjali mine, tako što su ovce sa opterećenim brnačama tjerali preko minskih polja. Po oslobođenju živjela je neko vrijeme u Beogradu i o tome mi je također pričala anegdotu o posjeti majke.

Naime kada se situacija stabilizovala u posjetu joj je došla mati u narodnoj nošnji. Druge djevojke su se stidjele što im majke dolaze s boščama na glavi, a ona je svoju povela u kino na Terazijama. Kada se vratila u rodni kraj radila je kao bolničarka, do penzionisanja. Vojnu karijeru je završila sa činom majora. Bila je izuzetno aktivan nacionalni i humanitarni radnik.

Organzovala je etno grupu ''Snop''. Za vrijeme poslednjeg rata lično je obilazila prve linije noseći pomoć. Zahvaljujući njoj zapisana je pjesma iz kola ''Oj Posavlje, ravno polje''. Do poslednjeg momenta bila je žena puna života i radosne volje. Uvjek spremna za igru i pjesmu. Za veselje.

Po tom će je pamtiti Gradiška. Živjela je i radila za svoje Lijevče.

O portalu

Portal Micro mreža je dio Udruženja građana Mikro mreža i kao takav djelujući na teritoriji Bosne i Hercegovine nastoji da promijeni sliku u svakodnevnom informisanju građana ove zemlje. 

Na ovom portalu će se ravnopravno predstavljati svi segmenti društva, i svaki pojedinac će dobiti svoj medijski prostor ukoliko mu je neophodan.

Pišite nam

Kontakt informacije

78400 Gradiška, RS - BiH
+38763/933-787
micromreza(@)gmail.com
redakcija(@)micromreza.com
info(@)micromreza.com

Najnovije vijesti

27
feb2020

Proizvodnjom ljekovitog bilja...

Dvadeset članica Udruženja žena iz Srpca zainteresovano je za proizvodnju i preradu ljekovitog bilj...

27
feb2020

Žuti i narandžasti meteoalarmi...

Evropski meteorološki servis "Meteoalarm" za danas i je aktivirao žuti meteoalarm za veći dio Bosne...

27
feb2020

Vatrogasci imaju pune ruke pos...

Vatrogasci širom RS posljednjih dana imaju pune ruke posla i upozoravaju da su ljudska nepažnja i ne...

27
feb2020

Održan stručno-edukativni skup...

Veoma je značajno da poljoprivredni proizvođači u Republici Srpskoj budu upoznati o svojim pravima i...