1773 Objavljeno 15 maj 2019 Autor: Miloš Vasiljević

Najvažnija sporedna stvar na svijetu na jugu Srpske, i ne tako davno privlačila je široke ljudske mase, na tribinama da uživaju dolazili su ljude svih uzrasta, nažalost danas i nije baš tako, tribine su (polu)prazne, stadioni dotrajali, klubovi u teškoj finansijskoj situaciji, elan i želja mladih ljudi nije tako jaka kao ranije, pa za bubamaru vrlo brzo nađu alternativu.

Ovom pričom vodimo vas u Gacko, o najstarijem klubu u malom rudarskom gradiću, FK „ Mladost“, koji sljedeće godine proslavlja pola vijeka svoga postojanja. Malo je onih koji i površno prate fudbal da nisu čuli za Mladost, dugogodišnjeg stabilnog prvoligaša, u premijernoj Premijerligaškoj sezoni člana elite, a danas kluba koji se takmiči u Drugoj ligi RS – grupa „Istok“.

Oni koji malo bolje prate dešavanja znaju da je baš tu, uz Sokolac vjerovatni i najteže baviti se ovim sportom. Naime, na više od 900 m.n.v. morati biti spremni da radite u ekstremno teškim uslovima, prevashodno mislim na zimske pripreme, koje se rade u abnormalnim uslovima.

No, nema alibija za potpuni sunovrat, kluba koji je u sportskog porodici ovog gradića, prvi krčio put slave. Nije samo rezultat „prvog tima“ u prvom planu, moramo biti svjesni činjenice da ovaj sportski kolektiv od najmlađih kategorija pa do seniorske ekipe, već godinama ima više do 150 članova u svakom trenutku što je impozantna brojka, za mjesto koje nema ni deset hiljada stanovnika, a ima većinu aktivnih sportskih kolektiva.

Ipak, ono što zabrinjava trenutno jeste, što u klubu nema juniorske kategorije, koja je, neophopdna kako bi igrač prešao tu najtežu stepenicu ka seniorkoj konkurenciji i ozbiljnom fudbalu.

U razgovoru sa jednim roditeljem, potpisnik ovih redova, koji nije stalno u Gacku, saznao  je da je interes roditelja slab, ili još poraznije nikakav, pa nam  je kazao da je na jednom meču na tribinama Gradskog stadiona bio samo jedan roditelj, tada on, koji je takođe svojevremeno nosio „bijelo –plavi“ dres, što govori da jenjava interesovanje.

Takođe, potrebno je poraditi na infrastrukturi koja nije katastrofalna, ali nema pomaka. Umjesto da se već priča, kako i na koji način proslaviti 50 godina postojanja, čime se ne može pohvaliti nijedan klub u gradu, donedavno se brinulo da li će klub obezbjediti opstanak.

Pomoć Opštine Gacko, koja je korektna nije dovoljna, potrebno je uključiti i neke druge privredne subjekte, u ozdravljenje „Mladosti“, tu prevashodno mislim na RITE Gacko, kao giganta, koji bi, vjerujem mogao pomoći u određenim segmentima.

Poboljšati infrastrukturu

Izgradnjom pomoćnog terena, u mnogome bi se olakšalo funkcionisanje kluba, te omladinskoj školi ponudili odlični uslovi za rad, a najbolje rješenje bi bila izgradnja terena sa vještačkom travom, recimo po uzoru na Derventu, gdje su animirani svi oni koji žele pomoći, pa ne sumnjam da bi takvih bilo i u Gacku. Tadođe, poželjno bi bilo natkriti i postojeću tribinu, a o postavljanju reflektora, pisaćemo kada dođu neka bolja vremena.

 

Centari civilnih inicijativa