484 Objavljeno 19 jun 2019 Autor: Velizar Antić

Sukob između SNSD-a i DNS-a počeo je u aprilu 2017. godine a nastao je oko prodaje RŽR LJubija. DNS je favorizovao dosadašnjeg vlasnika ArcelorMital, dok je SNSD forsirao priču o prodaji „Izrael investment grupi“. Te godine plan SNSD-a o prodaji „LJubije“ je propao i to je bila crvena lampica u ovoj stranci da koalicionog partnera treba postaviti na ono mesto koje mu pripada.

Međutim, Dodik je kao iskusan političar, znao da je DNS preveliki zalogaj i da ne sme da se kocka sa izborima 2018. godine, pa je konačan obračun ostavio za posle izbora. Jer je svima jasno da bi bez podrške DNS-a veliko pitanje bilo da li bi SNSD uopšte ostao na vlasti. Velika je verovatnoća da bi opozicija zajedno sa DNS-om osvojila vlast u RS. Iz tog razloga SNSD nije otvoreno napadao DNS pre izbora. Sa druge strane u DNS-u su znali da više nisu u milosti velikog koalicionog partnera, ali je i za njih bio preveliki zalogaj da ovu koaliciju napuštaju pre izbora. Tako se ušlo u fazu interesnog braka i zajedničkog nastupa na izborima.

Odmah nakon izbora krenuli su napadi od strane Dodika prema DNS-u. Predsednik DNS-a Marko Pavić nije popustio pred pritiskom Dodika da se javno odrekne nekoliko poslanika koje je Dodik optužio da u predizbornoj kampanji nisu u dovoljnoj meri pružili podršku kandidatima SNSD za funkcije predsednika RS kao i srpskog člana Predsedništva. Vrlo brzo je izveden veliki udar na DNS gde je već krajem decembra formirana nova politička partija DEMOS – Demokratski savez i za predsednika biva izabran drugi čovek DNS-a Nedeljko Čubrilović. Ovoj stranci prilaze i četiri narodna poslanika u NS RS iz redova DNS-a, dok im u NS RS ostaje verno osam poslanika.

Međutim, sa ovim napadom na DNS i pokušaj da stranku svede na Prijedor, gde je i nastala i odakle se i širila po celoj RS, umesto do tada SNSD-a nastavlja da sprovodi DEMOS. Oni otvoreno vrše pritisak na članove DNS-a širom RS da priđu ovoj stranci i da napuste DNS. Na ovaj način određeni broj odbornika širom lokalnih skupština opština i gradova prelazi u DEMOS. Među najnovijim primerima su tri odbornika u skupštni grada Banjaluka koji su iz DNS prešli u DEMOS.

Verujemo da će se ova trka i borba kako za odbornike, tako i za članove DNS-a nastaviti i u sledećem periodu. Međutim, ostaje značajno nekoliko pitanja.

  1. Da li će SNSD uz pomoć DEMOS-a zaista uspeti da DNS svede na regionalnu stranku, pre svega na Prijedor i Banjaluku.
  2. Da li će DNS imati snage da se otvoreno suprotstavi SNSD-u, jer njih na terenu napada DEMOS, ali se to sve sprovodi pod dirigentskom palicom SNSD-a.

Odgovore na ova pitanja ćemo saznati vrlo brzo. Već sledeće godine se održavaju lokalni izbori u BiH, što znači da će u mnogim lokalnim zajednicama koalicioni partneri morati da postignu dogovor oko kandidata za mesta načelnika i gradonačelnika. Ukoliko DNS bude imao dovoljno snage da na ovim izborima istakne svoje kandidate bez dogovora sa SNSD-om, to će značiti da su ozbiljna stranka i da imaju budućnost na političkom nebu. Sa druge strane, potpuno smo ubeđeni u to, ukoliko na lokalnim izborima 2020. godine podrže neke kandidate SNSD-a, to će značiti da nemaju dovoljan kapacitet da se suprotstave Dodiku, koji će sigurno to iskoristiti da ih dodatno oslabi i zaista svede na regiju Prijedora. A on to neće propustiti da uradi, jer im „LJubiju“ sigurno nije zaboravio.