Podjela na bolje i lošije u savremenom sportu se vrši duelima i rezultatima tih duela, gdje su pobjednici ti koji su bolji, a gubitnici lošiji.

Ipak, sport za čiju aktivnost je najvažniji organ mozak i koji najčešće igraju intelektualci je doveo do takvog apsurda da se on teško može mjeriti sa bilo kojim sportskim apsurdom u svijetu. Naime, podjela u Šahovskom savezu Republike Srpske, koja je uslijedila nakon smrti dotadašnjeg predsjednika Panetelije Dakića, dovela je do toga da se Šahovski savez podijelio na dvije struje i obe imaju svoje klubove i svoju prvu ligu.

Dakić više od godinu dana nije imao nasljednika i od tada traje borba oko fotelje rpedsjednika. Fotelja je razvučena između dvije struje, bijeljinsku i banjalučku, koje formalno imaju klubove i prvu ligu ali su kvotu klubova jedva popunili.

Kod Međunarodne šahovske federacije (FIDE) takmičenje u Bijeljini, koje se odrigralo 01.07.2019. godine je registrovano kao Prva liga Republike Srpske, dok su takmičenja u organizaciji Banjalučana zavedeni kao "Turnir klubova Republike Srpske", jer su kasnije organizovali takmičenje i samim tim nisu "upali" kao provligaši, jer je to mjesto već popunjeno. 

Šahisti se nisu mogli dogovoriti oko fotelje, pa je slučaj završio na Osnovnom sudu u Banjaluci. Sud je presudio u korist Banjalučana iako su Bjeljinci prvi formirali Prvu ligu Republike Srpske i započeli takmičenje. No, kako stvari stoje ovaj slučaj će se preseliti na okružni sud.

Tražeći više informacija kontaktirali smo šahovski klub „Kozara“ iz Gradiške, gdje su nam kratko poručili da je njima u cilju da se igra šah, te da za sada podržavaju banjalučku ekipu, poštujući odluku suda.

Bilo kako bilo, u zemlji apsurda više ništa nije kako bi trebalo biti. Za sada ovaj slučaj je u pat poziciji, a nova partija se čeka kada slučaj prođe sve sudske procedura. Ko će koga matirati ostaje da vidimo.

TAGS:

O portalu

Portal Micro mreža je dio Udruženja građana Mikro mreža i kao takav djelujući na teritoriji Bosne i Hercegovine nastoji da promijeni sliku u svakodnevnom informisanju građana ove zemlje. 

Na ovom portalu će se ravnopravno predstavljati svi segmenti društva, i svaki pojedinac će dobiti svoj medijski prostor ukoliko mu je neophodan.

Pišite nam

Kontakt informacije

78400 Gradiška, RS - BiH
+38763/933-787
micromreza(@)gmail.com
redakcija(@)micromreza.com
info(@)micromreza.com

Najnovije vijesti

22
sep2019

Danas je "Dan bez automob...

Ekološka akcija "Dan bez automobila" biće promovisana i u Gradišci, kada će se ulica u centru grada...

21
sep2019

Inspektori pretresaju stočne p...

Veterinarski inspektori iz Gradiške uz asistenciju policije preduzeli su rigorozne mjere na stočnim...

21
sep2019

Izložba Tajane Dedić-Starović...

Oduvek me je interesovala čovekova priroda, njegovi instinkti, impulsi, svest i kako svi mi funkcion...

21
sep2019

Srpčani traže veće penzije

Prosječna penzija u Republici Srpskoj u julu ove godine iznosila je 382 KM, a u Srpcu svega 315 KM,...