1264 Objavljeno 09 novembar 2017 Autor: Dejan Janković

Pred nama je još jedna duga i hladna zima, ali ovaj put naši penzioneri ne treba da se plaše. Penzije su povećane, i to za tri posto.

Ako uzmemo u obzir da je najniža penzija u Republici Srpskoj 174 KM, i da će sad biti 179 KM, ima da se dobro omrse. I tako što veća penzija veći mrs. I što je još važno reći to je da je ovo povećanje za ovu godinu, od naredne će biti još dva posto. Ako mislite da je to zato što polako ulazimo u izbornu godinu, nemojte griješiti dušu, gdje bi to, nipošto. A i ako jeste, neka je, pa penzioneri su najaktivniji glasači, a i ima ih 258 000, mašala.

Da se ne obrušavam na Fond PIO, moram dodati da oni ispalaćuju 18 675 penzija koje bi trebao isplaćivati federalni PIO. Federacija ima duga po ovom pitanju 947 miliona KM prema Republici Srpskoj. Mjesečno Republika Srpska ima 6,5 miliona KM izdvajanja za navedene korisnike. Ruku na srce nije to malo para.

Ipak ne vjerujem da je to razlog zašto Federacija ima dosta veće penzije, tako je kod njih najniža penzija 320 KM, ipak je to velika razlika u odnosu na naših 174, odnosno sad već 179 KM.

Penzije su u Republici Srpskoj sramotno niske. Bruka. Da je živa glumica Rahela Ferari sigurno bi rekla „Nemam više ni za koske i kačamak“, i ne bi imala, a gdje je sve ostalo. Ali kako mi  danas reče jedan čiča „E moj sinko dobro je dok rastu, ko ne vidi u orahu, ne vidi ni u tovaru“.