Selidbe

Podjela na bolje i lošije u savremenom sportu se vrši duelima i rezultatima tih duela, gdje su pobjednici ti koji su bolji, a gubitnici lošiji.

Ipak, sport za čiju aktivnost je najvažniji organ mozak i koji najčešće igraju intelektualci je doveo do takvog apsurda da se on teško može mjeriti sa bilo kojim sportskim apsurdom u svijetu. Naime, podjela u Šahovskom savezu Republike Srpske, koja je uslijedila nakon smrti dotadašnjeg predsjednika Panetelije Dakića, dovela je do toga da se Šahovski savez podijelio na dvije struje i obe imaju svoje klubove i svoju prvu ligu.

Dakić više od godinu dana nije imao nasljednika i od tada traje borba oko fotelje rpedsjednika. Fotelja je razvučena između dvije struje, bijeljinsku i banjalučku, koje formalno imaju klubove i prvu ligu ali su kvotu klubova jedva popunili.

Kod Međunarodne šahovske federacije (FIDE) takmičenje u Bijeljini, koje se odrigralo 01.07.2019. godine je registrovano kao Prva liga Republike Srpske, dok su takmičenja u organizaciji Banjalučana zavedeni kao "Turnir klubova Republike Srpske", jer su kasnije organizovali takmičenje i samim tim nisu "upali" kao provligaši, jer je to mjesto već popunjeno. 

Šahisti se nisu mogli dogovoriti oko fotelje, pa je slučaj završio na Osnovnom sudu u Banjaluci. Sud je presudio u korist Banjalučana iako su Bjeljinci prvi formirali Prvu ligu Republike Srpske i započeli takmičenje. No, kako stvari stoje ovaj slučaj će se preseliti na okružni sud.

Tražeći više informacija kontaktirali smo šahovski klub „Kozara“ iz Gradiške, gdje su nam kratko poručili da je njima u cilju da se igra šah, te da za sada podržavaju banjalučku ekipu, poštujući odluku suda.

Bilo kako bilo, u zemlji apsurda više ništa nije kako bi trebalo biti. Za sada ovaj slučaj je u pat poziciji, a nova partija se čeka kada slučaj prođe sve sudske procedura. Ko će koga matirati ostaje da vidimo.

TAGS:

O portalu

Portal Micro mreža je dio Udruženja građana Mikro mreža i kao takav djelujući na teritoriji Bosne i Hercegovine nastoji da promijeni sliku u svakodnevnom informisanju građana ove zemlje. 

Na ovom portalu će se ravnopravno predstavljati svi segmenti društva, i svaki pojedinac će dobiti svoj medijski prostor ukoliko mu je neophodan.

Pišite nam

Kontakt informacije

78400 Gradiška, RS - BiH
+38763/933-787
micromreza(@)gmail.com
redakcija(@)micromreza.com
info(@)micromreza.com

Najnovije vijesti

27
feb2020

Mnogobrojni Srpčani ispratili...

U organizaciji Centra za kulturu i sport Srbac promovisana knjiga "U Susret svetinjama". Knjiga o pr...

27
feb2020

Proizvodnjom ljekovitog bilja...

Dvadeset članica Udruženja žena iz Srpca zainteresovano je za proizvodnju i preradu ljekovitog bilj...

27
feb2020

Žuti i narandžasti meteoalarmi...

Evropski meteorološki servis "Meteoalarm" za danas i je aktivirao žuti meteoalarm za veći dio Bosne...

27
feb2020

Vatrogasci imaju pune ruke pos...

Vatrogasci širom RS posljednjih dana imaju pune ruke posla i upozoravaju da su ljudska nepažnja i ne...